Belirsizlikler içinde barınma mücadelesi
İTÜ'de yurt kontenjan yetersizliğine dair bir çözüm üretilmediği gibi yurt fiyatları da her yıl artarak bir öğrencinin karşılayabileceği bir hizmet olmaktan çıktı.
Ferzan ERSOY
Yağmur SOĞAN
İTÜ
İTÜ'de yüz yüze eğitim kararının açıklanmasıyla birlikte şehir dışından gelen öğrenciler olarak ilk düşündüğümüz tabi ki "Nerede kalacağım?" sorusu oldu. Pandemi döneminde üniversiteye kayıt yaptıran pek çok öğrenci gibi biz de henüz okuyacağımız şehirde yani İstanbul'da bir yerleşim yerine sahip değiliz. İstanbul gibi büyük şehirlerde yaşanan ulaşım zorluğu, toplu taşımalardaki insan yoğunluğu da göz önüne alındığında, köklü bir üniversite olan İTÜ'de yıllardır var olan yurt kontenjanlarındaki sınırlılık öğrencilerini mağdur etmektedir. Yoğun ders programı, sosyal aktiviteleri ve projeleri ile sıkı bir tempo içerisinde olan biz öğrenciler temel hakkımız olan barınmanın her öğrenciye eşit imkanlarla sağlanmasını okulumuzun bir sorumluluğu olarak görüyoruz. Ancak gelin görün ki bir devlet üniversitesi olan İTÜ'de yurt kontenjan yetersizliğine dair bir çözüm üretilmediği gibi yurt fiyatları da her yıl artarak bir öğrencinin karşılayabileceği bir hizmet olmaktan çıktı. Bu durum bize yurtların, şehir dışından gelen öğrencilere bir çatı olma amacıyla değil ticari bir amaçla hizmet verdiğini, zaten zar zor ihtiyaçlarını karşılayabilen bazen ise karşılayamayan öğrenciler üzerinden kar sağlamaya çalıştığını düşündürüyor. Ayrıca birçok devlet üniversitesinden daha pahalı olan yurt fiyatlarında yapılan son dönemdeki zamların; bizim için pandemi kapsamında aldıkları önlemleri ve öğrenciler için gerekli olan herhangi bir konaklama ya da okul ihtiyacını karşılamak için yapıldığına dair bir açıklama görememek bizi her geçen gün daha belirsiz bir sürece sokarak kaygılanmamıza sebep oluyor.
“BU KADAR ZORLUKLA BAŞ ETMEK İSTEMİYORUZ”
Karşılamakta zorlandığımız yurtlardaki bu fahiş fiyatlar bizi barınmak için farklı seçenekler aramak zorunda bırakıyor. Bu durumda şehir dışından gelen öğrenciler olarak okula ulaşımı kolay konumda, öğrenci bütçesine uygun ev arayışına giriyoruz. Fakat burada da sorunlar devam ediyor. Tercih edilebilir gibi olmayan bakımsız evler de dahil olmak üzere yüksek fiyatlardaki kiralar, öğrenci olduğumuz için evini kiralamak istemeyen ev sahipleri, evlerin depreme dayanıksız ve düzensiz olması gibi bizim ekonomimizi zorlayan ve güvenliğimizi tehdit eden sorunların arkası kesilmiyor. Barınma ve sağlık gibi temel haklarımızın karşılanmadığı bir ortamda var olmaya çalışan biz İTÜ öğrencileri, iyi bir üniversitede eğitim görebilmek için derslerimize gereken ilgi ve zamanı gösterebileceğimizden endişeliyiz. İyi bir üniversitede eğitim görebilmemiz için bu kadar zorlukla baş etmek zorunda kalmak istemiyoruz. Öncelikle şehir dışından gelen öğrenciler olarak barınma hakkımızın elimizden alınmamasını, bu konuda ulaşım sorunu yaşamamak adına her fakültenin, öğrenci kontenjanına uygun sayıda yurt imkanlarına sahip olmasını istiyoruz. Ayrıca yurt fiyatlarının öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için yapılan masraflar ölçüsünde olmasını ve bu harcamaların, sebebini bilmediğimiz bir şekilde değil şeffaf bir şekilde olmasını istiyoruz.
TALEPLERİMİZİN GÖSTERDİĞİ
Yurt fiyatlarının da bir öğrencinin kolaylıkla karşılayabileceği bir ölçüde olmasını ve zaten yemek masrafı, kitap masrafı gibi birçok alanda fahiş fiyatlarla baş etmek zorunda bırakılan biz öğrenciler, kaynağı bizzat okul yönetimimiz olan mağduriyetlerimizin giderilmesini talep ediyoruz. Bu mağduriyetlerin giderilmesi de yurt kontenjanlarının artırılması, yurt fiyatlarındaki sebepleri şeffaf olmayan bir şekilde yapılmış bu zamların öğrencilerin maddi ve manevi çıkarlarının gözetilmeden yapılmış olduğunun farkına varılıp bir an önce düzenlemeye gidilmesi şeklinde olmalıdır. Okul yönetimimiz tarafından taleplerimizin bir an önce dikkate alınması gerektiği kanaatindeyiz. Alınmaması durumunda pek çok öğrencinin temel haklarından mahrum bırakıldığı bir eğitim öğretim yılının İTÜ'yü beklediği açık. Okul yönetimimizin taleplerimizi karşılamaması durumunda bizleri bu haklarımızı elde edebilmek için kitlesel mücadeleye mecbur bırakacağı da açıktır. Buradan tüm üniversitelerin bileşenlerine çağrımızdır, İTÜ'nün öğrencilerini mağdur etmeye devam etmesi halinde mücadelemizde sizler de yanımızda durun, çünkü elde edilen hiçbir kazanım sadece bizim özelimizde kalmayacaktır.