Karşıyaka'da eğitim çilesi: Yıkılan okullar otopark oluyor, tadilatlar yıllardır tamamlanmıyor
Karşıyaka’da yıkılan okulların yerine yenileri yapılmadı. Yıkılan okulların bazıları otopark olurken taşınılan okullarda ise tadilat sürüyor. 3.5 yıldır inşaatı bitirilemeyen okullar var.
Bekir KOÇAK
Heval BULUT
İzmir
Uzun bir aranın ardından okullarda yüz yüze eğitim başlarken sorunlar da sürüyor. Pandemi önlemlerinin yetersizliği yanında İzmir genelinde depreme dayanıksız olduğu için yıkılan 83 okulun akıbeti ise hâlâ belirsiz. Karşıyaka ilçesinde ise birçok okul yıkılırken yerine yenisi yapılmadı. Yıkılan bazı okulların yeri otoparka dönüştürülürken yıkılan okulların taşındığı yeni binalarda da eğitim başlamasına rağmen tadilat devam ediyor.
İzmir’in metropol ilçelerinden Karşıyaka’da yıkılan ve yıkılmayı bekleyen okulların durumuna ilişkin veliler, mahalle halkı, esnaf ve muhtarlarla görüştük. Karşıyaka’da yıkılan ama yerine yenisi yapılmayan okullar nedeniyle eğitim sorunlar yumağına dönüşmüş durumda.
MAHALLEDE OKUL YOK
Velilerden Cengiz Özden, Alaybey İlkokulu yıkılarak yerine yapılan 30 derslikli 855 öğrencili Selçuk Yaşar Ortaokulunun da yıkıldığını belirterek “Okulun yeri şimdi otopark olarak işletiliyor. Alaybey’deki çocukların tamamı okul yapılmadığı için uzaktaki Zübeyde Hanım İlkokuluna gidiyorlar. Eğitimle ilgili sorunlarımız büyük. Alaybey’de şu an eğitim verecek bir ilkokul veya ortaokul bulunmuyor” diye konuştu. Selçuk Yaşar Ortaokulunun bahçesinin yıkılmadan önce otopark yapıldığını belirten Özden “Çocuklara top oynatmıyorlardı okul bahçesinde arabalar çiziliyor diye. Böyle eğitim mi olur mu?” diye tepki gösterdi.
"ÇATI AKIYOR, PERSONEL YOK"
Mahalle Esnafı Emin Ergürbüz, okullarda kayıt esnasında alınan paralara dikkat çekerek, “İdareciler ‘ihtiyaçlarımızı devlet karşılamıyor. Çatımız akıyor, sabunumuz yok, personel yok” denilerek velilerden para istendiğini aktardı. Milli Eğitim Bakanının ‘Okullar tam gün olacak’ dediğini hatırlatan Ergürbüz, ancak Karşıyaka’daki okulların neredeyse tamamında ikili eğitim verildiğini belirterek “Yıkılan okulun yeri otopark olarak işletiliyor. Bu ihale ile verildiyse kim verdi?” diye sordu.
OKULLAR YIKILMADAN DAYANIKLI HALE GETİRİLEMEZ MİYDİ?
Mahallelilerden Onur Akyıl da depreme dayanıksız okulların doğal olarak yıkılması gerektiğini dile getirerek “Ama bu okullar yıkılmadan da dayanıklı hale getirilemez miydi? Eğitim binasının değerini maddi manevi karşılamak mümkün değil. İnsan su içmeden yaşayabilir mi? Eğitimsiz de olmaz” dedi.
3,5 YILDA 1 OKUL YAPILAMADI
Tuna Mahallesi Muhtarı Hüseyin Koçoğlu, Zübeyde Hanım Ortaokulunun ilkokul olmasından kaynaklı ortaokul öğrencilerinin ilkokul sıralarında rahat edemediklerini söyledi. Yine Alaybey’de bulunan ve 2018’de yıkılan Cumhuriyet İlkokulunun aradan geçen 3 yılın ardından yeni yapılacak binada ocakta eğitime başlayacağı bilgisini veren Koçoğlu, “Sonra Ankara İlkokulu yıkılacak diyorlar. O çocuklar da Cumhuriyet İlkokuluna gidecek. Öğrenciler, veliler çok mağdur” dedi.
Okulların yapım ihaleleriyle ilgili de sorunlar olduğunu, ihalelerin kağıt üzerinde yapıldığını dile getiren Koçoğlu, müteahitin Cumhuriyet İlkokulunun yerini görünce, ‘Ben bu zemine bu binayı yapmam’ dediğini söyledi. Sonra o ihalenin iptal edilip tekrar ihale açıldığını anlatan Koçoğlu “Önce zemin iyileştirildi. Kazıklar çakıldı. Sonra bina dikildi. Altı deniz buraların, eski bataklık, dolgu. Selçuk Yaşar Ortaokulunun binası o kadar çürük değildi. Selçuk Yaşar da kızı da yıkıma tepki gösterdiler” dedi. Koçoğlu, öğrencilerin can güvenliği açısından bina çürükse yıkılmasının zorunlu olduğunu ancak yıkılanların çok çabuk yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Bu da tabii bütçelere konuyor mu, konmuyor mu onunla alakalı. 2021’in bütçesinde yoksa Selçuk Yaşar, ya bağış yapılması lazım ya da 2022 beklenecek ödenek koyacaklar” dedi.
TAŞINILAN BİNA DA TADİLATTA!
Karşıyaka’da yapımı yılan hikayesine dönen bir başka okul da Cemil Akyüz Ortaokulu. Okul 2018’de yıkılınca, öğrenciler Hasan Pınarçalı Ortaokulunun bahçesindeki binaya taşındı. Eski yerde yapımına başlanan okulun ilk müteahhidi işi bırakıp gitmiş. Şimdi inşaat ağır aksak ilerlerken, Hasan Pınarçalı okulunun bahçesinde Cemil Akyüz Ortaokulu levhası asılı olan bina da tadilata girdiği için öğrenciler Hasan Pınarçalı’nın diğer binasında öğrenim görüyor. Veliler kalabalık sınıflar nedeniyle tepkili.
TARİHİ LİSENİN YIKIMI DA GÜNDEMDE
İlçedeki tarihi Karşıyaka Lisesinin yıkımı da gündemde. Lise bir süre önce boşaltılarak kapısına kilit vuruldu. Yıkımdan kurtulamayan bir başka bina olan Karşıyaka Öğretmenevinin yerine yapılan yeni binaya Karşıyaka Lisesi levhası asıldı. Artık Karşıyaka’da bir öğretmenevi de yok. Bahçelievler Mahalle Muhtarı Serdar Çoban, Karşıyaka Lisesinin yıkılmasını istemediklerini belirterek, “Yıkmak yerine güçlendirme yapılabilir belki. Ne zaman yıkılacağı konusunda da tam bir bilgi yok. Okul çok eski ve güzel, bahçesinde kocaman ağaçlar var” dedi.
Evrensel'i Takip Et