Ayşe Gökkan'ın reddi hakim talebi reddedildi, tutukluluğunun devamına karar verildi
TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın, avukatları polis zoruyla salondan çıkaran mahkeme heyetiyle ilgili “reddi hakim” talebi reddedilerek, tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Ayşe Gökkan | Fotoğraf: MA
Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın, 2 kez "terör örgütü üyeliği” ve "terör örgütü propagandası" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Duruşmada, Gökkan ve avukatları hazır bulundu.
Duruşmada, iddia makamı önceki celsede verdiği mütalaayı tekrarlayarak, Gökkan’ın cezalandırılmasını istedi.
7 AYDIR İDDİANAME VERİLMEDİ
İddialara karşı söz alarak Kürtçe konuşan Gökkan, 7 aydır savunmasız bir şekilde cezaevinde olduğunu belirterek, avukatların iddianameyi cezaevine getirdiğini, fakat cezaevi yönetiminin çok olduğu gerekçesiyle kendisine verilmediğini aktardı. "İddianamenin hepsini okuyamadım. Üzerime atılan iddialar için tek tek cevap vermek istiyorum" diyen Gökkan, "Fakat bir kısmını bildiğim, bir kısmını bilmediğim iddialar için ek süre istiyorum. Bildiklerim üzerinden savunma yapmak istiyorum" dedi.
MAHKEME BAŞKANI: BEN NE DERSEM O
İddianamede genel ifadelerle anlatılan suçlamalara karşı, tek tek yanıt verecek bir savunma yapmak istediğini kaydeden Gökkan, bugünkü duruşmada kısmi bir savunma yapacağını ancak iddialara tek tek yanıt vermek için ek süre talebinde bulundu. Gökkan'ın talebinin mahkeme heyeti tarafından tam anlaşılmaması nedeniyle avukatı Berfin Gökkan'ın araya girmesi, mahkeme başkanının tepkisine neden oldu.
Mahkeme başkanı, Avukat Gökkan'dan kendisinden izin alınmadan konuşulmamasını istedi. Mahkeme başkanı, "Ben izin vermeden konuşmayın. Bir daha bir daha söz hakkı vermeden konuşmayın, atarım dışarı. Haddinizi aşmayın" dedikten sonra duruşmanın güvenliğini sağlayan polis amirinden duruşmaya kadın polislerin yerleştirilmesini isteyerek, "Bayan polis getirin. Gerekirse atarım. Habersiz konuşan olursa atacaksınız. Burada ben ne dersem o, nihai karar benimdir" dedi.
Yaşananların ardından avukatları dışarı çıkartan mahkeme başkanı, yaşananları, "Sanık avukatı söz hakkı istemeden konuşmaya çalıştı. Sanık müdafileri söz almadan konuşmamaları konusunda uyarıldı. Sanığın savunmasını kesmemeleri konusunda uyarıldılar. İzinsiz konuşmalarıyla insicamını bozduklarını devam etmeleri için dışarı çıkarılmakla uyarıldı" şeklinde tutanağa geçirdi.
“YAKA PAÇA DIŞARI ATACAKSINIZ”
Yaşananların tutanak altına alınmasından ve kadın polislerin salona yerleştirilmesinden sonra, avukatları içeri çağıran mahkeme başkanı, salona yerleştirilen kadın polislere, "Yaka paça dışarı atacaksınız" dedi.
Duruşmanın yeniden başlamasıyla Gökkan'ın ek süre talebine ilişkin kararı kuran mahkeme heyeti, savunma için ek süre talebini reddetti.
Savunmasına devam eden Gökkan, şunları söyledi: "Hem ben hem avukatlarım mahkemede zorluk yaşıyoruz. Özgür bir şekilde kendimi ifade edemiyorum. Hazırlanan iddianamede anlatılan kişi ben miyim, başkası mı anlamadım. Polisler ve gizli tanıklar bir Ayşe yaratmış, ama bu Ayşe ben değilim. Telefon tapelerim ve tüm konuşmalarımın çevirisini talep ediyorum. Mesela PM demişim, TM diye çevrilmiştir. Ben gazeteciyim, araştırmacıyım, yerel aktivistim ve uluslararası tanınan bir aktivistim. Gizli tanıkların iddiaları iddianamede 10 defa tekrarlanmış. Ayrıca kaçacağım söylenmiş. Ama kaçma gibi bir niyetim yoktu.
