01 Eylül 2021 08:24
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2021 14:09

Hak örgütleri, sendikalar ve kitle örgütlerinden Dünya Barış Günü açıklamaları

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklama yapan insan hakları örgütleri, sendikalar ve kitle örgütleri, “Barış hakkını savunarak barışı getirebiliriz” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla insan hakları örgütleri, sendikalar ve kitle örgütleri açıklamalar yaptı. Açıklamalarda “Barış hakkını savunarak barışı getirebiliriz” denildi.

Türkiye’nin etnik, dilsel, dinsel ve kültürel özellikleri bakımından çoğulcu bir dokuya sahip olduğunun belirtildiği İHD açıklamasında “Çoğulculuk, İHD’nin pek çok kez vurguladığı ve yansıttığı, ‘herkes farklı, herkes eşit’ sloganında ifadesini bulur. Çoğulculuk aynı zamanda demokrasinin de temelidir. İHD demokrasi ile insan hakları arasında koparılamaz bir bağ bulunduğu düşüncesindedir. O nedenledir ki, İHD Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye’nin insan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır.” ifadeleri kullanıldı.

İHD, 2015-2020 yıllarını kapsayan 6 yıllık bilançoda Kürt sorununun çözümsüzlüğü ve yeniden başlayan silahlı çatışmalar nedeni ile yaşamını yitirenlerin toplam sayısının 5.773 olduğunu belirtti. Açıklamada “Bütün bu olumsuzluklardan kurtulmamız barışla mümkündür.” denildi.

ÇERKEZOĞLU: BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ

DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir açıklama yaptı. Çerkezoğlu “Nazi Almanya'sının Polonya'ya saldırarak 2. Dünya Savaşı'nı başlattığı 1 Eylül 1939'un yıl dönümünde bir kez daha temel bir ilke olarak savaşa karşı olduğumuzu, barışı savunduğumuzu tekrar edeceğiz. İşçi sınıfının barışa özlemi güncelliğini koruyor. Demokratik haklara, eşitliğe, adalete kavuşmak için barışı savunmaya devam edeceğiz. Barış içinde kardeşçe yaşayabileceğimiz bir ülke ve bir dünya için emperyalist politikalara karşı uluslararası sınıf dayanışmasını yükseltmeyi sürdüreceğiz.” dedi.

GIDA-İŞ: BARIŞ EMEKÇİLERİN İHTİYACI

DİSK Genel Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da bir açıklama yaparak “2021 1 Eylül Dünya barış gününde, dünyada ve hemen yanı başımızdaki Ortadoğu coğrafyasında yaşanan savaşların kazananları uluslararası tekeller kaybedense işçi ve emekçi halk oluyor. Tüm dünyadaki bu savaş ortamını bitirip barış ile dünyayı refaha kavuşturabilecek olan da işçi sınıfı. Dünyayı huzur ortamına çevirebilecek kilit nokta işçi sınıfının kendi çıkarları için emperyalist hegemonya savaşlarına dur diyebilecek birliklerini örüp sağlamlaştırması, barış talebi için mücadele etmesidir.” dedi.

TTB: BARIŞ OLMADAN SAĞLIK OLMAZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) de 1 Eylül açıklaması yaptı.

Açıklamada “Tüm dünyada barışa en çok ihtiyacımız olan bu günlerde, ülkemizde de sürdürülebilir demokratik hayat için barışçıl bir ortam dışında seçeneğimiz yoktur. Sivil silahlanma, paramiliter güçlerin beslenmesi, şiddet ortamının sürdürülmesi tüm insanlık için tehdittir. Unutmayalım ki; savaş ve çatışmanın kaybedeni her zaman halklardır. Toplumsal sağlığımız için barış dışında bir seçeneğimiz yoktur. Savaşsız, sömürüsüz bir dünya bizlerin ellerinde, dayanışmayla kurulacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

TMMOB: BARIŞIN SESİNİ YÜKSELTME ZAMANI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) de 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında açıklama yayımladı. Açıklamada “Şimdi ülkede, bölgede ve dünyada barış sesini yükseltmenin, kardeş halkların kalplerini körelten kin ve nefret söylemlerine karşı sevgi tohumları ekmenin, özlem duyduğumuz barış ve kardeşlik için mücadele etmenin zamanıdır. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde emperyalist müdahalelere ve küresel savaş politikalarına karşı halkların kardeşliği için barışın sesini yükseltmeye çağırıyoruz" denildi.

"SAVAŞA, IRKÇILIĞA, EKOLOJİK YIKIMA KARŞI BARIŞI SAVUNUYORUZ!"

Kazma Bırak Kampanya ekibi 1 Eylül ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Savaş, rant ve kardan başka gözleri bir şey görmeyen zombi hükümetler ve şirketlere karşı; insanlığın da doğanın da ortak çıkarları, bu yıkıcı politikaları, yani kapitalizmi durdurmaktan, artık yeter demekten geçiyor.

Ardı ardına kapitalist felaketlerle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde barışı yöneticilerin insafına bırakmanın insanlık için bir intihar girişimi olduğunun farkındayız. Halkların birbirine karşı kışkırtılmadığı, milyarlarca doların silahlara değil, gezegenimizdeki yangının söndürülmesi için kullanıldığı, insan ve doğa ile BARIŞ için dayanışmayı aşağıdan örgütlenmeye devam edeceğiz.

Çünkü hem doğanın hem de insanlığın geleceği buna bağlı."

(Kazma Bırak kampanyası Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de fosil yakıt arama çalışmalarına karşı, Eylül 2020’de başlatılmıştır. Barış ve iklim adaleti vurgusuyla yapılan çağrı metnine kısa süre yanıt gelmiş, kampanya başta Yunanistan, Kıbrıs ve Türkiye olmak üzere 70 imzacı ekoloji örgütü tarafından sahiplenilmiştir.) (İstanbul/EVRENSEL)


İHD: BARIŞ HAKKI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Yazılı açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, "İHD olarak her şart altında ve dünyanın neresinde olursa olsun, barışın haklara ve özgürlüklere dayalı olarak sağlanabileceği düşüncesindeyiz” dedi. Kürt karşıtlığı üzerinden geliştirilen Ortadoğu politikasının neden olduğu milyonlarca göçmen, sığınmacı, mülteci sorunu oluştuğuna dikkat çekilen açıklamada, Kürt sorununun inkarından vazgeçilmesi çağrısı yapıldı. Açıklamada "Türkiye’nin siyasi partileri ve toplumsal muhalefeti barışa odaklandığı taktirde kesinlikle yeni bir barış sürecinin önünün açılacağı düşüncesindeyiz. İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye’de barışa giden yolun barış hakkı mücadelesi ile olacağını biliyoruz. İHD olarak, ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için barış hakkı mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi. 

BATMAN: EVLERE KARGOLAR İLE CENAZELERİN GELMEDİĞİ BİR DÜNYA İSTİYORUZ

Batman Barış Anneleri Meclisi de meclis binasında güne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya görevden alınarak yerine kayyum atanan Batman Belediyesi Eş Başkanı Songül Korkmaz, TJA aktivistleri, Barış Anneleri katıldı. Barış Annesi Sultan Azboy, yıllardır meydanlarda barışı talep ettiklerini belirterek, “Biz barış dedikçe bize cenazeler geliyor. Çocuklarımızın cenazeleri kargolar ile geliyor. Irkçı saldırılara maruz kalıp katlediliyoruz. Cezaevi'nde bedenlerini açlık grevine yatıranlar onurlu bir barış için uzun bir süredir direniyor. Biz her şeye rağmen barışta ısrar ediyoruz. İnsanların yaşamını yitirmediği, evlere kargolar ile cenazelerin gelmediği, sırf Kürtçe konuştu diye insanların katledilmediği bir dünya istiyoruz. Onurlu bir barış ile bu mümkün” dedi.  

Batman Barosu, kendi binaları önünde yaptıkları basın açıklaması ile adli yılın açılışını yaptı. Açıklamaya, Batman Baro Başkanı Erkan Şenses ve baroya bağlı avukatlar cübbeleri ile katıldı. Burada konuşan Şenses, her türlü ırkçı saldırılara zemin hazırlayan ve toplumsal barışı zedeleyen açıklamalardan vazgeçilmesi ve saldırılarla ilgili etkin bir şekilde soruşturmaların yürütülmesini talep etti. Şenses, "1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle kayda geçmek isteriz ki, Kürt meselesinin barışçıl çözümü ile Kürt kimliği ve Kürtçe’nin yasal ve anayasal güvenceye kavuşturulması gerekmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle yeni adli yılın daha fazla demokrasi, adalet, eşitlik ve özgürlük getirmesini; mesleğimizin hak ettiği itibarı yeniden kazanmasını dileriz” dedi.

İHD VAN VE HATAY'DA AÇIKLAMA YAPTI

İHD Van Şubesi üyeleri, 1 Eylül'e ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Dernek yöneticilerinden Serdar Çevik, ülkede insan hakları sorununun en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu işaret ederek, "İnsan hakları ve demokrasi sorununu çözebilmesi için yeni barış sürecine ve böylelikle çatışma çözümüne ihtiyacı vardır" dedi.

