Pandeminin acısı kiracıdan, öğrenciden çıktı
Pandemide geliri azalan yurttaşa bir de "fahiş kira" darbesi vuruldu. Üniversite öğrencilerinin ev aramaya başlaması, kiralık dairelerin fiyatını da artırdı.
Fotoğraf: Konevi/Pixabay
Pandemide geliri azalan yurttaşa bir de "fahiş kira" darbesiyle karşı karşıya kaldı. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Ev sahipleri fiyatları yukarı doğru tırmandırdılar. 1,5 yıldır aidat, yakıt gibi şeyleri kendileri ödediklerinden bunun acısını çıkarabilmek için fiyatların üzerine yüzde 20, 30 civarında zam koydular" dedi.
Yeni eğitim-öğretim yılında yüz yüze eğitime karar verilmesiyle, üniversite öğrencilerinin ev aramaya başlaması, kiralık dairelerin fiyatını da artırdı. Konya’da Selçuk Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi öğrencilerinin yoğunlukta oturduğu ve kentte ‘üniversite mahallesi’ olarak da bilinen Selçuklu ilçesi Bosna Hersek Mahallesi’nde kiralar yaklaşık yüzde 30 oranında arttı.
Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, üniversite öğrencilerinin pandemi sürecinde memleketlerine dönmeleri üzerine evleri boşalttıklarını, yüz yüze eğitim kararı alınmasıyla da yeniden taleplerinin arttığını belirtti.
PANDEMİDE EV SAHİPLERİ KİRAYA YÜZDE 30 ZAM YAPTI
Altınay, süreci anlatarak, “Ev sahipleri fiyatları yukarı doğru tırmandırdılar. 1,5 yıldır aidat, yakıt gibi şeyleri kendileri ödediklerinden bunun acısını da çıkarabilmek için fiyatların üzerine yüzde 20, 30 civarında zam koydular. Ayrıca talep meselesinden dolayı, gayrimenkul az olduğu için fiyatlar yukarı tırmanmış durumda. Kiralık daireler var ama çok az miktarda. Üretim yapılmıyor. Pandemiyle birlikte müteahhitler 2 yılı aşkın süredir inşaat maliyetlerinin artmasından dolayı inşaat yapmaya çok yanaşmıyorlar. Çünkü maliyetler çok yüksek çıkıyor. Özellikle öğrenciler okullarına yakın bir yerde kiralık daire aradıkları için okullara yakın bölgelerde kiralık daire sıkıntısı yaşıyoruz” diye konuştu. (Konya/DHA)
ÖĞRENCİLERE KİRA SÖZLEŞMESİ TAVSİYESİ
Öğrencilerin "Yeniden uzaktan eğitime geçilirse mağdur olurum" endişesi üzerine Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu kira sözleşmesi tavsiyesinde bulundu.
Ağaoğlu, “'Ben öğrenci olarak kiraladığım bu evi okulum kapanırsa derhal terk etme, kontratı fesih etme hakkına sahibim’ diye bir not düşerlerse, bu şekilde koyacakları not onlara çok yararlı olur” dedi.
Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hakim Avukat İzzet Doğan da, “Kiracı kira süresi dolmadan konuttan çıkarsa bunun sonucuna katlanmak zorundadır ama oraya ‘Yurt veya okul kapandığı zaman, kira sözleşmesi fesih edilecektir’ maddesi konulduğunda bu kiracının öğrencinin lehine olacaktır” diye konuştu.
Aydın Ağaoğlu, “Kanunda 138. madde var. Yani bu maddeyi koymasa da öğrenci, okullar kapanırsa derhal yazılı olarak ev sahibine ‘Ben öğrenci olarak oturduğum evinizde artık oturmamın anlamı kalmadı çünkü okullar kapandı’ diye yazılı bir bilgilendirme yapıp terk edeceğini bildirirse yine öğrenciden ilave kira isteyemez ama bu maddeyi sözleşmeye koyarlarsa mahkemeye dahil gitmeye gerek kalmadan kolayca köyüne dönüp bu kiradan da kurtulabilir” diye konuştu. (İstanbul/DHA)
"FAHİŞ KONUT VE KİRA ARTIŞLARINA ‘DUR’ DENİLSİN"
Konut kiralarındaki fahiş artış nedeniyle son günlerde hem tahliye hem de kira tespit davalarında ciddi artışlar olduğunu belirten CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ise "Ev sahipleri eski kiracılarını dava ederek evlerini daha yüksek fiyattan kiraya vermek istiyorlar. Kira artışına karşı herhangi bir önlem almayan iktidar, ev sahibi ve kiracıyı karşı karşıya getirdi” dedi.
Kiralarla ilgili sorunun giderek arttığını aktaran Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kiralık eve yoğun talep olan bugünlerde ev sahipleri, kira gelirinin bölge ortalamasının altında kaldığını düşünüyorsa ve kiralama üzerinden 5 yıl geçtiyse hemen ‘kira tespit davası’ açıyor. Eğer, kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse kiracının tahliyesini talep ediliyor. Fahiş konut ve kira artışlarına ‘dur’ denilmediği takdirde telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacağız.”
Artan konut kredi faizi nedeniyle vatandaşın ev alımından uzaklaştığını ve kiraya yöneldiğini ifade eden Tekin, “Yakın zamanda okullar açıldı. Hem bu yıl üniversiteyi kazanan, hem de pandemi nedeniyle evini kapatan öğrenciler de ev arayışına girince, artan kiralar nedeniyle ev sahipleri eski kiracılarına ‘Ya fiyatı artır, ya evden çık’ baskısı yapıyor. Her gün yüzlerce şikayet alıyoruz. Bu konuda çok geç kalmadan mutlaka bir denetime ve gözetime ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu. (HABER MERKEZİ)