ANNESİNİN CENAZESİNE KATILAMADI
Annem öldü, sorun çıkarırım diye cenazesine gidemedim. Bu bir zulümdür. İnsan annesini bir kere defneder. Beni bu kadar takip eden polisler, cenaze günü sorun çıkarmamı engellemeliler."
BARO BAŞKANI VE AVUKATLAR POLİS ZORUYLA ÇIKARILDI
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, "Avukatları savunma makamı olarak görmek zorundasınız" demesi üzerine, mahkeme başkanı Eren'in sözünü kesmeye çalıştı. Eren, "Sözümü kesmeseniz, ben konuştuktan sonra sizi dinlerim" dedi. Bunun üzerine mahkeme başkanı, polislere "Bunları dışarı çıkarın" talimatı verdi. Avukatlardan itiraz gelince, polis Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mehdi Özdemir'i tartaklayarak dışarı çıkardı.
Dışarı çıkarılan avukatlar ve yaşananlara itiraz eden Gökkan'ın akrabaları tartaklanırken, Gökkan'ın yeğeni Vedat Gökkan gözaltına alınmaya çalışıldı. Avukat ve milletvekillerinin araya girmesiyle gözaltından vazgeçildi.
Yaşananlar üzerine Ayşe’nin ablası Mihrican Gökkan, fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı.
Yaşanan arbededen sonra izleyiciler adliyenin dışına alınarak, sadece Gökkan'ın avukatları duruşmaya alındı.
Gökkan'ın avukatı Muharrem Şahin, yaşananlardan dolayı savunma yapmayacaklarını, duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme talebi reddetti.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ
Duruşmanın başlamasıyla Gökkan, mahkemenin tarafsızlığını yitirdiğini belirterek, reddi hakim talebinde bulundu. İddia makamı talebin yargılamayı uzatmaya yönelik olduğunu belirterek, talebin reddini istedi.
Mahkeme, reddi hakim talebinin süresinde yapılmadığını savunarak, talebi reddetti.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMA KARARI
Mahkeme, duruşmada yaşananlara ilişkin düzenlenen tutanağa göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına, Gökkan'ın tutukluluk halinin devamına, reddi hakkim talebi kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı 20 Ekim'e erteledi.
Diyarbakır Barosu, suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.
“SINIRLARI AŞAN HAREKETLER”
Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, mahkemede yaşadıkları olayların çok üzücü olduğunu söyleyerek, bundan önce de meslektaşlarından aynı heyet başkanına dair sık sık şikayetler duyduklarını kaydetti. Bugün görülen duruşmada yer alan meslektaşlarının yaşadıklarına değinen Eren, “Meslektaşlarımız en doğal hakları olan savunma haklarını yönelik taleplerinin dile getirirken, söz konusu başkanın nezaket sınırlarını aşan, savunma makamının asla kabul etmeyeceği hal ve hareketlerle masayı yumruklama derecesine gelecek şekilde meslektaşlarımıza yönelik bir tutum sergiledi” şeklinde anlattı.
Bunun üzerine duruşmada bulunan avukatlar ve baronun Yönetim Kurulu üyelerinin baro başkanı olarak kendisine haber verdiğini belirten Eren, duruşma salonuna giderek durumu gözlemlemek istediğini ancak duruşma salonunda beklediği sırada bir meslektaşlarının nezaket sınırlarını aşacak şekilde müdahaleye uğradığını aktardı.
“YARGIÇ AÇIĞA ALINSIN”
Eren, devamında şunları söyledi: Adalet Bakanlığına seslenmek istiyorum. Bu tarz bir yargılama yöntemiyle hiçbir yargıcın adil, tarafsız ve vicdani bir karar veremeyeceğini belirtmek istiyorum. Söz konusu yargıcın en kısa sürede açığa alınması ve hakkında gerekli idari soruşturmanın başlatılması konusunda da HSK’nin harekete geçmesini talep ediyoruz. Biz asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, bunun buradaki tüm yargıçlardan tarafından da bilinmesini istiyoruz. (Diyarbakır/MA)