Küçük Canavarlar sergisi Macar Kültür Merkezinde
Macar Kültür Merkezi, 16 Eylül - 16 Kasım 2021 tarihlerinde, Budapeşte’deki D17 Galerisi işbirliğiyle, çağdaş Macar çocuk kitaplarındaki canavar resimlerinden oluşan bir sergiye ev sahipliği yapıyor.
Görsel: Küçük Canavarlar sergisinden bir eser/Macar Kültür Merkezi
Macar Kültür Merkezi, Macarca çocuk kitaplarının illüstrasyonlarındaki canavar ve hayali yaratıkları sergide bir araya getiriyor. 16 Eylül-16 Kasım tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak “Küçük Canavarlar” isimli sergi, bizleri, çocukların içsel korkularını görselleştirmenin onların tedirginliklerinin üstesinden gelmesine nasıl yardımcı olabileceği üzerine düşünmeye davet ediyor.
Sanat tarihçisi Emese Révész’in küratörlüğünü üstlendiği sergide András (b) Baranyai, Lilla Bölecz, Zsófia Cselotei, András Dániel, Miklós Felvidéki, Tímea Ferth, Alexandra Grela, Réka Hanga, László Herbszt, Ildikó Horváth, Krisztina Kállai Nagy, Judit Kecskés, Fruzsina Kun, Andrea Kürti, Szilvia M. Nagy, Gabriella Makhult, Krisztina Maros, Eszter Metzing, Jacqueline Molnár, Norbert Nagy, Zoltán Nagy, Annabella Orosz, Dávid Remsey, Krisztina Rényi, Kinga Rofusz, Kata Szegedi, Hajnalka Szimonidész, Mari Takács ve Anna Vihart yer alıyor.
TEDİRGİNLİK VE KAYGI
Çağdaş Macar grafik sanatçıları çocuk kitapları için yarattıkları illüstrasyonlarda, canavarların resmedilmesi hangi noktaya kadar tedirginliği çözer ve hangi noktada kaygı yaratır; günümüzün canavarlarının, geçmişin hayali canavarlarıyla nasıl bir bağlantısı vardır sorularına cevap arıyor. Diğer yandan, günümüzün Macar masallarında her şeyi yok eden, kötü ejderhalar gidiyor, yerlerine kendinden emin olmayan, iyi niyetli, arkadaş canlısı ve yardımsever ejderhalar geliyor. Ejderhalardan başka diğer popüler karakterler, şeytanlar ve cadılar bizi buluyor. László Herbst’in çizgilerindeki gibi çocuk kitabı illüstratörleri bu yaratıkların korkunçluğunu soyutlayarak ve stilize ederek hafifletiyor.
Sanatsal hayal gücünün en serbest alanı ise melez yaratıkların resmedilmesi oluyor. İnsan-hayvan ve hayvan-hayvan karışımından oluşan hayali yaratıklar kadim inançların eskiden kullandığı karakterler. Çocukların yaratıcı hayal gücüyle derinden ilişkili olan eğlenceli yaratıklardır bunlar. Jacqueline Molnár’ın resimlerindeki ilginç renkli ve şekilli yaratıklar, sanatsal yaratıcılığın özgürlüğünün güzel örneklerini temsil ediyor.
ÇOCUK KİTAPLARINDAN ÖRNEKLER
Çocuk edebiyatındaki canavar resimleri çoğu zaman çocukların korkularına şekil vermek adına çiziliyor. Zsolt Adamik’in kitabındaki canavarlara Réka Hanga sevimli şekiller veriyor, çocuk odasında saklanan canavarlar ise Annabella Orosz’un gülünç çizgileriyle hafifliyor. András Dániel çizimlerinde ise, bir çocuğun yatağı altındaki hayali canavarlarla olan karşılaşmasını oyunbaz bir mizahla yumuşatıyor.
Çocuk edebiyatının canavarları hâlâ hayatta, masallarda ve eşlik ettikleri hikayelerde hayatını sürdürüyor. Ama tabii faydalı canavarlar bunlar, çünkü hem çocukların korkularına şekil veriyor, hem de sanatın tükenmez hayal gücünü kendilerinde canlandırıyor. Sergide ayrıca son yıllarda yayımlanan Macar çocuk kitaplarından örneklere de ulaşılabiliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)