10 Eylül 2021 00:13

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi: İnsan müdahaleleri ekosistemi bozar

Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi: Yanan ormanlık alanlara meyve ağaçlarının dikilmemesi gerekiyor. Yanan alanlar tarım alanları değil. Oralar tarım arazisi olduğu zaman ekosistemi yok ederiz.

Fotoğraf: Kamil Altıparmak/AA

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Ülke tarihinin en büyük orman yangınları bu yıl yaşandı. 178 bin hektarlık orman alanı kül oldu. Bu 1 milyar 780 milyon metrekare alana; daha popüler bir hesapla göz önüne sermek gerekirse yaklaşık 250 bin futbol sahasına tekabül ediyor. Yanan alanları tekrar kazanmak ve ağaçlandırma çalışmalarında nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi ile konuştuk.

Orman yangınlarının çıkmasında aşırı iklim olaylarının etkisi olduğunu söyleyen Çiftçi, “Orman yangınlarının ve selin afete dönüşmesinin nedeni ise hiç kuşkusuz ranta dayalı politikalardır. Orman yangınları üzerinden devam edersek yangın öncesi alınması gereken önlemler noktasında yangına ne kadar hazırlıksız olduğumuz bir kez daha görüldü” dedi.

Geçen süreçte Tarım ve Orman Bakanlığının orman yangınları için bir planının olmadığının, yangınlara yetersiz bütçe ayrıldığının ortaya çıktığını ifade eden Çiftçi, “Yangının ilk anlarında ve sonrasında hızla müdahale etmek adına havadan söndürmenin önemi ortadayken, hava filosu kullanılmadı” hatırlatmasında bulundu. Yangına karadan müdahale sırasında da çeşitli eksikliklerin gün yüzüne çıktığını söyleyen Çiftçi, iktidarın ateşin yakıcılığı, suyun yıkıcılığı arasında yurttaşa ‘IBAN’ atarak ve çay fırlatarak bu süreci yönetmesini sorumluluğu üstünden atma politikası olarak yorumladı” diye konuştu.

'EKOSİSTEM BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDİRİLMELİ'

Ormanın sadece ağaçlardan oluşmadığını, bir ekosistem olduğunu hatırlatan Çiftçi, bitki örtüsüyle, ağacıyla, otuyla, yaban hayvanlarıyla çoklu bir yaşamın anlaşılması gerektiğini söyledi. Ormanların en büyük karbon yutak alanlarının başında geldiğini dile getiren Çiftçi, “Bu nedenle buraları gözümüz gibi korumamız gerekiyor. Burada yüzyıllardır oluşan bir ekosistem var. Öncelikle doğanın kendini yenilemesine olanak sağlanmalıdır” uyarısında bulundu.

İnsan eliyle her müdahalenin ekosistemi bozucu etki yarattığının altını çizen Çiftçi, “Bu kadar geniş bir alana dikecek fidan bulmak mümkün değil. Asıl yapılması gereken orman yangınları çıkmadan önlemlerin alınmasıdır. Orman köylüsünün de ormanı koruduğunun gözden kaçırılmaması gerekir” diye ekledi.

Orman Genel Müdürlüğünün planlarının yetersiz kaldığını da ifade eden Çiftçi, orman içi alanların kullanım planları yapılırken mutlaka orman mühendislerinden görüş alınması gerektiğini ifade etti.

‘SÖYLEMLER BİLİMSEL DEĞİL’

Ferdan Çiftçi

Yangın esnasında ve sonrasında sosyal medyada ‘Hemen ağaçlandıralım’ gibi çeşitli önerilerin yaygınlık kazandığını hatırlatan Çiftçi, “Bu söylemlerin içinde ‘Yanmaz ağaçlar, meyve ağaçları dikelim’ gibi çeşitli öneriler de olmuştu. Gelişi güzel ağaçlandırma yapmak mümkün ve doğru değil. Ormanlara insan eliyle yapılan her müdahale mevcut ekosistemi bozacaktır. Bitki örtüsünü değiştirmek de” uyarısında bulundu.

Ormanların tarım alanları olmadığını söyleyen Çiftçi, “Oralar tarım arazisi olduğu zaman oradaki ekosistemi yok ederiz. Meyve ağacı diktiğimiz zaman kültürel işlemler, bitki koruma işlemleri nedeniyle ekolojik denge bozulacaktır. Ancak yerleşim yerlerine yakın yerlerde yangın tehlikesine karşı geniş yapraklı ara zonlar oluşturmak kaydıyla ağaçlandırma yapılabilir. Bu karar da bilim insanlarına, orman mühendislerine bırakılmalı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kamuda işçi sendikaları toplu sözleşme imzaladı: Sefalet zammı için sıraya girdiler

SONRAKİ HABER

Özelleştirmelerin kaçınılmaz sonucunu yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa