07 Eylül 2021 09:28

Türk Toraks Derneği: Okullara hızlı test yapılmalı

Türk Toraks Derneği, "Öğrenciler ve okul çalışanları için hızlı test ile haftalık tarama yapılmalı. Laboratuvarlarda olası iş yüküne karşılık önlem alınmalı" çağrısı yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türk Toraks Derneği (TTD) vakaların en az seviyede tutularak okulların açık kalmasını sağlamak için alınması gereken önlemlere dikkati çekerek “Öğrenciler ve okul çalışanları için hızlı test ile haftalık tarama yapılmalı. Laboratuvarlarda olası iş yüküne karşılık önlem alınmalı” çağrısı yaptı.

"TÜM ÇALIŞANLAR AŞIYA TEŞVİK EDİLMELİ"

Vaka görülecek sınıflarda 14 gün online eğitime geçilebileceğini belirten Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıklar Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Yasemin Gökdemir, okullar için alınması gereken genel önlemleri şöyle sıraladı:

  • “Okulda tüm çalışanlar (öğretmen, personel, servis ekibi), aileler ve aşı tanımlanan çocukların aşılanması teşvik edilmeli.
  • Tüm öğrenciler ve çalışanlara haftalık hızlı test ile Kovid-19 taraması yapılmalı.
  • Laboratuvarların iş yükü artacağı için gerekli altyapı ve işgücü sağlanmalı.
  • Bir sınıfta pozitif vaka saptanması durumunda, o sınıf için 14 gün boyunca online eğitim uygulanmalıdır, yüz yüze eğitim yapılmamalıdır.”

SINIF KAPILARI AÇIK KALMALI

TTD Genel Başkanı Prof. Dr. Oya İtil ise öğretmen ve öğrencilere ücretsiz olarak FFP2 türü maskelerin dağıtılması gerektiğini, sınıf kapıları ve camlarının da ders esnasında devamlı açık olması gerektiğini belirtti.

Okul girişlerinde öğrenci ve öğretmenlerin fiziki mesafe gözetilerek okula giriş yapmaları gerektiğine dikkati çeken İtil, “Okul binasına zorunlu haller dışında hiçbir ziyaretçi alınmamalıdır. Öğretim programı seyreltilmeli, okulda kalınan saatlerin süre kısaltılabilir.  Penceresi ve yeterli havalandırması olmayan derslikler kullanılmamalıdır. Hava akımı için pencereler ve mümkünse sınıf kapısı tam olarak açık olacak şekilde ders yapılmalıdır. Soğuk havalarda ise sınıf kapısı açık kalmalı ve pencereler 15 dakika aralıklarla tam açılarak havalandırma sağlanmalıdır” dedi.

YEMEKHANE VE SERVİS UYARISI

Yemek esnasında maske çıkarıldığı için ayrı bir risk oluştuğunu dile getiren Prof. Dr. İtil yemekhane ve servis için şu kuralları sıraladı:

  • “İmkân varsa öğrenciler açık havada yemek yemeli.
  • Kapalı ortamda yemek yenmesi durumunda, yemekhanenin pencereleri açık tutulmalı, etkin havalandırma sağlanmalıdır.
  • Öğrenciler bölünmüş gruplar halinde yemekhaneyi kullanmalı.
  • Öğle yemeği saati maksimum 20 dakika tutulmalı ve konuşulmadan yemek yenmelidir.
  • Serviste bulunan herkes FFP2 maske takmalıdır.
  • İhtiyaç oldukça yenilemek için yedek maske olmalıdır. Hava koşullarına göre pencereler kısmen veya tamamen açık seyahat edilmelidir.”

(İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Zırhlı araçla öldürülen Miraç'ın babası: Yavaş gitseydi, çocuğum 11 metre fırlamazdı

SONRAKİ HABER

CHP, İnsan Hakları Komisyonu’na başvurdu: Miraç Miroğlu’nun ölümü araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa