Eğitim Sen Kocaeli Şubesi: MEB yüz yüze eğitim için tüm tedbirleri almak zorunda
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, yeni eğitim öğretim yılında okullarda alınmamış önlemlere dikkat çekti.
Fotoğraf: Eğitim Sen
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi yeni eğitim öğretim yılında okullarda alınmamış olan önlemlere dikkat çeken bir açıklamada yaptı.
Açıklamada, yeni eğitim öğretim yılının salgınla ilgili kaygılar, aşı ve test tartışmaları, LGS sonrası istediği okul türüne yerleşemeyenler, kalabalık sınıflar, öğretmen açıkları, özel-devlet arasındaki uygulama farkları vb. bir dolu sorunun gölgesinde başladığı belirtildi.
Pandemi dönemi boyunca tüm dünyada eğitime ara verildiğini ama Türkiye’nin en uzun süre okulların kapatıldığı ülke durumunda olduğu söylenen açıklamada, “Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ‘Okullarda gerekli önlemleri aldık’ açıklamasını yapsa da Türkiye çapında okulların önemli bir bölümünün salgın koşullarına uygun hale getirilmediği, gerekli altyapı hazırlıklarının yapılmadığı bilinmektedir. Büyükşehirler başta olmak üzere, nüfus yoğunluğu fazla olan ilçe ve mahallelerde sınıfların salgın öncesine göre çok daha fazla kalabalık olması beklenmektedir. Derslik sayıları yetersiz olduğu için sınıf mevcutları artmakta, ek derslik ihtiyacı karşılanmadığı için derslik sorunu devam etmektedir. MEB ise okulların yüz yüze eğitime hazır olmasından ‘maske, mesafe ve hijyen’ kurallarına uymayı anlamaktadır” ifadeleri yer aldı.
“TEPEDEN İNME KARARLAR VERMEK YERİNE KAYGILARI GİDERİN”
Aşı olmaktan kaçınan eğitim emekçilerinin kaygılarının giderilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada “Sağlıklı ve güvenli bir şekilde tam zamanlı yüz yüze eğitim için tüm eğitim bileşenlerinin aşı olması, her şeyden önce toplumsal bir sorumluluktur. Bu konuda tepeden inme kararlar yerine kaygıları giderecek, bilimi rehber edinen ve konunun özneleriyle birlikte politika oluşturulması gerekmektedir. Özellikle aşı olmaktan kaçınan eğitim emekçilerinin haftada iki gün virüsün yoğun olarak yer aldığı hastanelere gitmek zorunda bırakılmamaları, salgın sürecinden ders çıkarılarak iş yeri hekimliği uygulamasına gidilmesi, bu sağlanana kadar bölge bölge oluşturulacak gezici sağlık ekipleriyle testlerin iş yerlerimizde yapılması önemlidir” denildi.
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi tüm eğitim bileşenlerine tam zamanlı yüz yüze eğitimin devam edebilmesi için gerekli duyarlılığı sağlamaya ve tedbirlerin tamamlanması için hak arama çağrısında bulundu. (Kocaeli/EVRENSEL)