08 Eylül 2021 07:35

TEİS: Gıda takviyeleri ilaçtır, marketten değil eczaneden temin edilmeli

Pandemi sürecinde tüketimi artan gıda takviyelerindeki sahteciliğe dikkat çeken TEİS, bu ürünlerin yalnızca eczanelerde satılması için yasal düzenleme talep etti.

Fotoğraf: Matvevna/Pixabay

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, pandemiyle birlikte gıda takviyelerinin kullanılmasının artmasıyla birçok sorunla karşılaşıldığını söyledi.

Bu ürünlerin yanlış yerlerden temin ediliğini, piyasada sahte ürünlerin bulunduğunu belirten Nurten Saydan, "Sağlığa ilişkin olan, eczanede olması gereken, eczacı danışmanlığı isteyen ürünler, uluorta her yerde satılmamalı" dedi.

Saydan, gıda takviyesi ürünlerin yasal düzenleme yapılarak eczane dışında satışının önlenmesinin toplum sağlığının korunması için gereklilik olduğunu vurguladı.

SAKLAMA KOŞULLARINDAKİ RİSKLER

“Tarım Bakanlığınca ruhsatlandırılan ve reklamı yapılarak internet, TV, market ve hatta benzin istasyonları gibi yerlerde hangi koşullarda muhafaza edildiği belli olmayan ve kontrolsüzce satışına izin verilen bu ürünlerin bilinçsiz kullanımı büyük riskleri barındırıyor" diyen Saydan, bazı gıda takviyelerinin özel saklanma koşullarını şöyle aktardı:

"C vitamini içeren gıda takviyeleri mutlaka 25 derecenin altında bir sıcaklıkta muhafaza edilmeli, buzdolabına koyulmamalıdır. C vitamini buzdolabı ısısı olan 2-8 derece sıcaklıkta kontrolsüz saklanırsa yapısında bozulmalar meydana gelir.

D vitaminin de vücuttaki kan değerinin ölçümü yapılarak kullanılması gerekiyor. Gıda takviyesi olarak vatandaşımızın D vitamin seviyesinin ölçümünü yapmadan, hekim ve eczacısına danışmadan bu tip ürünlerin kontrolsüzce kullanımı uygun değildir. Bu vitaminin gıda takviyesi olsa bile saklanma koşullarına riayet edilmeden eczane dışında satışı fayda yerine zarar getirir ve zehirlenme riskini arttırır.”

SAHTE GIDA TAKVİYESİ SATIŞI 3 KAT ARTTI

Pandemi sürecinde gıda takviyelerine olan talebin artmasının sahte ürün üretimini tetiklediğini söyleyen Saydan, “Ülkemizde sahte gıda takviyesi satışı da 3 kat arttı” dedi.

İnternette satılan ürünlerin çoğunluğunun sahte olduğunu ve içeriği bilinmeyen bu ürünlerin insanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açtığını ifade eden Saydan açıklamasına şöyle devam etti:

“Oysa ki eczacılarımız vatandaşların sağlık bilgilerini kontrol ederek bu tip takviye edici vitaminler için ücretsiz danışmanlık hizmeti vererek önermektedir. Bu ürünlerin Hekim ve Eczacı gözetimi olmadan kullanımı çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Takviye edici gıdaların günlük alım dozu olan birer ilaç olduğu unutulmamalı. İster kimyasal isterse bitkisel kökenli olsun tüm ilaçlar eczacının uzmanlık alanıdır."

YASAL DÜZENLEME TALEBİ

Saydan son olarak şunları kaydetti:

"TEİS olarak, bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılarak sadece eczanelerden satışının yapılması gerektiğini savunuyoruz. İnsan sağlığını korumak için yasal olarak görevlendirilmiş bir meslek olan eczacıların bu görevini başka bir meslek yer, mekan ya da mecranın yapması mümkün değildir. Bu yüzden ilaç formunda olan bu ürünlerin yasal düzenleme yapılarak insan sağlığının korunması için eczane dışında satışının önlenmesi artık toplum sağlığının korunması için bir gerekliliktir." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kronik hastalığı olan ya da Covid-19 hastası ve temaslısı öğrencilere mazeret izni

SONRAKİ HABER

Ordu’da yeni maden sahaları ihaleye çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa