TİHV Akademi: Üniversitelerarası Kurul, akademik sansür organı olmamalıdır
TİHV Akademi, ABD’de aldığı doktora derecesi Türkiye'de reddedilen Dr. Mehmet Baki Deniz ile ilgili yaptığı açıklamada, "Üniversitelerarası Kurul, akademik sansür organı olmamalıdır" dedi.
Fotoğraf: Pixabay
TİHV Akademi, Dr. Mehmet Baki Deniz’in ABD’de aldığı doktora derecesinin denkliğinin tez konusu ve içeriği gerekçe gösterilerek reddedilmesine tepki göstererek, "Üniversitelerarası Kurul sansür organı olmamalıdır" dedi.
Dr. Mehmet Baki Deniz’in ABD’de State University of New York (New York Eyalet Üniversitesi) Sosyoloji Bölümü’nde aldığı doktora derecesi, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından tez konusu ve içeriği gerekçe gösterilerek reddedilmişti. Konuyu basın açıklamasıyla değerlendiren TİHV Akademi, bir tezin akademik olarak başarılı ya da başarız olduğuna sadece doktora jürisinin karar verebileceğinin altını çizdi. Yurtdışındaki üniversitelere kazanılan doktora derecelerinin Türkiye’de geçerli sayılabilmesi için ÜAK’nın yetkilendirildiği, ancak ÜAK’ın bu konudaki yetkisinin doktora derecesini veren üniversitenin Türkiye’de tanınıp tanınmadığı ve derecenin örgün eğitim yoluyla alınıp alınmadığı gibi formel koşulların tespitiyle sınırlı olduğu belirtilen açıklamada, “ÜAK yöneticilerinin bu sınırın ötesine geçerek, yurtdışında alınan doktora diplomalarının Türkiye’deki geçerliliğini ‘konu ve içerik’ denetimine tabi tutmaları açıkça sansürdür, akademik özgürlüğe ve ifade özgürlüğüne her bakımdan aykırıdır” denildi.
"AKADEMİDE OTOSANSÜRE YOL AÇAR"
Açıklamada, "ÜAK’ın yurt dışında yazılan doktora tezlerini ‘konu ve içerik’ denetimine tabi tutmaya başlamasını ülkemizde akademik özgürlüğe yönelik baskı ve sansür pratiklerinin yeni bir düzeye ulaştığını göstermesi bakımından son derece kaygı verici buluyoruz. Böyle bir denetim özellikle sosyal ve beşeri bilimlerde özgün ve eleştirel yaklaşımların baskılanmasına, vasatlığın ve otosansürün teşvik edilmesine yol açacaktır. Yurt dışında doktora yapan Türkiyeli araştırmacılar ÜAK’ın makbul bulacağı vasat tezler yazmak için otosansür uygulamak ile doktora sonrasında Türkiye’ye dönmemek arasında tercih yapmak zorunda kalacaklardır. ÜAK’ın yurt dışı üniversitelerde doktora yapan araştırmacıları böyle bir tercihe zorlaması hiçbir bir biçimde kabul edilemez" ifadeleri kullanıldı.
"ÇALIŞMA HAKKINDAN YOKSUN BIRAKILDI"
ÜAK’ın kararının ifade özgürlüğüne ve akademik özgürlüğe tümüyle aykırı olmanın yanı sıra Anayasa’nın teminat altına aldığı çalışma hakkına ilişkin olarak da gayri meşru bir kısıtlama getirdiği belirtilen açıklamada, yurt dışında aldığı doktora derecesine keyfi olarak denklik tanınmayan bir akademisyenin Türkiye üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalışma imkanından yoksun bırakıldığı dile getirildi.
AKADEMİK CAMİAYA ÇAĞRI
Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Üniversitelerarası Kurul bir sansür organı olmamalıdır! ÜAK yöneticileri yurtdışında yazılan doktora tezlerini sansürlemekten vazgeçmeli ve akademik özgürlüğün gereklerine uygun davranmalıdırlar. Ulusal ve uluslararası akademik camiayı Dr. Mehmet Baki Deniz’in Danıştay nezdinde başlattığı hak arama mücadelesini desteklemeye ve Üniversitelerarası Kurul’un bu utanç verici uygulamasını tüm platformlarda açıkça kınamaya davet ediyoruz.”
Açıklamanın tamamına şu adresten ulaşabilirsiniz. (HABER MERKEZİ)