13 Eylül 2021 23:33

"Türk Metal’i HABAŞ’ı da örgütlemeye bekleriz!"

HABAŞ’ta çeşitli statülerde 5 bine yakın işçi çalışıyor ancak bunun sadece 1400 civarı sendika üyesi.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

Turan KARA
İzmir

"Türk Metal’i HABAŞ’ı da örgütlemeye bekleriz!"

İzmir’de kurulu olan ve Türk Metal’in örgütlü olduğu HABAŞ fabrikasından bir işçinin, sendikalarının Vestel örgütlenmesi için harekete geçmesine verdiği tepki bu. Zira sendikalı olmasına rağmen, fabrikada yaşananlara bakıldığında örgütsüz bir fabrikadan farkı yok HABAŞ’ın.

HABAŞ’ta çeşitli statülerde 5 bine yakın işçi çalışıyor ancak bunun sadece 1400 civarı sendika üyesi. Toplu sözleşmeden yararlanıyorlar ancak herhangi bir güvenceden bahsetmek mümkün değil. Vestel örgütlenmesinin de kendi fabrikaları gibi olacağını düşünüyor HABAŞ işçileri: “HABAŞ’ta nasıl oluyorsa orada da olur. Vestel’de 36 taşeron varmış. Kalifiye yerlerden bir kısım işçiyi temsilen sendikalı yaparlar ve durumlarını iyileştirirler, gerisi aynı kalır.”

Bu dönem demir çelik fabrikalarının bir gündemi de şirket idarecilerinin sadece idari kısma yaptıkları ek zam ve verilen primler. Türk Metal, bu ödemelerin işçilere yapılmamasına ses çıkartmıyor. İşçiler ise en azından şimdilik kendi aralarında “Neden bize düşmüyor” diye soruyor.

EK ÖDEME YAPILDI AMA…

Ek ödemeler, şirketlerin devasa kârlarını da bir kez daha gündeme getirdi. Demir fiyatlarında yüzde 115 artış ve yüzde 100’ü bulan kapasite kullanımı ve rekor seviyelerindeki üretim artışı, dolar kurunun parası olanları zevkten dört köşe eden yapısı şirketlerin durumunu göz kamaştırıcı yapıyor. Şimdiye kadar İzmir’de sadece İDÇ’de amir, formen ve onların yardımcısı konumundaki 100’e yakın işçiye yüzde 10 zam verildi. Şirket bundan 5 ay önce de düşük ücretli sendikalı işçiler için yüzde 8-10 iyileştirme yapmıştı.

Ege Çelik’te yaklaşık 70 amir, formen ve yardımcı pozisyonundaki idari personel yüzde 15 ile 27 arası prim aldı. Bu primler İDÇ’deki gibi ücrete etki etmedi, bir defaya mahsus ödendi. Ege Çelik’te de İDÇ’de olduğu gibi bu paralardan yararlanan sendikalılar da var. İşçiler bu durumun adil olmadığını söylerken, sendika ise hiç ses etmedi.

SENDİKASIZ İŞYERİNDE ÜCRET ARTIŞI

Sendikasız işyeri olan Özkanlar Demir Çelik fabrikasında ise işçilerin sessiz isyanı 500-700 lira arası ücret artışı sağladı. Bu iyileştirmenin temel sebebi ise Kardemir Şirketinin ark ocağı olacağı söylenen çelikhane yapma planı. Kardemir tecrübeli adam toplamaya çalışıyor ve boşta olan yok.

İşçiler bu yüzden bölgedeki fabrika müdürlerinin toplantı yaptığını ve tavan ücret belirlediğini düşünüyor. Kardemir şayet ark ocağı ile çalışan bir çelikhane yapacaksa fabrika kurulumunu bilen son derece profesyonel işçi bulmak zorunda ve bu durum işçiler için yüksek ücretli bir fırsat barındırır. Yurt dışında demir çelik işçilerinin ücreti 3 bin dolar civarında.

Reklam