11 Eylül 2021 15:54

Liseler masrafla açıldı: Dolap kiralama parası, kayıt parası…

Liselerin yüz yüze açılmasıyla birlikte masraflar çoğaldı. Bahçelievler'de bir okulda, dolapların kullanımı için 40 lira kiralama bedeli bile istendi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Liselerin yüz yüze açılmasıyla birlikte birçok liseli çeşitli sorunlarla da karşı karşıya kalmış oldu.  Liseli öğrencilerden kayıt ve derslere devamlılık için ilk haftadan birçok malzeme istendi. Bahçelievler’de bulunan farklı liselerdeki öğrencilerle okullarında ilk hafta karşı karşıya kaldıkları durumları konuştuk.

İlk önce Cumhuriyet Anadolu Lisesi’nden Zeynep’le konuşuyoruz. Okulun ilk günü dağıtılan kitapların yanında öğretmenlerin bu kitaplar yanında birçok test kitabı istediğini ve bunları zorunlu tuttuklarını söylüyor. “Hocaların bizden istediği kitaplar en az 400 lira tutuyor. Bazı hocalar bunları almak zorunlu değil dese de dersleri bu kitaplar üzerinden işleyeceklerini söylüyorlar. Kitapları alamadığımız takdirde derslerden geri kalmış olacağız. Bunun yanında bir de İngilizce için ayrı kitap alıyoruz. Geçen sene aldığımız kitaba 200 lira vermiştik ve pandemide hiç kullanamadık. Şimdi ise dolar arttı fiyatlar çok daha pahalı olacak gibi. Orijinal kitap almayı düşünmüyorum” diyerek sözlerini bitiyor.

Ardından Bahçelievler’de Erkan Avcı Meslek Lisesi’nden Berat ve Miraç’la konuşuyoruz. Metal bölümünde okuyan Berat ve Miraç okulun kendilerinden yelek ve takım çantası gibi malzemeleri istediklerini dile getiriyorlar. Berat yelek ve takım çantası almayı düşünmediğini söylüyor. “Yeleği ve takım çantasını önceden istemişlerdi bizden. Yelek en az 150 lira tutuyor takım çantası da 180 civarı. Ben almayı düşünmüyorum bunları çünkü okul başladı bir haftadır ne ders görüyoruz ne bir şey işliyoruz” diyerek ilk hafta yaşadıklarını dile getiriyor.

“YANİ DERS İŞLEYEBİLMEK İÇİN EN AZ 300 LİRA VERMEMİZ LAZIM”

Bahçelievler’deki bir diğer meslek lisesi olan Siyavuşpaşa Kız Meslek Lisesi’nde grafik bölümü okuyan Nur ile konuşuyoruz. Okulun ilk günden bilgisayar talep ettiğini dile getiriyor Nur. “Grafik bölümünde okuyoruz. İlk gün bizden birkaç marka ismi de vererek bilgisayar istediler. Bilgisayarlar çok pahalı olduğu için ‘durumumuz yok, nasıl alalım biz bunu’ dedik. Tepki gösterince hocamız ‘peki almak zorunda değilsiniz o zaman okulda yaparsınız’ dedi. Ancak 9. Sınıfta bilgisayar odasına gittiğimizde orada hiç bilgisayar yoktu. Kütüphaneye gittik orada da sadece 4 tane bilgisayar var. Sınıflar ortalama 20-30 kişi. Şimdi bilgisayar odasında bilgisayar almışlar mıdır bilmiyorum. Bilgisayar dışında bir sürü şey istediler ve bu malzemeler en az 300 lira tutuyor. Yani ders işleyebilmek için en az 300 lira vermemiz lazım” diyor.

OKUL DOLAPLARINA 40 LİRA KİRALAMA PARASI

Kemal Has Anadolu Lisesi’nden Almina ve Esra’yla konuşmaya başlıyoruz. İlk olarak Esra okulun kayıt parası olarak 500 lira istediğini söylüyor. “500 lira kayıt parası istediler, üstüne 5 top A4 kâğıdı aldık. Bunun yanında beş tane tahta silgisi ve beş tane tahta kalemi aldık” diyerek başlıyor söze. Ardından Almina ekliyor “Bunların yanında okulun formasını da almamız gerekiyor. İki tişört bir sweat aldığınızda 200 lira tutuyor. Bunun yedeğini de almaya kalksak 400 lira okul üniformasına vermiş oluyoruz. Bunları almadığınızda hocalar derse almıyorlar. Ya da kayıt parası vermediğinizde okulda işlerinizi zorlaştırıyorlar,  bu yüzden almak zorunda kalıyoruz. Okulda dolaplar var kitaplarımızı koymamız için. Bunlardan da 40 lira kiralama parası topladılar. İlk gün kitaplar dağıtıldığında uzakta oturan arkadaşlarımız yanında para olmadığı için dolaplara koyamadı ve tüm kitapları taşımak zorunda kaldı” diyerek okulun ilk haftasından karılaştıkları zorlukları anlatıyor. Ardından Almina ve Esra okula başlayabilmek için en az 1500 lira ödemek gerektiğini söyleyerek bunun her öğrenci için mümkün olamayacağını belirtiyorlar. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

12 Eylül’ün açtığı yoldan gidenler…

SONRAKİ HABER

Mustafa Sarıgül, kurultay öncesi partisinin başkanlık adaylığını açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa