09 Eylül 2021 12:06

İTÜ’de yeni dönem bildik sorunlar

Bu sorunları ancak biz öğrencilerin bir araya gelerek değiştirebileceğini biliyoruz. Bunun için yeni dönemde bir araya geldiğimiz alanları arttırmak ve sesimizi duyurur hale getirmek bizim elimizde.

Paylaş

Berzan SÖNMEZ

İTÜ

 

İTÜ 2021-22 eğitim öğretim dönemine hibrit eğitim kararıyla başladı. 6 Eylül itibariyle hangi derslerin yüz yüze, hangilerinin uzaktan olacağı İTÜ’nün kendi sayfasında açıklandı. Ders seçimleri 27-29 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Akademik takvime göre 4 Ekim’de dersler başlayacak. Tarihler bu kadar netken, gerçi açılan derslerin açıklanma tarihi 10 gün ertelenmişti, aynı şeyi pandemide hibrit eğitimin şartları ve gereklilikleri için söylemek mümkün değil. Okulun hangi dersleri hangi durumlara binaen çevrimiçi veya yüz yüze yaptığına akıl sır erdirmek mümkün değil. Bu durum yüz yüze eğitimin kritik öneme sahip olduğu Mimarlık Fakültesi ve diğer fakülteler karşılaştırıldığında içinden çıkılmaz bir bilmeceler yumağına dönüşüyor.

SEN ÇEVRİMİÇİ SEN YÜZ YÜZE

Mimarlık Fakültesinde Mimarlık Bölümü başta olmaz üzere Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, İç Mimarlık ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinin proje dersleri haricinde yüz yüze dersleri diğer fakültelerin bölümlerinin yüz yüze derslerine oranla iki-üç kat daha az olduğu görülüyor. Nitelik olarak diğer bölüm dersleriyle (yüz yüze açılan) benzer veya aynı dersler olmalarına rağmen Mimarlık Fakültesinin çoğu dersi çevrimiçi olarak kararlaştırılmış. Örneğin mühendislik dersler açısından Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü, tüm bölüm derslerini yüz yüze olarak planlanmışken; Mimarlık Bölümü 43 dersi uzaktan eğitim verecek şekilde planlanmış. Yine statik ve yapı statiği gibi bölüm dersleri, İnşaat Mühendisliği Bölümünde yüz yüze olarak açılmışken Mimarlık Bölümünde çevrimiçi olarak açılmış. Yine giriş ve etik dersleri diğer bölümlerde yüz yüzeyken Mimarlık Bölümünde çevrimiçi olarak kararlaştırılmış. Bir başka örnek, Peyzaj Bölümünün bitirme projesinin aynı fakültedeki diğer bölümlerin bitirme projelerinin aksine çevrimiçi olarak işleneceği açıklanmış. Mühendislik bölümlerinin havuz derslerinin dışındaki derslerinin %90’ından fazlası yüz yüze açılmışken başta Mimarlık olmak üzere Mimarlık Fakültesinin bölümlerinde proje haricindeki derslerin %70’lerin üstünde bir oranla çevrimiçi olarak açılmış olması, İTÜ’nün hangi parametrelere dayanarak dersleri çevrimiçi veya yüz yüze olarak açtığını anlamayı imkânsız hale getiriyor. Mimarlık Fakültesi açısından yüz yüze olarak açılan dersler ise haftanın iki günü yapılan proje dersleri olmuş durumda. Fakat onların durumu da yüz yüze şartları açısından öğrencilerin lehine düzenlenmiş şekilde değil.

FAKÜLTEDE ÇEVRİMİÇİ EĞİTİM!

Proje dersleri aynı gün içerisinde kendinden önceki ve sonraki dersleri (büyük çoğunluğu online olduğu için) zamansal olarak bir kısıt yaratıyor ve öğrencileri kendi fakültelerine gelip kendi dersliklerinde çevrimiçi bağlanıp ders görmek zorunluluğu ile baş başa bırakıyor. Çünkü 1. sınıfların proje dersleri 8.30-12.30 arasında. Bu öğrenciler, 13.30’da dersinin olması durumunda 1 saatlik zaman dilimine hem yemek hem de ulaşımı sığdıramayacağı için çevrimiçi dersini fakültede arkadaşlarıyla birlikte bilgisayar ekranından (muhtemelen dersin hocası da aynı fakültedeki odasından bağlanıyor olacak) takip etmesi gibi absürt bir durum ortaya çıkacak. Aynı durum 2, 3 ve 4. sınıflarda proje dersinin 13.30-17.30 saatleri arasında olmasından kaynaklı olarak sabah derslerinde ortaya çıkacak. Bu şartlar altında düzenlenen yüz yüze ve uzaktan eğitim şartları ve detaylı olmayan bir eğitim-öğretim planı da biz öğrencilerin kafasında İTÜ yönetimi tarafından cevaplanması gereken birçok soru işareti yaratıyor.

REKTÖRLÜĞE SORUYORUZ

İTÜ yüz yüze eğitim şartlarını 16 maddede öğrencilerine duyurdu fakat bu şartlar detaylı bir şekilde tüm soru işaretlerinin karşılandığı ve öğrencilere tam güvence verildiği bir içeriğe sahip değil. Ayrıca bu eğitim-öğretim planı çok kritik zamanlardan geçmemize rağmen öğrencilerin de içerisinde yer aldığı, şeffaf ve öğrencilerin fikirlerinin kendine yer bulduğu bir şekilde de hazırlanmadı. Onun için bizler öğrenciler olarak soruyoruz:Pandemi şartlarında derste bir veya birden fazla kişinin COVID-19’a yakalanması durumunda bütün sınıf, fakülte veya kampüs bu durumdan nasıl etkilenecek, bunu nasıl yürütmeyi planlıyorsunuz?Mimarlık Fakültesinde, ders programı diğer fakültelerin ders programlarıyla karşılaştırıldığında, yüz yüze alınacak derslerin çevrimiçi alınacak derslere oranının bu kadar düşük olmasının nedeni nedir? Bu oran hocaların raporları sonucu ortaya çıktıysa, derslerin birincil muhatabı öğrencilerin fikri neden alınmadı? Eğer sene sonu memnuniyet anketlerinde bu yönde bir talep varsa bu istatistikler neden paylaşılmadı?Bizler pandemi öncesi dönemlerden hatırlıyoruz ki, Mimarlık Fakültesinin derslik, amfi ve ders kontenjanı problemleri var. Farkındayız ki, İTÜ yönetimi bu problemlere uygun, kalıcı ve içerisinde öğrencilerin de yer aldığı, öğrenci yanlısı çözümler bulmak yerine kolaycılığa ve ucuzculuğa kaçarak kendi cephesinden önlemler almış durumda. Yeni dönemde alınacak dersleri öğrenciler değil kendi açısından kolaylaştıran bir önem sırasına sokup “Bunlar çevrimiçi bunlar yüz yüze olsun” şeklinde karar alan bir üniversite yönetimi ile karşı karşıyayız. Bunlarla birlikte okulda yeni dönemde; pandemi koşullarında yurtlara zam yapan, yurtlardaki sağlık önlemlerini aldığını açıkça beyan etmeyen bir yönetimle de karşı karşıyayız aynı zamanda. Bizler İTÜ öğrencileri olarak bu durumu kabul etmiyor ve bu sorunların bir an önce öğrenci lehine çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz. Sadece talep etmenin de yetmeyeceğini bilerek bu sorunların çözümü için ancak biz öğrencilerin bir araya gelerek bir şeyleri değiştirebileceğini biliyoruz. Bunun için okulumuzda yeni dönemde bir araya geldiğimiz alanları artırma ve sesimizi daha da duyurur hale getirmek bizim elimizde.

ÖNCEKİ HABER

AB: Taliban'ın geçici hükümeti, verilen sözleri karşılamıyor

SONRAKİ HABER

Kocaeli'de boşanma aşamasındaki eşini öldüren müezzine ağırlaştırılmış müebbet hapis

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa