Kopaj Kozmetik'te işçiler işten atmalara ve türlü baskılara karşı mücadele ediyor
İstanbul Çerkezköy'de bulunan Kopaj Kozmetik'te işten atmalara karşı basın açıklaması yapıldı. Patronun türlü engelleme ve tehditlerine rağmen işçiler açıklamaya katıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Kopaj Kozmetik fabrikasında Petrol-İş sendikasına üye olan 5 işçinin işten atılmasana karşı fabrika önünde basın açıklaması yapıldı.
İstanbul Çerkezköy'de kurulu Kopaj Kozmetik fabrikasında performans zammı ve 10 yıl çalışma karşılığı prim alan işçi, 1 ay sonra performans yetersizliğinden işten çıkarıldı. Petrol-İş’in çoğunluğu almasını önlemek için işçileri işten çıkaran patron, ayrıca taşeron işçileri kadroya geçirdi, sahip olduğu başka bir fabrikadan işçileri de Kopaj Kozmetik’te çalışıyor diye göstermeye başladı.
"KOPAJ İŞÇİSİ HAKKINI SONUNA KADAR SAVUNACAK"
Çerkezköy OSB’de şampuan ve hijyen maddeleri üreten Kopaj Kozmetik fabrikasında Türk-İş'e bağlı Petrol-İş sendikasına üye oldukları için 5 işçi işten atıldı. İşçiler, işten çıkarma yasağının kalktığı 1 Temmuz’da atıldı. Gündüz vardiyası çıkışı olan 16.00’da işten çıkarmalara karşı yapılan basın açıklamasını fabrika yönetiminin tehditlerle engellemeye çalışmasına rağmen vardiyadan çıkan işçiler ve Petrol İş’in örgütlü olduğu Polimer işçileri yürüyerek açıklamaya geldi. Açıklamaya Teksif yöneticileri de destek verdi.
Petrol-İş İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, burada yaptığı konuşmada “Patron, pandemi döneminde işçileri çalıştırıp kârına kâr katarken sendikamıza üye olan 5 arkadaşımızı işten attı. Patron, çoğunluğumuzu engellemek için bin türlü oyun oynuyor. İstanbul merkezde çalışan sayısı 67 iken taşeronları kadroya almış, diğer firmasından işçileri buraya kaydırarak sayıyı 155’e çıkarmıştır. Patron, hakkını arayan işçiler üzerindeki baskıya son vermelidir. Sendikada örgütleme hakkı işçinin en doğal ve anayasal hakkıdır. Kopaj işçisi haklarını sonuna kadar savunacak ve sendikal örgütlülüğe kavuşacaktır. Emeğimizin karşılığını istiyoruz.” dedi.
KOPAJ BÜYÜRKEN İŞÇİLER ASGARİ ÜCRETE TALİM EDİYOR
Dalin, Sensu gibi bebek bakım ve saç ürünleri üreten Kopaj Kozmetik, yıllar içinde rekor büyümeler gerçekleştirip kârını büyütürken işçiler, asgari ücret veya asgari ücretin biraz ürerinde çalışıyor. Firma, iki binli yıllarda yılda 460-480 bin adet şampuan üretirken şu an ayda 1,5-2 milyon şampuan üretiyor. Kopaj Kozmetik üretim ve kâr rekoru kırarken işçiler asgari ücrete talim ediyor.
İşten atılan Erhan Arpacı “Önceden burada ücretler de çalışma koşulları da iyiydi. Yönetim değiştikten sonra her şey değişti. Biz eski işçiler dört ikramiye alıyoruz ama zam dönemleri 'siz ikramiye alıyorsunuz' denilerek bize doğru dürüst zam yapılmadı. Yeniler zaten asgari ücrete çalışıyor. Bugün biz de asgari ücrete geldik, sadece ikramiye kaldı.” dedi.
İŞÇİLERİN HAKKINI GASBETMENİN YOLU TAŞERON SİSTEMİ
İşten atılan işçilerin neredeyse tamamı, fabrikada uzun yıllar taşeron olarak çalıştıktan sonra kadroya geçmiş ve 10 yıldan fazladır da kadrolu olarak çalışıyor. İşçiler taşeron olarak çalıştıkları sırada hiçbir hak almadan istifa ettirilip kadroya alınmış. İşten atılan Caner Kapsız, 2 yıl taşeron olarak çalıştıktan sonra 10 yıl da kadrolu olarak çalışmış. Fikret Algül, “5 yıl taşeronda çalıştım. Kadroya alacağız diye bizi istifa ettirdiler, hiçbir hak vermediler. Beş yılım gitti. Şimdi yedi yıldır kadrolu olarak çalışıyorum. Şu an fabrikada taşeron yok çünkü yeni işçiler zaten asgari ücrete çalışıyor.” diyor.
ENGELLİ İŞÇİYE PERFORMANS ÇIKIŞI
Engelli kadrosunda çalışan Emrah Özkaya da "performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten atılmış. Özkay, “Ben engelliyim, benden neyin performansını bekliyorlar!” diyerek tepkisini dile getiriyor.
Caner Kapusuz ise “Çıkarılmadan bir ay önce performans zammı ve 10 yıl primi aldım. Ne oldu da bir ay içinde performansım düştü.” diye soruyor. (İŞÇİ-SENDİKA SERVİSİ)