İHD İskenderun Şubesi de Eski Bit Pazarı'nda açıklama yaptı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de eyleme destek verdi. Açıklamayı okuyan İHD İskenderun Şube Başkanı Coşkun Selçuk, barışın egemen olduğunu bir ülkede yaşamak istediklerine vurgu yaptı. Turan ise Kürt sorunun çözümsüzlüğüne dikkati çekerek, “Kürt sorununu çözemeyen diğer iktidarlar gibi bu hükümet de siyaseten çözüldü. Bu sorunu çözemeyenler, tarihin çöp sepetine gider. Türkiye’de barış deyince akla Kürt sorunu gelir” dedi. Kürt sorunun çözülmemesinden kaynaklı Türkiye’de krizlerin yaşandığına vurgu yapan Turan, “Kürt sorunu demokratik, barışçıl ve onurlu bir şekilde çözülmesi gerekir” çağrısında bulundu. 

DİYARBAKIR'DA KURUMLARDAN AÇIKLAMA

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Sağlık Meclisi, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne yazılı açıklama yayımladı. Kovid-19’un yarattığı krizlere işaret edilen açıklamada, "1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle tüm toplumlar için siyasal, sağlık başta olmak üzere sağlıkta tam iyilik hali mücadelemizin temellerindendir. ‘Sağlıklı toplum özgür toplumdur’ şiarı ile hareket etmeli, sağlıklı bir toplum yaratarak, özgür topluma doğru mücadeleyi büyütmeliyiz” denildi.

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası, TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, İHD Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Diyarbakır Temsilciliği, Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği, Güneydoğu Tekstil Sanayi ve İş İnsanları Derneği, KESK Amed Şubeler Platformu, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği, Diyarbakır Madenciler ve Mermerciler Derneği, Diyarbakır Diş Hekimleri Odası, 11. Bölge Diyarbakır Eczacı Odası, DİSK Diyarbakır Bölge Başkanlığı, Ortadoğu Sanayici ve Girişimci İş İnsanları Derneği, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi, TOBB Diyarbakır Kadın Girişimciler Kurulu, TOBB Diyarbakır Genç Girişimciler Kurulu, Rosa Kadın Derneği, Diyarbakır Barış Anneleri 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne ilişkin ortak açıklama yaptı.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Koşuyolu Parkı'nda katılımcı kurumlar adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan çatışma ve sorunlara işaret ederek, "Küresel sorunlar ülkelerin savaş dillerinden ve yaklaşımlarından besleniyor" dedi.

Türkiye’de yaz aylarında Antalya, Muğla illeri ile başlayan bugün Dersim, Bingöl ve Şırnak’ta devam eden orman yangınları, Kastamonu, Bayburt, Van, Rize’de yaşanan sel felaketleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşanan kuraklığın dünyanın içinde bulunduğu iklim krizinin sonucu olduğuna işaret eden Zeytun, buna karşı uygun politikalar geliştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Kürt sorunun 40 yıldır Türkiye’nin dış politikasında, komşu ülkeler ile ilişkilerinde, AB ilişkilerinde ve üyelik sürecinde, ülke içinde demokratikleşme, ifade özgürlüğü alanlarında en başat sorun olmaya devam ettiğine işaret eden Zeytun, "Barış dili kurulmadan, demokratik ve temel hakları esas alan bir çözüm üretilmeden, bugünün dünyasında artan krizler, savaş dili, güvenlik politikası ve toplumsal gerilimler ile bu sorunu çözmek mümkün değildir" diye konuştu. 

HDK'DEN MÜCADELEYİ ORTAKLAŞTIRMA ÇAĞRISI

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, savaşa, ırkçılığa ve faşizme karşı ortak mücadele ruhunu büyütme çağrısı yapıldı. Açıklamada, AKP-MHP iktidarının savaşı kışkırttığı vurgulanarak, “Bu savaşa dayalı yayılmacı politika, Doğu Akdeniz'de, Kıbrıs'ta, Ege'de, Libya'da, Karabağ’da, Afrika içlerinde, Sudan, Somali ve Yemen'de emperyal heveslerle sürdürülmektedir. Doğal olarak AKP-MHP iktidarının, ülke içinde ve dışında ısrar ettiği savaş politikaları, yaşanan ağır ekonomik krizin de temel nedenidir” denildi. Açıklamada, faşizmin dayattığı savaş karanlığına karşı halkların barış aydınlığını var kılmak için ortak mücadelenin kaçınılmazlığı vurgulanarak, tüm halklara örgütlü mücadeleyi ortaklaştırma çağrısı yapıldı. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Xiaomi Salcomp işçisi: Haksızlığa dur demeye başladık

SONRAKİ HABER

İstanbul'da barış mitinginin yasaklanmasına tepki: Hukuksuzluğu ve keyfiliği tanımıyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa