8 Eylül 2021 01:10

“Okuldan kaçıp işe gitmek zorunda kaldım”

Tostçuda ve fırında çalıştım, bir sene sınıfta kaldım. Şu an 11. sınıfım eğitimle ilgili bir umudum yok. Okulla iş saatleri çakışıyordu. O yüzden okuldan kaçıp işe gitmek zorunda kaldım.

“Okuldan kaçıp işe gitmek zorunda kaldım”

Pixabay

Süleyman CUŞA

Diyarbakır

     Ülkemizdeki ekonomik durumun kötü olmasından dolayı binlerce genç hem okuyup hem çalışmak zorunda kalıyor. Yarı zamanlı işlerde az ücretle çalışan genç işçilerin emekleri sömürülüyor ve derslerine çalışamıyorlar. Yine bu sorunları yaşayan liseli işçi bir genç olan Ömer’in her genç işçi gibi tam olarak eğitim alamadığı ve çalıştığı yerlerde yaşadığı sorunları aktarmak istedik.

     18 yaşında olan Ömer 10-12 yaşlarında çalışmaya başlamış. “O zamanlar babam hapiste olduğundan bir dönem okulu bırakmak zorunda kaldım” diyor ve çalıştığı yerlerde ne gibi zorluklarla karşılaştığını anlatıyor “İlk başta markette çalışıyordum, evlere sipariş götürüyordum. Patron beni çok eziyordu, benimle küfürlü konuşup kızıyordu ama eve bakmak zorundaydım ve buna katlanıyordum.”

“ÇALIŞIRKEN OKUMAK ZOR”

     Daha sonra ise tostçuda, fırında çalıştığından ve bir sene sınıfta kaldığından bahsediyor. Şu an 11. sınıfta okuyan Ömer eğitimle ilgili bir umudunun kalmadığı gözlerinden okunuyor. “Tostçuda ve fırında çalıştım ve bir sene sınıfta kaldım. Şu an 11. sınıfta okuyorum, eğitimle ilgili bir umudum yok. Çalışırken okumak zor. Okulla iş saatleri çakışıyordu. O yüzden okuldan kaçıp işe gitmek zorundaydım” diyerek içinde bulunduğu koşulları özetliyor.

     Bunun ileriki zamanlarında ise düğün salonunda çalışan Ömer karşılaştığı zorlukları “Düğün salonundaki ücret daha iyiydi ama emeğimi fazlasıyla sömürüyorlardı. Orda masa, sandalye taşıyordum, tuvaletleri temizliyordum. Öğle 2’den gece 2-3’e kadar çalışıyordum. Sonra bizim hakkımız olan bahşişleri şef bizden aldığı için onla tartışıp işten çıktım” şeklinde aktarıyor.

“İŞÇİLER BİRBİRİNİN ARKASINDA DURMALI”

     Çalışma saatlerinin 8 saatten fazla olmaması gerektiğini, asgari ücretin en az 5000 TL olması gerektiğinin söyleyen Ömer, “İşçiler birbirinin arkasında durmalı. Tüm işçiler işverene karşı birlik içinde olmalı. Çünkü patron, seni kovarım başkası gelir zihniyetiyle hareket ediyor. Böyle yaparak işçileri istedikleri gibi sömürüyorlar” diye belirtiyor. Ömer şu an bir fotokopicide günlük 50 TL yevmiyeye çalıştığını söylüyor. Ömer'in hayali ise düzgün bir iş sahibi olmak, tatile çıkmak, yurtdışına gitmek.

Evrensel'i Takip Et