"Antalya’ya kirli su içirmeyin" çağrısı
Antalya Kent Konseyi, yıllardır atık sularla kirletilen Karacaören Barajı'ndan Antalya’ya içme suyu verilmesi projesinin iptalini istedi.
Fotoğraf: Yusuf Yavuz
Yusuf YAVUZ
Antalya
Antalya Kent Konseyi, yıllardır atık sularla kirletilen Karacaören Barajı’ndan kente içme suyu verilmesi projesinin durdurulması çağrısında bulundu.
Projeyle ilgili ihalenin yapılmasının üzerinden 6 ayı aşkın süre geçmesine rağmen konuyla ilgili açıklama yapılmadığına işaret eden Antalya Kent Konseyi, “Dünya Kovid-19 pandemisiyle uğraşırken ve sağlıklı yaşam hassasiyeti bu kadar gündemdeyken Antalya’ya çinkodan siyanüre ağır metallerle dolu, kirliliğin had safhada olduğu Karacaören Barajı’ndan içme suyu temin edilmesinde ısrar edilmesi büyük bir yanlıştır” dedi. Açıklamada Devlet Su İşleri (DSİ) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne projeden vazgeçme çağrısında bulunuldu.
YARIM BIRAKILAN PROJE 2021’DE YENİDEN İHALE EDİLDİ
Su kaynakları açısından şanslı iller arasında yer alan Antalya'da son yıllarda hızla artan betonlaşma ve kirlilik içme suyu kaynaklarını tehdit ediyor.
Yıllardır büyüyen kentin su ihtiyacını karşılamak için tartışılan senaryolardan biri olan Karacaören Barajı'ndan su temini için planlanan proje, 2014 yılında uygulamaya konuldu. Kent kamuoyu ve meslek odaları ise içme suyu niteliği taşımayan Karacaören Barajı'ndan su alımına karşı çıktı.
Yaklaşık dörtte birlik kısmı tamamlanan ancak 2017’de yarım kalan su isale hattı projesi için Şubat 2021’de yeniden ihaleye çıkıldı.
KANALİZASYON İÇME SUYU REZERVİNE AKIYOR
DSİ Genel Müdürlüğünün yaptığı ihalenin hangi firmaya verildiğine yönelik bir açıklama yapılmazken, Isparta kentinin atık sularının halen arıtılmadan baraj gölüne karışması tepki çekiyor.
Karacaören Barajının su toplama havzasında ayrıca büyüklük küçüklü birçok yerleşimin kanalizasyonu da arıtılmadan içme suyu rezervine akıyor.
BARAJ GÖLÜ İÇİN ÖZEL HÜKÜM ÇIKARILDI AMA UYGULAMA YETERSİZ
Tarım ve Orman Bakanlığının 2017’de çıkardığı "Karacaören Barajı Özel Hükümleri", içme suyu rezervi olarak ayrılan baraj gölünü kirlilikten korumayı amaçlıyor ancak bu konuda atılan adımlar henüz beklenen düzeyde değil. Adeta atık deposuna dönüşen Karacaören 2 Barajı'ndan alınacak suların arıtma işleminden geçirildikten sonra Antalya’ya içme suyu olarak verilmesi projesine yönelik tepkiler ise sürüyor.
ANTALYA KENT KONSEYİ BİR KEZ DAHA UYARIDA BULUNDU
Antalya Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada, ihalenin üzerinden 6 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen ihale sonucuna ilişkin bir açıklama yapılmadığına dikkat çekilerek, “İhalenin sonucuyla ilgili açıklık ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda kamuoyuna açıklama yapılmalıdır” denildi.
"KARACAÖREN’DEN İÇME SUYU ISRARI BÜYÜK BİR YANLIŞTIR"
Maliyeti 700 milyon TL olarak açıklanan içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi projesine ilişkin açıklamada, “Dünya Kovid-19 pandemisiyle uğraşırken ve sağlıklı yaşam hassasiyeti bu kadar gündemdeyken Antalya’ya çinkodan siyanüre ağır metallerle dolu, kirliliğin had safhada olduğu yapılan analizlerle ortaya çıkarılan Karacaören Barajı’ndan içme suyu temin edilmesinde ısrar edilmesi büyük bir yanlıştır” denildi.
DSİ VE BÜYÜKŞEHİR’E “PROJEDEN VAZGEÇİN” ÇAĞRISI
“Antalya Kent Konseyi olarak, projenin tarafları olan DSİ ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne çağrımızı bir kez daha yineliyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada, şu çağrı yapıldı:
“Karacaören Barajı’ndan Antalya’ya içme suyu temin projesinden vazgeçilmesini istiyoruz ve bu projeden vazgeçildiğini de kamuoyuna bir an önce duyurulmasını bekliyoruz. Bu projeden vazgeçilmelidir. Antalya halkının üstün yararı doğrultusunda, halk sağlığını dikkate alacak daha ekonomik, daha temiz ve daha sağlıklı içme suyu projelerinin hayata geçirilmesi konusunda ısrarcıyız.”