03 Eylül 2021 00:55

Sarkuysan işçileri: Biz yoksul bile değiliz yoksulun da yarısıyız

Sarkuysan işçileri, MESS taslağında açıklanan zam oranını “Metal işçilerini enflasyona mahkum etmek” olarak değerlendiriyor.

Fotoğraf Sarkuysan'ın tanıtım videosundan alınmıştır.

Paylaş

Arzu ERKAN
Kocaeli

Birleşik Metal-İş Sendikası, 33 işletmeye bağlı 50 fabrikadan 11 bin üyesi adına görüşmelerini sürdüreceği, 2021-2023 yıllarını kapsayacak MESS grup toplu iş sözleşmesi taslağını açıkladı. Taslaktaki zam oranı işçilerin beklentilerinin gerisinde kalırken, açıklanan rakamı “Metal işçilerini enflasyona mahkum etmek” olarak değerlendiren Sarkuysan işçileriyse ücretler arasındaki makasın kapanabilmesi için seyyanen zam taleplerinin olmazsa olmaz olduğunun altını çiziyor.

Taslağın son şeklini herkes gibi kendilerinin de basından öğrendiğini aktaran 6 yıllık bir Sarkuysan işçisi “Zaten bu başlı başına bir sorun. Bizim iki yılımızı doğrudan ilgilendiren bir sözleşme var ortada ama biz bunu basından öğreniyoruz. Temsilciler taslak önerilerini alarak şubeye, şube de genel merkeze iletti. Fabrikadaki tüm işçilere soruldu mu, hiç zannetmem. Temsilciler, komisyondaki işçiler hemen en yakınındakine sorarak, onun görüşünü alarak, bir öneri hazırlayıp gönderdi. Hani işçiye sormayı layıkıyla yapmadın bari kamuoyuna açıklamadan önce üyelerinle paylaş, onun onayını al, bu da yok. Söz, yetki, karar tabanınsa her şeyden önce bu ilke gerektiği gibi işletilmeli” şeklinde konuştu.

PATRONLAR KÂRINI KATLADI

Sendikanın taslak açıklamasında ortaya koyduğu verilerle açıkladığı taslağın sonuçları itibariyle birbiri ile çeliştiğini söyleyen 8 yıllık başka bir Sarkuysan işçisi, “Adnan başkan açıklamasında diyor ki demir çelik yüzde 1158, otomotiv yüzde 173, otomotiv yan sanayi yüzde 173 büyümüş, küsuratları da var da hadi neyse. Yine diyor ki yoksulluk sınırı 9 bin 906, TÜİK enflasyonu yüzde 18,85. Aynı açıklamada hem TÜİK enflasyonu gerçeği yansıtmadı diyeceksin, Merkez Bankası’nın bile tahminleri yükselttiğini söyleyeceksin hem de diyeceksin ki patronlar bunca kâr etti. Eee tablo bu, ama biz yüzde 30.89 zam istiyoruz. Bu düpedüz çelişki değil mi? Enflasyon yüzde 30’sa, sen masaya yüzde 30 ile oturuyorsan üstelik daha pazarlık payı da varsa, istediğin rakam da düşecekse, o zaman sen düpedüz işçiyi enflasyona mahkum etmiş oluyorsun” diye konuştu.

13 yıldır Sarkuysan’da çalıştığını, saat ücretinin 23.60 olduğunu aktaran başka bir Sarkuysan işçisi “Benim elime geçen net rakam 4 bin 900 lira, yani yoksulluk sınırının yarısı. Bakın altını çiziyorum genel başkanımızın açıkladığı yoksulluk sınırının yarısı. Şimdi çıkıp deniliyor ki yüzde 30 zam istiyoruz. Diyelim ki taslakta istediğini kuruşu kuruşuna aldın. Hani olmaz ya aldığını farz edelim, ben yine yoksulluk sınırının altında kalıyorum. Gerçekse işte bizim gerçeğimiz. Biz yoksul bile değiliz, yoksulun da yarısıyız. Ya bu kaderimiz mi? Çok basit ya, biz bunun değişmesini istiyoruz” dedi.

‘İRADEMİZİ ORTAYA KOYMALIYIZ’

“Kaç dönemdir yüzdelik zam alınıyor bu da ücretler arasındaki makası açıyor” diyen 6 yıllık başka bir Sarkuysan işçisi de şöyle devam etti: “20 yıllık işçinin saat ücreti 28 lira, 25 yıllığın 30 lira üzeri, 13 yıllık 23.60, 8 yıllık 20.23, benim de saat ücretim 20,09. Bu kadar makas olur mu, olmamalı. Yüzdelik zam alındıkça aradaki makas açılıyor. Sendika yüzde 9 artı 4.60 istiyor ama bu da yetmiyor, aradaki farkı koruyor diye düşünüyorum. Eski ya da yeni işçi, herkesin ama herkesin yaşam koşulları ağırlaştı, alım gücü düştü. Zam üstüne zam, okullar da açılıyor, masraflar arttıkça artacak, önümüz kış. O yüzden de tüm işçilere seyyanen zam yapılmalı ve o da 2 bin liranın altına düşmemeli diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Geçen dönem grev kararı alınmasına rağmen sendika genel merkezinin üstelik de işçinin onayını almadan sözleşmeye imza attığını hatırlatan 10 yıllık başka bir Sarkuysan işçisi, “Bu hepimizde sendika yönetimine güvensizlik kadar moral bozukluğu hatta umutsuzluk da yarattı. Her ağzını açan grev yasaklarını hatırlatıyor. Bence alttan alta durum bu, buna rıza gösterin deniliyor. Bir kere bu ruh halinden çıkmak lazım, metal işçisi kendi geleceğine sahip çıkmalı, kendi iradesini ortaya koymalı. Adı üstünde taslak bu. İşçi sürece asılırsa, sendikasına, örgütlülüğüne sahip çıkarsa bu taslağı da aşacak kazanımlar elde edilir. Olmazsa olmazlarımızı belirlememiz lazım. Bizim için olmaz olmaz, enflasyona mahkum olmamak, seyyanen zam, vergi dilimi maddesi ve sözleşmenin işçiye sorulmadan imzalanmaması. Bunlar için de hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

SARKUYSAN’IN 6 AYLIK DÖNEM KÂRI YÜZDE 615 ARTTI

Sarkuysan’ın 2019 yılında 88.8 milyon lira olan net kârı pandemi yılı olan 2020’de yüzde 181 artarak 248 milyon lirayı aşmıştı. Sarkuysan 2021 yılında da kârını katladı.

Sarkuysan’ın 2021 yılının ilk 6 ayında net kârı 272 milyon liraya çıktı. Sarkuysan’ın 2020 yılının ilk 6 ayında elde ettiği net kâr ise 38 milyon liraydı. Buna göre 6 aylık dönemde net kâr yüzde 615 arttı.

2020’Yİ 6 AYDA AŞTILAR

Böylece 2020’nin tamamında 248 milyon lira net kâr elde eden şirketin 6 aylık kârlılığı 2020 yılının tamamında gerçekleşen kârdan yüzde 10 fazla oldu.

2019 yılını 88.8 milyon net kâr ile kapatan Sarkuysan, 1.5 yılda net kârını yüzde 490 artırarak 520 milyon liraya çıkarmış oldu.

VERGİ ERTELEMELERİ OTOMATİK

2020 yılında 1 milyon 333 bin lira vergi tahsilatı ertelenen Sarkuysan’ın, 2021 yılının ilk 6 ayında da ödemesi gereken 1 milyon 323 bin lira vergi tahsilatı ertelendi.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Halk Sağlığı Uzmanı Doç. Dr. Cavit Işık Yavuz: Salgında sert bir yükseliş yaşıyoruz

SONRAKİ HABER

Eğitmenlik yapan Funda T. patronu Kemal A’nın cinsel saldırısına uğradığını anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa