01 Eylül 2021 14:56

Afganistan’da kadın gazeteciler çalışmayı bırakıyor

Afganistan’da çalışan 700 kadın gazeteciden 600’den fazlası, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesiyle işlerini bırakmak zorunda kaldı. Afganistan’da şu anda 100’den daha az kadın gazeteci bulunuyor.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), daha önce 700 olan kadın gazeteci sayısının Taliban’ın Afganistan’ın kontrolü ele geçirdikten sonra 100’den daha az olduğunu açıkladı. RSF Taliban'a, yeni bir medya ortamının hakim olduğu Afganistan'da kadın gazetecilerin özgürlük ve güvenliği için acil garantiler verme çağrısında bulundu.

RSF ve ortak kuruluşu Afgan Kadın Gazetecileri Koruma Merkezi (CPAWJ) tarafından yapılan ankete göre, Kabil'de 2020'de 108 medya kuruluşunda, toplam 4.940 çalışan vardı. Ve bu medya kuruluşlarında 700'ü gazeteci olan 1.080 kadın çalışıyordu. En büyük sekiz medya kuruluşu ve basın grubunda çalışan 510 kadından sadece 76'sı (39 gazeteci dahil) bugün halen çalışıyor. Yani kadın gazeteciler başkentten kaybolma sürecindeler.

"TEMEL HAKLARA SAYGI DUYULMALI"

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire, “Taliban'ın kadın gazeteciler de dahil olmak üzere kadınların çalışma ve mesleklerini icra etme temel haklarına saygı duyması kilit bir meseledir” diyerek şöyle devam etti: “Kadın gazeteciler bir an önce taciz edilmeden işlerine devam edebilmelidir. Çünkü bu onların en temel hakkıdır, çünkü bu onların geçim kaynaklarıdır ve ayrıca medya ortamından uzak kalmaları tüm Afganları susturma etkisine sahip olacaktır. Taliban liderliğini, kadın gazetecilerin özgürlüğü ve güvenliği için acil garanti sağlamaya çağırıyoruz.”

MEDYA YÖNETİCİLERİ TACİZE UĞRADI

Normallik yanılsaması sadece birkaç gün sürdü. Taliban'ın başkentin kontrolünü ele geçirmesinden 48 saat sonra, Tolonews, Ariana News, Kabul News, Shamshad TV ve Khurshid TV gibi özel televizyon kanallarında çalışan kadın muhabirler, canlı yayında konuşmaya devam etmeye ve olayları haber yapmak için dışarı çıkmaya cesaret ettiler. Ancak medya yöneticileri kısa sürede tacize uğradıklarını anladılar. Bağımsız haber ajansı Pajhwok'un Muhabiri Nahid Bashardost, 25 Ağustos'ta Kabil havaalanı yakınlarında haber yaparken Taliban tarafından dövüldü. Kadın gazeteciler, medya binalarının dışında bulunan Taliban muhafızlarının onları haber yapmak için dışarı çıkmalarını nasıl engellediğini anlattılar.

KADIN SESİ VE MÜZİK OLMADAN…

Stüdyoda canlı yayında konuşan kadın gazetecilere de müsamaha gösterilmiyor. Gazne’de bir radyo istasyonunda çalışan bir kadın gazeteci, Taliban'ın vilayetinin kontrolünü ele geçirmesinden iki gün sonra istasyonu ziyaret ettiklerini ve uyardıklarını söyledi: “Siz özel bir radyo istasyonusunuz. Herhangi bir kadın sesi ve müzik olmadan devam edebilirsiniz.”

Kabil'de de durum aynı. Bir Talibanlı, devlete ait Afganistan Devlet Radyo Televizyonu'nda (RTA) "birkaç gün evde kalması" söylenen bir kadın çalışanın yerini aldı. Başka bir kadın çalışanın binaya girişi engellendi. RTA, Ağustos ortasına kadar 140 kadın gazeteci istihdam etti. Şimdi hiçbiri, artık Taliban kontrolünde olan devlet televizyon kanallarına geri dönmeye ve çalışmaya cesaret edemiyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Yeni anayasayı önümüzdeki yılın ilk aylarında milletimizin takdirine sunmakta kararlıyız

SONRAKİ HABER

İl il 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemleri | "Hepimizin barışın iyileştirici gücüne ihtiyacı var"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa