09 Eylül 2021 09:01

Meksika’da kadınların mücadelesi kazandı: Kürtaj suç değil

Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, kararı tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için “bir dönüm noktası” olarak selamladı.

Fotoğraf: Mexico City'de 2018'de yasal ve güvenli bir kürtaj için Küresel Eylem Günü'nde yapılan eylem. (Wotancito/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Meksika Yüksek Mahkemesi, Coahuila eyaletinin kürtaj yaptırımlarını ceza kanunundan kaldırmasını emretti. Yasağa karşı kadınlar aylarca sokaklarda eylem yaptı. Meksika Yüksek Mahkemesi Başkanı Arturo Zaldivar, kararı tüm kadınlar, özellikle de en savunmasız olanlar için “bir dönüm noktası” olarak selamladı.

BİRÇOK EYALETTE KÜRTAJA ERİŞİM KISITLI

bianet’in haberine göre, Yüksek Mahkeme Yargıcı Luis Maria Aguilar da, hareketi “Kadın hakları için tarihi bir adım” olarak nitelendirdi. 10 yargıç tarafından yapılan oylama, yasalarını yeni sıkılaştıran Teksas sınırındaki bir kuzey Meksika eyaleti olan Coahuila’da kürtajla ilgili bir ceza yasasına karşı çıkan 2018 tarihli bir davaya dayanıyor. Kürtaj şu anda ülkenin dördü hariç tüm eyaletlerinde ciddi şekilde kısıtlanmış durumda. Dünyanın en büyük ikinci Katolik ülkesindeki karar, mahkemelerin artık kürtaj davalarını kovuşturamayacağı anlamına geliyor ve Arjantin’de bu yılın başlarında yürürlüğe giren tarihi yasallaştırmayı takip ediyor. Karar, ülke genelinde kürtajın suç olmaktan çıkarılmasının önünü açabilir. Yüzlerce yoksul Meksikalı kadın kürtaj nedeniyle yargılanırken, en az birkaç düzine kadın hapis cezasına çarptırıldı. Zaldivar, oylama sonucunun ülkedeki tüm yargıçlar için zorunlu bir kriter oluşturduğunu ve kürtaj yaptıran herhangi bir kadının mahkeme ve anayasa kriterlerini ihlal etmeden yargılanmasını artık mümkün kılmadığını söyledi.

KÜRTAJ 26 ÜLKEDE HALEN TAMAMEN YASAK

Dünya Nüfus Araştırması (World Population Review) 2020 verilerine göre, kürtaj dünyanın 26 ülkesinde -kadının sağlığı veya hayatının tehlikede olduğu durumlar da dahil olmak üzere- tamamen yasak.  Bu ülkelerin arasında Amerika ülkeleri Honduras, Nikaragua, El Salvador, Surinam, Haiti, Jamaika ve Dominik Cumhuriyeti; Afrika ülkeleri Moritanya, Senegal, Sierra Leone, Kongo, Angola ve Madagaskar; Mısır, Irak ve Filipinler de var. 37 ülkede ise kürtaja yalnızca anne adayının hayatı ya da sağlığı tehlikede olduğu durumlarda izin veriliyor. Dünya nüfus araştırmasının paylaştığı bu listede Türkiye hamile kalan bireylerin talep etmeleri halinde kürtaj olabildiği ülkeler arasında gösteriliyor. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Üniversitelerde yüz yüze eğitim için hızlı ve gerçekçi tedbirler alınmalı

SONRAKİ HABER

Yağmur Önüt’ün katilinin yeniden yargılanmasına başlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa