14 Eylül 2021 11:25
Son Güncellenme Tarihi: 14 Eylül 2021 15:28

Çiftlik Bank davası sanığı Mehmet Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın'ın yargılandığı davada mahkeme Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Brezilya'da yetkili makamlara teslim olmasının ardından ikinci kez hakim karşısına çıkan Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın, mahkemeye 4 sayfalık yazılı savunma sunarak "Eğer bana fırsat verilirse tüm müştekilerin zararlarını, el konulan malvarlığımdan karşılamak isterim. Asıl teslim olma sebebim insanların mağduriyetini giderebilmek. Uruguay'da olsaydım şu an serbest bırakılmıştım" dedi.  Ara kararını açıklayan mahkeme, Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Aydın, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan getirildi. Duruşmada tutuksuz sanıklar Cafer Çolak, Savaş Yıkılmaz, Koray Hasgül ve Niyazi Karakoç yer adlı. 23 müştekinin katıldığı duruşmada taraf avukatları da hazır bulundu.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ, "MAĞDURLARIN ZARARINI KARŞILAMAK İSTERİM" DEDİ

Tutuklu sanık Aydın, mahkemeye 4 sayfalık yazılı savunma sunarak Çiftlik Bank'a para yatıranlar arasında milletvekilleri, savcılar, hakimler, askerler ve polisler olduğunu söyledi, "Ben ortaokul mezunu bir insanım. Kanunlarımızı benden daha iyi bilen kişileri piramit sistemine nasıl dahil etmiş olabilirim. Piramit satış sistemi suçlamasını kesinlikle kabul etmiyorum" dedi.

Aydın "Eğer bana fırsat verilirse tüm müştekilerin zararlarını el konulan mal varlığımdan karşılamak isterim. Kimseye garanti gelir vaadi vermedim. Yaptığımızın ticaret olduğunu söyledim, insanları riskler için uyardım. Olmayan bir şeyi varmış gibi göstermedim. Ben projeme güveniyordum. İnsanlar da inandığım hayalime inandı. Suç örgütü kurduğum iddiası asılsızdır. Ben hiçbir çalışanıma kanun dışı talimatta bulunmadım. Bazı çalışanlar iyi niyetimi suistimal etmiştir. Yüce mahkemenizden beraatimi ve mağduriyetleri gidermek için mal varlıklarımın iadesini talep ediyorum" diye savunma yaptı.

Mahkeme Başkanı Ali Günay'ın sorusu üzerine Aydın, adli emanette bulunan Bitcoin makinelerinin büyük bir kısmının kendine ait olduğunu, bazılarının Hakkı Can Gül'e ait olduğunu söyledi.

MEHMET AYDIN'IN AĞABEYİ URUGUAY'DA SERBEST BIRAKILDI

Mehmet Aydın'ın avukatı Fatih Kuş ise savunmasında Aydın'ın malvarlıklarına konulan tedbirin kaldırılmasının ardından mağdurların zararını faiziyle ödeyebileceğini söyleyerek "Malvarlığındaki tedbirlerin bu nedenle kaldırılmasını ve kayyumlar aracılığıyla zararların giderilmesini talep ediyoruz. Müvekkilin ağabeyi Uruguay'da yakalandı ve serbest bırakıldı. Türkiye'ye iade edilmedi. Müvekkil de Uruguay'da yakalansa böyle olacaktı ama o geldi teslim oldu. Aklanmak istedi" diyerek Aydın'ın tahliyesini talep etti.

Tutuksuz sanıklar bu aşamada diyecek bir şeylerinin olmadığını belirtti.

Mahkeme Başkanı Günay'ın "Ağabeyinde para var mı, nasıl serbest geziyor?" şeklinde sorusuna Aydın, "Orada 2 tane çocuğu var, ailesi var. Orada çalışıyor olabilir. Bir de o güvenini kaybetti, benim güvenim var, ondan Türkiye'ye geldim" dedi.

Günay "Abin Türk yargısına güvenini mi kaybetti?" diye sorunca Aydın, "Ben öyle düşünüyorum. Bir de eklemek istediğim bir şey var. Papara isimli uygulamaya 3 milyon lira sözleşmeli para yatırdık. Onların iade edilmesi gerekiyor" dedi.

Mahkeme Başkanı da "Şirketin 20 milyon liranın üzerinde parası var, onlar adli emanette. Sen aklına gelen bütün alacaklarını söyleyeceksin, avukatların da gerekli işlemleri yapacak" ifadelerini kullandı.

Mahkeme üyelerinden biri Mehmet Aydın'ın lüks oteller ve teknelerde çekilen fotoğraflarını sorunca Aydın, "Fotoğrafların hepsi eski, eşimle Antalya'ya gittiğimde de fotoğraf çekildim. Hepsi ülkede çekilmiş fotoğraflardır" şeklinde konuştu.

25 BİN LİRA ZARARIM VAR ŞİKAYETÇİ DEĞİLİM

Duruşmada 23 müşteki dinlendi. Tanju Çetinkaya, uygulamayı televizyondan öğrendiğini, 30 bin lira para yatırdığını ve 5 bin lirasını geri aldığını belirterek "25 bin lira zararım var, şikayetçi değilim" dedi.

Tek tek söz alan müştekiler, 6 bin 500 liradan 127 bin liraya kadar farklı oranlarda zararları olduğunu kaydederek Mehmet Aydın'dan şikayetçi olduklarını kaydetti.

Müşteki Özkan Alkan ise "13 bin 750 lira yatırdım. Hiç para alamadım. Dolandırıldığımda babam bana küstü ve iki hafta önce öldü. Bunun idam edilmesi bile içimi soğutmaz" ifadelerini kullandı.

Söz alan Mehmet Aydın ise önceki beyanlarını tekrar ettiğini belirterek "Ben bu arkadaşların hiçbiriyle oturup konuşmadım. Sadece haber kanalında yaptığım konuşmaları duymuşlar. Ben bu insanları kandırdığım için şikayetçi değiller, paralarını alamadıkları için şikayetçiler. Paralarına el konulmasının sebebi de mal varlığıma el konulması" diye konuştu.

"URUGUAY'DA OLSAYDIM ŞU AN SERBEST BIRAKILMIŞTIM"

Mehmet Aydın'a soru sormak istediğini belirten müşteki Bülent Koca, "Sayın Mehmet Aydın, paranızı ödeyeceğinizi söylüyorsunuz, gerçekten ödemek istiyor musunuz?" dediğinde Aydın, "Asıl teslim olma sebebim insanların mağduriyetini giderebilmek. Uruguay'da olsaydım şu an serbest bırakılmıştım" dedi.

TUTUKLULUK HALİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Mehmet Aydın'ın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanıkların mal varlığı tedbirinin kaldırılma talebini reddeden mahkeme, firari sanıklar Osman Naim Kaya, Fatih Aydın ve Cengiz Samur'un hakkında çıkarılan yakalama kararının devam etmesine karar verdi.

Mahkeme dosya kapsamında bulunan şirketler üzerinde mali inceleme yapılmak üzere üç kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmasına da karar verdi. Mahkeme başkanı söz konusu bilirkişi heyetinin toplanan paralarla ne kadar hayvan alındığı, çiftliklerin arazi durumu ile kapsamlı rapor hazırlanması için heyet oluşturulacağını belirtti. Duruşma ertelendi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2'si firari 48 sanıktan 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin de örgüte yardım eden konumunda olduğu belirtiliyor. İddianamede, 3 bin 762 kişi de "müşteki" olarak yer alıyor.

Aralarında Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", 3 bin 672'kez "Bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" yine 3 bin 672'kez "Ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından toplamda 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması isteniyor.

23 sanığın "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "Suçtan kaynaklanan mal varlığını değerlerini aklama" suçlarından 4'er yıldan 10'ar yıla kadar, 7 sanığın ise "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama" suçlarından 4'er yıldan 10'ar yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Bunun yanı sıra Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın 17 Mart'ta görülen celsesinde 48 sanıktan 28'inin dosyasının davanın niteliği dikkate alınarak bu dosyaların ayrılmasına ve yapılan yargılamada da 28 sanığın ayrı ayrı beraatlerine karar vermişti.

Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle çok sayıda kişinin mağdur olmasına yol açan sistemin kurucusu olan ve 2 yıldan fazla süre firari bulunan Mehmet Aydın, Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti.

"Tosuncuk" lakabıyla tanınan Aydın, 3 Temmuz'da saat 22.10'da getirildiği İstanbul Havalimanı'nda, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla uçakta gözaltına alınmıştı. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Esenler Belediyesi, deprem toplanma alanını şirkete vermiş!

SONRAKİ HABER

İHD: Helikopter işkencesi soruşturması tamamlanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa