Kentpar'da işçiler sendikal hakları için direniyor: İşe geri dönene kadar buradayız!

Konya'da Kentpar Otomotiv'de Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlendikten sonra işten atılan işçiler fabrika önünde eyleme başladı. İşçilerle sorunlarını ve mücadelelerini konuştuk.

13 Eylül 2021 04:01
Son Güncellenme Tarihi: 13 Eylül 2021 09:36
Paylaş

Birkan BULUT
Konya

Kentpar Otomotiv'de sendikaya üye oldukları için Kod 46 gerekçesiyle işten atılan 140 işçi fabrika önünde direnişe başladı. Fazla mesai baskısı ve çeşitli bahanelerle zamların verilmemesi gibi sorunlara karşı Birleşik Metal-İş'de örgütlenen işçiler, sendikalı olarak işe geri dönene kadar mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Konya'da sendikaya üye oldukları için işten atılan Kentpar Otomotiv işçilerinin direnişi 5'inci gününde. Otomotiv tedarik alanında faaliyet yürüten Kentpar'da Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için Kod 46 ile işten atılan 140 işçi, fabrikadan ayrılmayarak 3 gün eylem yapmıştı. Patronun polis çağırarak işçileri dışarı çıkarmasının ardından işçiler, fabrika önünde direnişi sürdürme kararı aldı.

Sabah işbaşı saatinden önce fabrika önünde toplanan işçiler "Sendika hakkı engellenemez", "Gittik sanmayın biz hep buradayız" sloganlarıyla eyleme başladı. Servisler işçi getirirken çalışanlara seslenen işçiler, işten atılmayan işçilerden de destek gördü. Yoldan geçen birçok araç da korna çalarak işçilere destek verdi.

KONYA'DA PATRONLARIN SENDİKA KORKUSU

Konya 4. Sanayi Bölgesinde bulunan Kentpar Otomotiv'de sendikalı işçilere yönelik işçi kıyımı ve başlayan direniş diğer işletmelerde de gündem oldu. Bazı işletmelerde patronların işçilere zam yaptığı konuşulurken Kentpar işvereni de işe yeni alacağı işçilere, eskisi gibi asgari ücret değil daha fazla maaş teklif etti. Konya'da işçilerin sendikalı olma mücadelesi diğer işletmeleri etkilemesin diye patronlar birlikte hareket etmeye başladı.

İŞVEREN OLAYI MEDYAYA ÇARPITARAK ANLATIYOR

Fabrika önünde direnmeye başlayan işçilerle çalışma koşullarını, nasıl sendikalı olduklarını konuştuk. İşçilerin en sık yaşadığı sorunlar mesai baskısı, çeşitli bahanelerle zam verilmemesi ve yönetimin işçiler arasındaki ayrımcı tutumu.

İşçilerden Kadir Girgenç, işverenin medyaya yanlış demeçler vererek işçileri iş bıraktıkları için işten çıkardığını söylediğini ama haksız yere işten çıkarmalar ve işçilerin e-devlet kayıtlarına zorla bakılmaya çalışılmasından sonra iş durdurduklarını söylüyor. Girgenç, işe geri dönene kadar eyleme devam edeceklerini dile getiriyor.

"MESAİ YOKSA ZAM YOK"

Sendikalı olmadan önce yaşadıkları sorunları anlatan Emre Başak, fabrika yönetiminin sürekli fazla mesai çıkardığını söylüyor. Mesailerin sürekli arttığını, fazla mesaiye kalmak istemediklerinde ise "zam vermeyiz" denilerek tehdit edildiklerini belirten Başak, "Bir gün rapor aldığımda karşıma akbaba gibi dikilliyor, 'Bu sene sana zam yok' diyor. Gerçekten de o sene ben zam alamıyorum" ifadelerini kullandıyor.

SOSYAL TESİS VAR AMA İŞÇİ KULLANAMIYOR

Kentpark işverenleri ise işçilerin çalışma koşullarının çok iyi olduğunu iddia ediyor. İşveren Ali Yavuz Kütük'ün 2016'da yaptığı bir açıklamaya göre işyerindeki sosyal tesisler nedeniyle işçiler "5 yıldızlı otel konforunda" çalışıyormuş. İşçiler ise sosyal tesislerde ne olduğunu bilmediklerini söylüyor. Emre Başak, "Sosyal tesislerde ne olduğunu ben bile bilmiyorum. Bildiğim kadarıyla spor tesisleri, bilardo salonu, şark odası, terası falan var ama ben 6 senedir hiç görmedim" diyor.

"SORUNLARIMIZLA İLGİLENEN OLMADI"

8 yıldır bu fabrikada çalıştığını belirten Alaattin Dönmez de işyerinde "adamına göre muamele" olduğunu söylüyor. Servisler, temizlik ve yemek ile ilgili pek çok sorun yaşadıklarını anlatan Dönmez, yönetimle konuşmaya çalıştıklarında ise kendileriyle ilgilenilmediğini dile getiriyor. Ücretleri "devamsızlık" gibi bahenelerle kesilirken, yönetimin sevdiği kişilere daha fazla zam yaptığını söyleyen Dönmez, kişiye göre muamele yapıldığı için çalışma ortamlarının kalmadığını söylüyor.

"EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMAYINCA SENDİKALI OLDUK"

İşçilere sendikalı olmaya nasıl karar verdiklerini sorduğumuzda Hamit Çetinci, "Verdiğimiz emeğin karşılığını alamadığımız için ve mesai baskıları nedeniyle sendikaya üye olduk. Hafta sonu ve hafta içi akşam 10'a kadar mesaiye kalıyoruz" diyor.

Çetinci, sendikada örgütlenmek için birlik olduklarında birbiriyle konuşmayan işçilerin konuşmaya başladığını da aktarıyor.

"SEN JOKER ELEMANSIN!"

Ne zaman zam isteseler konunun yılan hikayesine döndüğünü anlatan Çetinci şöyle diyor:

"Bir gün işe gelmediğim için zammı vermediler. İki yıldır zam alamadım. Ne zaman zam istesem 'Sen boyahanenin joker elemanısın' diyorlar. Baca temizlemeye emniyet kemeri olmadan çıktım. Zam isteyince 'olmaz', çalışmaya gelince 'joker elemansın' diyorlar."

Temizlemek için bacaya girdiği anlara dair kaydettiği ve TikTok'a yükledi görüntüleri gösteren Çetinci, bir tünelde gibi nasıl tırmandığını anlatıyor.

Konya Kentpar Otomotiv'de baca temizliği yapan işçi.

ÖNCEKİ HABER

TKP, İstanbul Kartal'da miting düzenledi

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Ali Erbaş'a: Diyanet üzerinde spekülatif olaylar cereyan ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa