04 Eylül 2021 00:48

Patrona büyüme işçiye fazla mesai

Ekonomideki büyümenin kendilerine yansımadığını belirten Kayserili işçiler geçinebilmek için her geçen gün daha çok fazla mesaiye kaldıklarını ifade ediyor.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Olcay SAL
Kayseri

Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğindeki büyüme rakamları açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 21.7 büyüdü. Kayseri’de servis duraklarında konuştuğumuz işçiler büyümenin kendilerine değil patronlara yaradığını söylüyor. Yoğun bir tempoyla çalıştıklarını, fazla mesaiye kaldıklarını dile getiren işçiler buna rağmen geçim sıkıntısı yaşadıklarını ifade ediyor.

Şirikçioğlu Tekstil’de çalışan 40 yaşlarında bir işçi 15 yıldır çalıştığını söylüyor. Şirikçioğlu işçisi, “Evet patronlar açısından bir büyüme var. Bizim fabrikada işler gün geçtikçe yoğunlaşıyor. Patron habire sipariş alıyor. Milyonlarca metre kumaş üretiyoruz. Bu ara dış piyasaya açıldık. Sipariş yetiştiremiyoruz. Patron sıkıştırıyor, daha fazla çalıştırıyor. Sürekli fazla mesaiye kalıyoruz. Ama olan bizim canımıza oluyor. Bizden çıkıyor patronun cebine giriyor. Ama bizim cebimize giren yine aynı, hatta azalıyor. Çünkü her şeye zam geliyor. Bizim alım gücümüz düşüyor” diyor. Başka bir Şirikçioğlu işçisi de şunları söylüyor: “Ekonomik büyümeden bize düşen yine fazla mesai fazla çalışma. Ama emeğimizin tam karşılığını alamıyoruz. Patronlar açısından değişen şey onlar ekonomik olarak büyürken biz işçiler küçülüyoruz.”

‘PAY ALABİLMEK İÇİN BİRLİK OLMAK GEREKİYOR’

Başka bir köşede servis bekleyen Has Çelik Kablo işçilerinin yanına geçiyoruz. 10 yıllık bir Has Çelik işçisi, “İşçi için olumlu anlamda değişen bir şey yok” diye söze giriyor ve şöyle devam ediyor: “İşçi yoğun bir şekilde çalışıyor. Ben 10 yıldır çalışıyorum, pazarları mesai yaptığım halde 5 bin 500 TL ancak alıyorum. İki çocuğum var birisi daha yeni doğdu, onun bez masrafı aylık 1000 TL’yi buluyor. Benim aldığım 1500 TL fazla mesai ancak çocuğumun 1 aylık bez masrafı ve bir seferlik pazar masrafını ancak karşılıyor. Bizim orada son 5 yıldır üretim daha da fazlalaştı. Patron sürekli yeni makine alıyor. Sürekli işi geliştiriyor. Bence de bir büyüme var ama patronlar için. İşçiler bu büyümeden payını alamadığı gibi her geçen gün daha geriye gidiyor. Çünkü artan bir hayat pahalılığı var. İşçilerin bu büyümeden payını alabilmesi için birlik olması gerekiyor. Fakat işçiler de birlik olmaya korkuyor ve yanaşmıyor. İşten atılırım diye korkuyor.”

‘İŞÇİNİN RAHAT EDECEĞİ BİR SİSTEM GEREKLİ’

13 yıldır Boyteks’te çalıştığını söyleyen bir işçi de “İşçiye yansıyan bir şey yok. İşçinin cebine girmediği gibi fazlasıyla alıyorlar. Elektrik ve doğal gaz faturalarının yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Çarşı pazarda her şey ateş pahası durumda… Böyle bir durumda işçinin ekonomik olarak büyüdüğü söylenebilir mi? Tabii ki hayır. Sistemin komple değişmesi gerekiyor. Her şey patron için dönen bir sistem olduğu durumda işçinin payına düşen her geçen gün daha da azalacak. İşçinin rahat edeceği bir sistem gerekli” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Altın Koza Ulusal Yarışma filmleri açıklandı

SONRAKİ HABER

“Hakimin ismini açıkladın” soruşturmasında takipsizlik kararı verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa