02 Eylül 2021 00:46

Çalışma koşulları hekimleri istifa ettiriyor

Sağlık Bakanlığının emeklilik ve istifa yasağını kaldırması üzerine Van’da 43 hekim istifa etti. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç hekimlerin iş yüküne dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mahsum KARA
Diyarbakır

Sağlık Bakanlığının koronavirüs salgınında artan iş yükü yüzünden sağlıkçıların emekliliğini ve istifasını yasakladığı genelgenin 1 Temmuz 2021 tarihinde yürürlükten kaldırılmasından sonra Van’da 43 hekimin istifa ettiği öğrenildi. Evrensel’e konuşan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, istifaların Van’da ciddi sıkıntılar yaşatabilecek düzeyde olduğunu belirterek, çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.

"İSTİFALAR BEKLENEN BİR DURUMDU"

İl Sağlık Müdürlüğünün açıklamasına göre Van’da bulunan bölge hastanesinde çalışan 43’e yakın hekimin istifa ettiğini belirten Yaviç, “Hekim arkadaşlarımızın istifası beklenen bir süreçti. Çünkü pandemi sürecinde mevcut koşullardaki çalışma alanında yaşadıkları zorluklar bugün bu sonucu doğurdu. Hem Van açısından hem de çevre illeri açısından bölge hastanesi için 43 hekimin istifa etmiş olması büyük sayı. Van’da bulunan hastane çevre illerine hizmet etmesinden dolayı bu kadar hekimin istifa etmiş olması ciddi sıkıntılar yaşatabilecek bir tablo oluşturacak. Özellikle belli branşlarda çoğu dönem kadın doğum, çocuk poliklinikleri ve farklı bölümlerde her zaman bir hekim eksikliği olmuştur ve bu eksiklikler maalesef mağduriyetler yaşatmıştır. Dolayısıyla bu kadar istifanın olması mevcut durumlardaki iş yükünün daha da artmasına sebep olacaktır” dedi.

‘BÜTÜN YÜKÜ SAĞLIKÇILAR TAŞIYOR’

Yaviç, TTB olarak yaşanan süreçten dolayı istifaların olacağını ve bunun için önemler alınması gerektiğine dair her seferinde uyarılarda bulunduklarını söyledi. Yaviç, “Hekimlerin çalışma koşullarının düzeltilmesi, vaka sayılarının önlenmesi ve sağlık çalışanlarının iş yükünün hafifletilmesi gerektiğini her seferinde dile getirdik. Çünkü pandemi mücadelesine baktığımız zaman mücadelenin bütün yükü sağlık çalışanlarının omzunda. Sahada buna yönelik farklı bir mücadele programı yok. Diğer yandan da sağlık emekçilerin emekleri maalesef karşılanmıyor. Açıklanan memur zamlarında sağlıkçıların hakları verilmiyor, bu durum da özellikle hekimlerde ciddi anlamda hak kaybına sebep oluyor. Tüm bu sebepleri ortaya koyduğumuzda bu istifaların şaşırtıcı olmadığını söyleyebiliriz” dedi.

PANDEMİDE SAĞLIKÇILAR BİRÇOK ZORLUK YAŞADI

Yaviç, Van’da sağlık çalışanlarının pandemi döneminde yaşadığı zorlukları şöyle anlattı: “Şu an Van kentinde vakalar yüksek ve 4’ncü pik yaşanıyor. Bugüne kadar kovid yoğunluğunun olduğu her dönemde özellikle sağlık çalışanları büyük fedakarlıklar ortaya koydu. Pandemi sürecinde sağlıkçılar izinlerini ve tayin haklarını kullanamadılar. Diğer bir yanda emekliği gelen emekli olamadı. Özelikle sağlık çalışanları sayısı çok yetersiz olduğundan uzun nöbetler, uzun mesailer ve yoğun çalışma koşullarında çalışmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu koşullarda çalışmanın olabilirliği bellidir, bir noktadan sonra sağlık çalışanları tükenme noktasına geldi. Özellikle salgınla ilgili mücadele tamamen hastaneler üzerinden, sağlık çalışanları üzerinden yürütülmeye çalışılıyor. Bu durum da sağlık çalışanları içerisinde bir umutsuzluğa sebebiyet verdi. Bunların yanı sıra poliklinik sayıları ve iş yoğunluğu çok fazla. Poliklinik sayılarının fazla olmasından dolayı sağlık hizmetleri sunulmasında ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sıkıntılar başta vatandaş ile hekimler arasında yaşanıyor, hekimlere yönelik şiddetler meydana geliyor. Yaşanan bu durumları göz önünde bulundurduğumuzda sağlık çalışanlarının istifayı tercih edip özel sektöre geçmesi ister istemez kaçınılmaz oluyor.”

‘ÇALIŞMA KOŞULARI İYİLEŞTİRİLMELİ’

Hekimlerin istifalarına engel olunabilmesi için özellikle sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının düzenli bir şekilde ele alınması gerektiğini ifade eden Yaviç, “Çalışma koşularında yaşanan zorluklara yönelik politikalar üretilmelidir. Özelikle iş yoğunluğunun hafifletilmesi gerekli. Hekimlerin çalışırken emeğinin karşılığını alabilmeleri için gerekli ödemeler yapılmalıdır. Üst kurumlarca sağlık çalışanlarının herhangi bir baskıya ve mobbinge uğramaması lazım. Sağlık alanında sağlıkçılara yönelik birçok iyileştirilmenin yapılması için bir an önce çalışma yürütülmeli. Van gibi çevre illere hizmet veren bir ilde hekim sayılarının artırılması lazım. Kimse istifa etmek istemiyor, herkes çalışmak istiyor ama bir an önce gerekli şartlar oluşturulmalı. Şartlar bu şekilde olumsuz devam ettikçe istifaların önüne geçilemeyecek ve bu durum devam edecektir” dedi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nda devlette kusur bulmayan Danıştay tazminatı düşürdü

SONRAKİ HABER

Almanya’da makinistler bugün tekrar greve çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa