08 Eylül 2021 00:37

Yüksek kira düşük gelir kıskacında üniversiteliler

“Yurt, harç, barınma... Bu sorunların çözümünü istiyorsak hem bu fırsatçılığa hem de bunu bize dayatanlara karşı mücadele etmeliyiz, gençliğin tek anahtarı budur.”

Fotoğraf: Konevi/Pixabay

Paylaş

Emre Can ŞENOL

Kocaeli

 

Üniversitelerin açılıp açılmayacağı tartışmaları sürmeye devam ederken, öğrenciler okulların açılacağının duyurulmasından sonra ev ve yurt bakmaya başladılar. Barınma sorunu öğrencilerin her zamanki problemleri arasında yer alırken kira fiyatlarının fahiş derecede artması öğrencileri bu konuda daha çok tartışmaya itti. Biz de arkadaşlarımızla bu konu hakkında yaşadıklarını konuştuk.

“DEPREME DAYANIKSIZ EVLERDE YAŞAMAK ZORUNDAYIZ”

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Naz ile röportaja başlıyoruz. Naz İzmit’te ev arıyor kendisine ve İzmit’te ev fiyatlarının çok pahalı olduğunu söylüyor. Eğitimin ticarete göre şekillendiğini söyleyen Naz, “Türkiye’deki okulların çoğunluğu eğitimden ziyade ticari kafa ile çalışıyor, metaya dayandırılmış bir eğitim sistemi var, bu sebeple zaten baştan bir eşitsizlik olduğunu düşünüyorum” diyor. “Ya yurtları tercih etmek zorunda kalıyoruz ya da mecburen depreme dayanıksız eski evlerde yaşamak zorunda kalıyoruz, öğrencilerinin barınma hakkı için kimse kılını kıpırdatmıyor, bu konuya birilerinin el atacağını düşünmüyorum” diyen Naz gençliğin barınma sorununun çözümü için dayatılan anlayışa karşı mücadele edilmesi gerektiğini söylüyor. “Olabildiğince sesimizi duyurmalıyız, imzalar toplanmalı, dilekçeler gönderilmeli direkt Cumhurbaşkanlığına. Sosyal medyadan sıkça faydalanmalıyız, kampanyalar yapabiliriz. Ama bundan öte karşı çıkmalıyız, bunu yapamazsak kimse sorunlarımızı çözmez” diyor.

İletişim Fakültesinden 3. sınıf öğrencisi Cansu ile devam ediyoruz röportajımıza. Part-time bir işte çalıştığını söylüyor, maaşı ise asgari ücretin yarısı kadar. Bu sebeple ev kiralarından fazlasıyla şikayetçi olduğunu söylüyor.

“NASIL EŞİT VE ADİL BİR EĞİTİMDEN BAHSEDEBİLİRİZ Kİ?​”

Ülkede öğrenci olmanın zorlukları olduğunu ifade eden Cansu “Ülkede eğitim gerçekten parasız bile değil, bir öğrenci bütün bir eğitim hayatı boyunca kendi ihtiyaçlarını kendi karşılamak zorundayken nasıl eşit ve adil bir eğitimden bahsedebiliriz ki?​” KYK yurdunda kaldığı için yurtlarla ilgili konuşuyoruz. KYK sayısının yeterli olmadığını söyleyen Cansu “Türkiye’de yeteri kadar KYK yurdu olduğunu düşünmüyorum, KYK yurtlarında kalamayan öğrencilere ise herhangi bir maddi destek olmuyor, bu da öğrencileri mecburen yüksek kiralar vermeye zorluyor. Şimdi KYK’da kalsan ne olacak, yurt odalarında kalacak öğrenci sayısı en fazla 2 olmalı. Ama buna dair bir çalışma var mı? Tabii ki yok” diyor. İzmit’teki kiraların son zamanlarda aşırı düzeyde arttığını gözlemlediğini söylüyor Cansu. “Kiralar önceden de pahalı geliyordu bana ama özellikle okulların açılacağının söylenmesinden sonraki süreçte fırsatçılık olduğunu düşünüyorum. Gelirlerimiz arttı mı ki kiralar bu kadar zamlansın? Bu fırsatçılığa karşı herhangi bir önlem alınmıyor, göz yumuluyor.”

Bunca sorunun karşısında çözümün gençliğin ortak mücadelesi olduğunu söyleyen Cansu, “Yurtlar, harç, barınma bütün bu sorunlar gençliğe dayatılan ama esasında istenilse çözülebilecek problemler ama bunları yapmıyorlar çünkü bizden bir refleks görmüyorlar. Bu sorunların çözümünü istiyorsak hem bu fırsatçılığa hem de bunu bize dayatanlara karşı mücadele etmeliyiz, gençliğin tek anahtarı budur” diyerek sözlerini bitiriyor.

ÖNCEKİ HABER

Okullar tedbirler alınarak açılsın

SONRAKİ HABER

Urfa'da sulama kanalına düşen 2 çocuktan birinin cesedine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa