ODTÜ yolu tartışmaları | Ankara’da Melih Gökçek’in politikaları bırakılmalı
ODTÜ’den geçecek Bilkent-İncek Bulvarı projesi için ihale yapılması tartışma yarattı. Evrensel'e konuşan uzmanlar, Melih Gökçek döneminin şehir politikalarının devre dışı bırakılmasını istedi.
Özgür ÇAMOĞLU
Ozan MERDİN
Ankara
Ankara Büyükşehir Belediyesinin, ODTÜ’den geçecek 11 km uzunluğundaki Bilkent-İncek Bulvarı projesi kapsamında yaptığı ihale başkentte şehir planlaması ve belediyecilik tartışmalarını alevlendirdi. ODTÜ bileşenleri ve meslek odaları Melih Gökçek döneminde başlayan ve çok sayıda ağacın kesildiği yol projesine karşı çıktı. Tepkilerin ardından büyükşehir yönetimi, meslek odalarıyla görüşme süreci yürüteceğini söyledi. Evrensel'e konuşan uzmanlar, belediyenin şehir planlarını katılımcı bir süreçle belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek, Melih Gökçek döneminde uygulanan şehir politikalarının devre dışı bırakılmasını istedi.
PROJELER GÖKÇEK DÖNEMİNDEN KALMA
Ankara’daki ulaşım politikaları ve katılımcı belediyecilik üzerine konuştuğumuz ODTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Burak Büyükcivelek, otomobil planlı ulaşım koordinasyonu ve organizasyonunun çok sorun yarattığını söyledi. Ankara halkının bu sorunu her gün deneyimlediğini anlatan Büyükcivelek, belediyenin yapımını planladığı veya başladığı yol ve katlı kavşak projelerin Melih Gökçek döneminde onaylanan projeler olduğunu kaydetti.
FİKİR ALIŞVERİŞİ ÇABALARI 2,5 YILDIR KARŞILIK BULMADI
Büyükcivelek, Mansur Yavaş’ın seçilmesinden beri Mimarlar Odası, Şehir Plancılar Odası, Sivil Toplum Kuruluşları gibi kurumların Yavaş’ın yanında durmaya ve fikir alışverişinde bulunmaya çalışmasına rağmen 2,5 yıllık dönemde kurumsallaşmış ve karşılık alınabilmiş bir şey olmadığını söyledi.
Büyükcivelek, “Şimdi de karşımızda bir yol projesi var. Proje tam da ihale sürecindeyken toplumsal tepkiden dolayı karşı çıkılınca Büyükşehir Belediyesi, 'Biz katılımcı bir şekilde bu süreci yürüteceğiz' demesine rağmen bu çağrının tepkiler sonrasında gelmiş olması da manidar” dedi.
SADECE ODTÜ'NÜN DEĞİL ANKARA'NIN MESELESİ
Büyükcivelek, ODTÜ’den geçecek olan Bilkent-İncek Bulvarı projesinini sadece Bilkent ve ODTÜ'nün değil tüm Ankara’nın meselesi olduğunu vurguladı. Söz konusu alandaki trafik yoğunluğunun Gölbaşı’ndan Bilkent Kavşağı'na geldiğini, oranın tıkanması durumunda Eskişehir yolunun tıkandığını ve bunun sonucunda Akay Kavşağı'na sıçradığını ve oradan da Kızılay’da trafiğin tıkandığını söyledi.
PLANLAR 20-30 YIL ÖNCE YAPILDI
Ankara’nın nüfusuna göre ulaşım planı olması gereken kentler arasında olup da ulaşım planı olmayan tek şehir olduğunu vurgulayan Büyükcivelek, söz konusu planların 20-30 yıl öncesine ait olduğunu belirtti.
Planların değiştirilebileceğini ve bugünün ihtiyaçlara göre yeniden düşünülmesi gerektiğini söyleyen Büyükcivelek, “30 yıl önce sürdürülebilirlik ve afetler gündemimizde değildi. 30 yıl öncenin planlarıyla hareket edersek zaten iş yanlışlıklara sürükleniyor” dedi.
Yargıtay binası örneğiyle devam eden Büyükcivelek, ‘Yargıtay binası yapılmış, Yargıtayın 310 üyesi var, orada çalışan sayısının 1000 kişi olduğunu varsayalım. Bu kadar insan için 100 metrelik yol yapılmasını düşünüyorsak böyle bir planlama ve ulaşım anlayışı olamaz. Oraya Yargıtay yaptık yol yapalım, buraya şehir hastanesi yaptık yol yapalım, bunlar planlamanın zihniyetine aykırı” dedi.
SİYASİLERİN AJANDASINDA BAŞKA BİR ŞEY Mİ VAR?
Büyükcivelek, yolların genişletilmesi ve katlı kavşakların yapılmasının günü kurtaran çözümler olduğunu, söz konusu alandaki sorunların başka yere kaymasına sebep olduğunu ifade etti.
Toplu taşıma, yaya ve bisiklet odaklı çözüm önerilerinin üzerinde durulması gerektiğini vurgulayan Büyükcivelek, “Biz bu çözüm önerileriyle siyasilere gittiğimizde siyasiler bunları görmek istemiyor. İnsanın aklına siyasilerin bunlardan başka bir ajandası olduğu geliyor” dedi.
BEKLENTİMİZ GÖKÇEK UYGULAMALARININ DEVRE DIŞI BIRAKILMASI
Projeye dair konuştuğumuz Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan da Mansur Yavaş'ın seçilmesinden sonra geçen 2,5 yılda Ankaralıların ve TMMOB çatısı altındaki odaların beklentisinin Gökçek döneminde uygulanmış şehir politikalarının devre dışı bırakılması, şehirdeki yıkım ve tahribatın önlenmesi olduğunu ama bu beklentilerin karşılanamadığını dile getirdi.
Belediyede belirli daire başkanlıklarının kentleşme politikaları üzerinde duyarlı davranarak meslek örgütlerini toplantılarına çağırdıklarını fakat bütüncül bir geleneğe dayalı olarak hareket etmediklerini söyleyen Candan, meslek örgütlerinin süreçlere dahil edilmemesi telebinin ise "Biz odalarla mı yöneteceğiz" argümanıyla karşılandığını ifade etti.
Karakuş Candan, katılımcı belediyecilikte teknokrat örgütlerinin ve üniversitelerin planlamada bulunması, görüşlerinin sorulması ve sürecin halk ile paylaşılması gerektiğinin altını çizdi.
Projelerin katılımcılık ile oluşturulması planlanıyorsa sürecin içerisine meslek örgütlerinin, üniversitelerin, Ankara özelinde çalışma yapan hocaların davet edilmesi gerektiğini söyleyen Candan, tüm bu sürecin kamuoyu önüne nasıl ortaya konulması gerektiğinin tartışılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.
EKOSİSTEM AĞAÇ SAYISINA İNDİRGENEMEZ
Yapılan yol ve projelerde ağaç kesilmemesi veya az ağaç kesilmesinin kendi başına çevrecilik taleplerine yeterli yanıtlar olmadığını söyleyen Candan, önemli olanın ekosistemi işler kılmak olduğunu ve ekosistemin ağaç sayısına indirgenemeyeceğini ortaya koydu.
ODTÜ yolu projesinin ormanlık alana yapılmaması gerektiğini söyleyen Candan, şu bilgileri paylaştı:
"ODTÜ koruma amaçlı imar alanının içinde bulunan ve hukuksuz yapılmış Yargıtay binasına, çevreyoluna bağlanmış yapılaşmalara yol götürmek amacıyla ODTÜ yolu yapılmakta. Bununla beraber İncek Bulvarı’na doğru inşa edilmiş yüksek katlı binaların ve AVM’lerin şehir trafiğini tıkadığı olgusu var. Bu durum şehir planlamasında büyük eksiklikler olduğunu gösteriyor."
Piyasanın "ODTÜ Manzaralı Evler"i reklam ve pazarlama stratejisi olarak kullanacağı öngörüsünde bulunan Candan, bu durumun ODTÜ arazileri için yapılaşma baskısına neden olacağını da belirtti. Candan, özellikle Verşan Kök’ün rektör olması ile bakanlıklar ve başkanlıkların ODTÜ arazilerini kullanmak için sıraya girdikleri bilgisini paylaştı.
Candan, rant odaklı Bilkent-İncek Yolu’nun ihalelerinin iptal edilmesi gerektiğini, Ankara şehir planlamasında tüm tarafların ortak masa etrafında bir araya getirilip yeni bir çözüm araması gerektiğini savunduklarını belirtti.
Candan son olarak Ankara’daki ulaşım sorununun çözümünün, yolun kaç metre ve yöntemin nasıl olacağı soruları üzerinden değil, bütünlüklü bir şekilde nasıl çözülmesi gerektiği üzerinden kararlaştırılması gerektiği tespitinde bulundu.