08 Eylül 2021 08:03
Son Güncellenme Tarihi: 08 Eylül 2021 10:12

Mustafa Şentop, sansür yasasını 'dijital faşizmin önüne geçmek' diyerek savundu

Yeni sosyal medya yasası ile ilgili TBMM Başkanı Mustafa Şentop da konuştu. Şentop, "Karşı karşıya bulunduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

“Sansür yasası” olarak adlandırılan yeni sosyal medya yasasının ekim başında Meclis’e gelmesi planlanırken, iktidarın konuyla ilgili açıklamaları da hızlandı.

Yasanın içeriğine dair şimdilik sadece iddialar var. TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Karşı karşıya bulunduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir” dedi.

YALAN HABER, İFTİRA, NEFRET SÖYLEMİ, İTİBAR SUİKASTI

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Parlamentolar Arası Birlik (PAB) toplantısında konuşan Şentop, dezenformasyon ve sahte gerçeklerle toplum psikolojisini olumsuz etkileyerek insanlar arasındaki güven duygusunu yok etmenin ve neticede demokratik toplum düzenine zarar vermenin hedeflendiğini iddia etti ve “Günümüzde bazı sosyal medya platformları yalan haber, iftira, terör propagandası, darbe çağrısı, itibar suikastı, hedef gösterme, nefret söylemi ve ırkçılığın beşiği olmuş vaziyettedir. Bu bağlamda karşı karşıya bulunduğumuz en büyük tehditlerden biri dijital faşizmdir” dedi.

SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNİ HEDEF ALDI

Bir grup özel şirketin, neredeyse bütün insanlığın bilgiye erişimini şekillendiren bir otorite haline dönüştüğünü, terör örgütlerinin de söz konusu platformlar kanalıyla dezenformasyon ve nefret söylemini özgürce ve korunaklı şekilde yayabildiğini de iddia eden Meclis başkanı şöyle devam etti: “Bunun tek çözüm yolu hukuk çerçevesinde mücadele etmek için en isabetli hukuki düzenlemeleri yapmak, uluslararası sözleşmeleri geliştirmektir. Nefret söyleminin ve dezenformasyonun yol açtığı zarar ile orantılı yaptırımların kararlılıkla uygulanması da sürecin bütünleyici ve olmazsa olmaz şartıdır. Uluslararası çok uluslu şirketler ulusal kanunları ve hukuk düzenini tanımamak, ayrı bir hukuk düzeni geliştirmek arzusundadır. Burada parlamentoların birlikte hareket etmesi gerektiği kanaatindeyim.”

HAPİS CEZASI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 12 Ağustos’ta, “Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum, Meclis’in açılmasıyla birlikte bir çalışmanın yapılması gereğine inanıyorum” demesinin ardından AKP ‘dezenformasyonla mücadele’ gerekçesiyle yeni bir yasa için kolları sıvamıştı. Yasanın içeriği henüz belli olmasa da iddialar arasında dezenformasyon yapanlara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesi ve Sosyal Medya Başkanlığı kurulması gibi kararların alınacağı tahmin ediliyor. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ordu’da yeni maden sahaları ihaleye çıkıyor

SONRAKİ HABER

Ne mutlu ses çıkaranlara!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa