08 Eylül 2021 12:03

AB Konseyi Başkanı Michel: ABD Avrupa ülkeleriyle istişarede bulunmadı

AB Konseyi Başkanı Michel, ABD’nin şu andaki ve önceki yönetimlerini eleştirdi. Michel, ABD’nin Afganistan’dan çekilme konusunda AB ülkeleriyle hiç istişarede bulunmadığını söyledi.

Charles Michel (önde) | Fotoğraf: Kremlin.ru/Wikimedia Commons(CC BY 4.0)

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, ABD’nin Afganistan’dan çekilme konusunda Avrupa ülkeleriyle neredeyse hiç istişarede bulunmadığını ifade etti.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Jeopolitik Çalışmalar Grubu adlı düşünce kuruluşu ile yaptığı röportajda, Avrupa ülkelerinin 11 Eylül saldırılarından sonra ABD ile dayanışma gösterdiğini, NATO’nun 5. maddesinin tarihte ilk kez harekete geçirildiğini hatırlattı.

BIDEN YÖNETİMİNE ELEŞTİRİ

ABD’nin şu andaki ve önceki yönetimlerini eleştiren Michel, “Buna karşılık bir Avrupalı olarak benim için çarpıcı olan şey, ABD’nin Trump yönetimi döneminde Taliban ile müzakere yapmaya karar verdiğinde ve sonrasında Afganistan’dan çekilmeyi teyit ettiklerinde Avrupalı ortaklarıyla çok az istişarede bulunmaları oldu” dedi.

Michel, Afganistan’dan ders çıkarmaları gerektiğini belirterek “Afganistan krizi, biz Avrupalılar için aynaya bakma ve kendimize şunu sorma zamanıdır. Gelecekte jeopolitik ortamda bugünkünden nasıl daha fazla etkimiz olabilir? Çıkarlarımızla uyumlu olacak şekilde olayların akışını etkilemek için nasıl hareket edebiliriz?​” diye konuştu.

“Afganistan krizi bir süredir sahip olduğum kanıyı ve başkalarının da paylaştığı kanımı güçlendirdi. Bu da Avrupa’nın stratejik özerkliği fikridir” diyen Michel, şöyle devam etti:

“Amerikan askerleri çekilirken ortaya çıkan kaos ile yüzleştiğimizde kimsenin endişelenmemesi mümkün değil. Kuvvetli demokratik değerlere sahip, 27 ülkeden oluşan askeri bir kuvvet olan AB gibi dünyanın en büyük güçlerinden birinin, ABD’nin yardımı olmadan bağımsız şekilde kendi vatandaşlarının ve kendisine destek veren Afganların tahliyesi için gerekli yardımı sağlayamaması endişe sebebi olmalı. Bence bu olay Avrupa stratejik özerkliğinin daha derin tartışılmasını daha acil kılıyor. Şimdi sözleri eylemlere dönüştürmeliyiz.” Donald Trump’ın başkanlığından sonra Joe Biden döneminde de ABD’de “Amerikan çıkarlarına öncelik verme eğilimi” bulunduğunu dile getiren Michel, “Bu meşru gerçekliğin farkında olmalıyız” diye konuştu. Michel, Çin konusunda ise Avrupa’nın ABD’den farklı bir hareket tarzı benimseyeceğinin işaretini verdi.

BABİS'TEN AFGAN MÜLTECİ AÇIKLAMASI

Diğer yandan Çekya Başbakanı Andrej Babis, Avrupa Birliği’nde “Afgan mültecilere gerçekten yer olmadığını” söyleyerek bu kişilerin Afganistan’da kalmalarından daha iyi bir çözüm olamayacağını savundu. Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz ve Slovakya Başbakanı Eduard Heger ile ülkesindeki tarihi Lednice Şatosu’nda bir görüşme gerçekleştiren Babis, burada gündeme ilişkin basının sorularını yanıtladı. Euronews’in geçtiği habere göre, Türkiye ile AB arasında 2016 yılında imzalanan göç anlaşmasına atıfta bulunan Babis, “Geçmişte olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bu konuyu görüşme seçeneği var. Ancak ben bunun da iyi bir seçenek olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

Mültecilerin kendi ülkelerinde kalmasından daha iyi çözüm olamayacağını ileri süren Babis, “Onlara AB’de gerçekten yer yok. Bu insanların Afganistan’da kalmasına izin veren çözümden iyi bir seçenek yok” dedi. Avusturya Başbakanı Kurz ise ülkesinin mültecilere kapılarını açacak Afganistan’a komşu ülkelere 18 milyon avro tutarında mali yardımda bulunacağını açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

 Almanya’nın tartışmalı Pegasus casus yazılımını satın aldığı iddia edildi

SONRAKİ HABER

Iğdır’daki adrese teslim ihale iddiası Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa