31 Ağustos 2021 16:08

Oktay: Suriye’deki petrol sızıntısının kıyıya ulaşma ihtimali olursa tedbirler alındı

Suriye’deki akaryakıt tankından sızan petrolün Kıbrıs'a ilerlemesi ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, "Kıyıya ulaşma ihtimali olursa, tedbirler alınmış durumdadır" dedi.

Fuat Oktay | Fotoğraf: Muhammet Fatih Oğraş/AA

Paylaş

Suriye’nin Banyas Termik Santrali’nde bulunan akaryakıt tankında meydana gelen sızıntı ile ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Şu anda (petrol sızıntıları) toplanmaya başlamış durumda. Kıyıya ulaşma ihtimali olursa, orada da ayrıca tedbirler alınmış durumdadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Bayrak Radyo Televizyon Kurumunda (BRTK) Ana Haber programına bağlanarak, Suriye kaynaklı petrol sızıntısının Kıbrıs'a doğru ilerlemesine ilişkin konuştu. Oktay, yürütülen çalışmalarla ilgili, "Şu anda (petrol sızıntıları) toplanmaya başlamış durumda. Kıyıya ulaşma ihtimali olursa, orada da ayrıca tedbirler alınmış durumdadır" ifadelerini kullandı.

Oktay, resmen ilan edilmese de basına yansıyan bilgilere göre, 24-25 Ağustos'ta Suriye'den bir sızıntının başladığını kaydederek yaklaşık 15 bin metreküp kadar bir depolama tankından oluşan bir sızıntıdan bahsedildiğini ve bunun da fuel-oil olduğunu söyledi.

Oktay, "Sızıntı, Dipkarpaz bölgesine 12 deniz miline kadar yaklaştı. Zaten dün de bu 15 mil civarındaydı. Akıntının yönünün değişmesinden dolayı da burada çok acil bir durum olduğunu görmüyoruz" dedi.

Oktay, şöyle devam etti:

"Şu anda gerek emici bariyerler gerek toplayıcılar, römorkorlar ile olayın boyutunun büyümesi ihtimaline karşın acil müdahale gemilerini burada (Karpaz) hareket ettirmiş durumdayız. Seyit Onbaşı ve Nene Hatun isimlerini verdiği iki gemimiz oldukça ileri teknolojili ve büyük gemiler zaten. Bunların toplama kapasitesi de son derece yüksek ve deniz yüzeyi petrol tespit radarları olan gemilerden bahsediyoruz. Şu anda Dipkarpaz bölgesinde hem Türkiye Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız birkaç gündür alarm durumunda. Şu anda toplama çalışmaları fiilen başlamış durumda. KKTC Başbakanlığı ve bakanlıklarımızla birlikte konu yakından takip ediliyor. Şu anda (petrol sızıntıları) toplanmaya başlamış durumda. Kıyıya ulaşma ihtimali olursa, orada da ayrıca tedbirler alınmış durumdadır. Herhangi bir endişeye mahal verecek bir şey yoktur. Türkiye güçlü bir devlettir, KKTC ile olan birlikteliğimiz, dayanışmamız ve beraberliğimiz son derece nettir. Bizim olan imkanların tamamı, aynı zamanda KKTC'nin demektir. KKTC'deki kardeşlerimizin de bu anlamda telaşlanmalarına ve endişeye kapılmalarına gerek yoktur. Gerekli tüm tedbirler alınmıştır." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özel Sektör Öğretmenleri: Güvenceli iş, insanca yaşam istiyoruz

SONRAKİ HABER

Paylan, Bakan Elvan'a sordu: "Ziraat Bankası’nı kayyum atanacak duruma nasıl düşürdünüz?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa