Kentpar'da işçiler fabrika önünde direnişe başlıyor
Sendikalaştıkları için işten atılan Kentpar işçileri, fabrikada 3 gün boyunca yaptıkları eylemin polis çağrılarak engellenmesi nedeniyle direnişi yarından itibaren fabrika önünde sürdürme kararı aldı.
Birkan BULUT
Konya
Konya Organize Sanayi Bölgesindeki Kentpar Otomotiv'de işçiler, kötü çalışma koşulları ve baskılara karşı Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlendi. Kısa sürede iş yerinde çoğunluğu elde eden işçilerin Bakanlığa başvurmasının ardından işveren işçileri işten atmaya başladı. Arkadaşlarının işten atılmasına karşı bir süre iş durduran işçiler de kod-46 ile işten atıldı. Fabrikaya sendikanın girmesini istemeyen patron, toplanda 100'den fazla sendika üyesini işten attı. Bunun üzerine fabrikadan çıkmayarak 3 gün boyunca eylem yapan işçiler, işverenin polisi çağırmasıyla dün gece dışarı çıkarıldı.
İŞÇİLER "DİRENİŞE DEVAM" DEDİ
İşçiler bundan sonra ne yapacaklarını tartışmak için genel üye toplantısı yaptı. Sendika yönetimine süreçle ilgili sorular soran işçiler, sendikalı ve toplu sözleşmeli çalışmak için direnişi fabrikanın önünde sürdürme kararı aldı.
Burada sorularımızı yanıtlayan işçilerden Mustafa Cebbar, fabrikadaki baskılara ve ücretlerdeki eşitsizliklere karşı sendikaya üye olduklarını anlattı. Patronun "ihanet", "hırsızlık" gibi suçlamalarla kendilerini kod-46 ile işten attığını belirten Cebbar, "Biz işimize geri dönmek istiyoruz. Bunun için 3 gün 3 gece fabrikada yatıp kalktık ama işverenin bize yapmadığı rezillik kalmadı. İlk gün yarım gün çalışmamıza rağmen yemeğimizi çıkarmadı, sonra istihkakımızı vermedi. Baktı bunlar dayanıyor; suyumuzu kesti, lavabomuzu kesti, tuvaletimizi kesti, mescidimizi kapattı... Ama sağ olsun çevrede arkadaşlarımız yemeğimizden suyumuza her türlü ihtiyacımızı karşıladılar, bizi yalnız bırakmadılar" dedi.
MESAİ BASKISI YAPILIYORDU
Önceleri hayvan muamelesi görürken eylemden sonra çevredeki işletmelerde de patronların işçilerin halini hatrını sormaya başladığını söyleyen Cebbar, "Gelip 'Bugün mesaiye kalacaksın' deniyordu. 'Hastam var, işim var' denildiğinde 'Yarın hallet' diyorlardı. Zorla koşturuyorlardı. Biz bundan sonra hakkımızı alacağız" dedi.
PATRON YENİ ALACAĞI İŞÇİYE DAHA FAZLA TEKLİF EDİYOR
Bugüne kadar sorunlarının dinlenmediğini ama eylemin ardından patronların işçilere hal hatır sorduğunu, 'Bir derdiniz var mı' dediğini ifade eden Cebbar, daha önce işe asgari ücretle başladıklarını ama kendilerinin yerine işçi almak için ilan veren patronun şimdi 3 bin 500 TL teklif ettiğini aktardı. Cebbar, "Bize veremiyor muydu? İmkanı mı yoktu yoksa başka bir durum var" diye sordu.
"ROBOT BİLE TAKILIYOR, İNSAN NASIL YÜZDE YÜZ ÇALIŞACAK"
Üretim baskısının da kendilerini bezdirdiğini anlatan Cebbar, işe yeni başlayandan yüzde yüz performans beklendiğini söyledi. Çalıştıkları robotların bile bazen takıldığını belirten Cebbar, "Çalışmaya başladıktan 3-4 saat sonra doğal olarak yoruluyorsun. Benim çalıştığım robot bile yüzde yüz performansla çalışamıyor, insan nasıl çalışacak" diye sordu.
Bir başka işçi de artık daha rahat şartlarda çalışmak istediklerini dile getirdi. Fabrikadan üç gün ayrılmadıklarını ve hiçbir şeye zarar vermediklerini söyleyen işçi, "Orası bizim de yerimiz. Yeniden çalışmak istiyoruz" dedi.