15 Eylül 2021 09:56

Yaşar Kemal Altın Koza'da anıldı | "Onu örnek alan sanatçılar seslerini yükseltmeli"

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfının birlikte düzenlediği etkinlikte Yaşar Kemal’in sinemaya olan katkıları anlatıldı.

Fotoğraf: Altın Koza Film Festivali

Paylaş

Halil İMREK
ADANA

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 28. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’nde Yaşar Kemal anıldı. Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfının birlikte düzenlediği etkinlikte Yaşar Kemal’in sinemaya olan katkıları anlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar yaptı. Karalar, Dünya edebiyatının en büyük yazarlarından Yaşar Kemal’i, doğduğu topraklarda anmaktan memnun olduklarını söyledi. Karalar, “Çukurova’yı, Çukurovalıları tanıtma konusunda, Yaşar Kemal’e çok çok teşekkür etmeliyiz. Tabii ki bütün Türkiye teşekkür etmeli çünkü Yaşar Kemal dünya çapında tanınan bir yazardır. Türkiye’yi tanıtmış ama Çukurova’nın sarı sıcağını, ırgat, elçi ilişkisini, Yaşar abi gibi hiç kimse anlatamaz” dedi.

Daha sonra Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban bir konuşma yaptı.  Etkinliği düzenleyen Adana Büyükşehir Belediyesine, Altın Koza yönetimine teşekkür etti. Nice festivallerin yapılmasını diledi. Daha sonra Yaşar Kemal’in kitaplarından alıntılar okudu ve etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

"YAŞAR KEMAL TÜRKİYE’DİR"

Yaşar Kemal söyleşisinin Moderatörlüğünü Mazlum Vesek yaptı. Yaşar Kemal söyleşi Programına katılamayan Yazar Selim İleri, Yönetmen Arif Keskiner, Oyuncu Türkan Şoray ve Sanatçı/Yazar Zülfi Livaneli’nin Yaşar Kemal ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlattıkları görüntülü mesajları yayımlandı. Dijital katılımcılar bölümüne katılan Türkan Şoray, Zülfü Livaneli, Selim İleri ve Arif Keskiner online bağlantı ile izleyicilerle buluştu.

Yazar Selim İleri, Yaşar Kemal’in eserleri hakkında önemli çalışmalar olduğunu belirtti. Ali Püsküllüoğlu’nun ‘ Yaşar Kemal Sözlüğü’nün iyi bir çalışma olduğunu hatırlattı. Yaşar Kemal’in Türk sinemasına çok emeği geçtiğine değinen İleri, bu konuda yeterli bir çalışma yapılmadığını söyledi. Yaşar Kemal’in sinemayı çok önemsediğini kendi adıyla senaryolar yazdığını, sinemacı yanını dışa vurduğunu belirtti. İleri, eskiden sinemanın daha çok edebiyattan beslendiğini Yaşar Kemal’in bu alanda önemli bir yerde durduğunun altını çizdi.

Yönetmen Lütfi Ömer Akad’ın ‘Işıkla Karanlık Arasında’ adlı kitabında Yaşar Kemal’in sinemaya katkılarını anlattığının bilgisini veren İleri, Yaşar Kemal’in Lütfi Akad ile bir defa çalıştığını onun da ‘Beyaz Mendil-1956’ filmi olduğunu daha çok Atıf Yılmaz ile çalıştığını dile getirdi.

Arif Keskiner, Yaşar Kemal’le 60 yıla yaklaşan dostluğunun öyküsünü izleyicilerle paylaştı. Kendisi ’de Çukurovalı olan Arif Keskiner, Yaşar Kemal’in, çocukluğu ve gençliği ile ilgili bilgiler verdi. Kemal’in yazarlığı üzerinde Arif ve Abidin Dinoların etkisine değinen Keskiner, sinemaya olan önemli katkılarını aktardı.

Oyuncu, Yönetmen Türkan Şoray da Yaşar Kemal gibi değerli bir yazarı, insanı tanımış olmanın gururunu yaşadığını söyledi. Şoray, dünyaca ünlü bir yazar olan Yaşar Kemal’in Türkiye olduğunu ifade etti. Anadolu’nun binlerce yıllık tarihini, doğasını, çiçeğini, börtü böceğini, insanını Yaşar Kemal’in destansı bir şekilde anlattığını belirten Şoray, Yaşar Kemal’in yarattığı dünya ile insanların yüreğinde yer ettiğini söyledi.

"ÖNCEKİ KUŞAKLARDAN ALDIĞINI BİZE AKTARDI"

Sanatçı Zülfi Livaneli, Yaşar Kemal’i anmanın çok önemli olduğunu söyledi. Yaşar Kemal’in Arif Dino, Abidin Dino, Nâzım gibi hocaları olduğunu, kendisinin hocasının da Yaşar Kemal olduğunu söyledi. Şöhret için yazma, gelip geçici modalara kapılma diye Arif Dino’nun Yaşar Kemal’e öğüt verdiğini aktaran Livaneli, Yaşar Kemal’in daha önceki kuşaklardan aldığını kendisine aktardığını söyledi. Yaşar Kemal’in kendisine ait bir roman evreni kurduğunu ve dünya çapında bir yazar olduğunu belirten Livaneli, Yaşar Kemal’in edebiyatı bambaşka bir mecraya soktuğunu söyledi. Livaneli Yaşar Kemal’in edebiyatı ile önemli oranda sinemaya katkı yaptığının, edebiyatını sinemaya açtığının ve sinemayı olumlu anlamda beslediğinin altını çizdi.

"YAŞAR KEMAL OLSAYDI BAS BAS BAĞIRIRDI"

Söyleşiye katılan konuşmacılar Oyuncu Lale Mansur, Nebil Özgentürk, Doç. Dr. Aydın Çam ve Doç. Dr. Cihan Erdönmez oldu. Oyuncu Lale Mansur, Yaşar Kemal ile ilgili anılarını anlattı. Duygu yüklü bir konuşma yapan ve hüzünlenen Mansur, Yaşar Kemal’in sürekli kendisine kol kanat gerdiğini, 12 Eylül karanlığında kendisine destek olduğunu söyledi. Mansur, içinden geçtiğimiz bu korkunç günlerde Yaşar Kemal’e çok ihtiyaç duyduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Onu örnek alan sanatçıların seslerini yükseltmelerini umuyorum. Çünkü şu an Yaşar Kemal yanımızda olsaydı bas bas bağırıyor olurdu” dedi.  

Doç. Dr. Aydın Çam ise Yaşar Kemal’in film olarak çekilen eserlerini kronolojik sıraya göre anlattı. Yaşar Kemal’in 12 eserinin sinemaya uyarlandığı bilgisini vererek sinema edebiyat ilişkisine değindi. Doç. Dr. Cihan Erdönmez ise Yaşar Kemal’in edebiyatta doğa sorununu ele almasını değerlendirdi.

Nebil Özgentürk’ün Yaşar Kemal etkinliği için hazırladığı 10 dakikalık belgesel gösterildi. Belgeselde Yaşar Kemal’in eserlerinden uyarlanan ve Yaşar Kemal’in senaryolarını yazdığı filmlerden kısa kesitler yer aldı. Belgesel gösteriminden sonra bir konuşma yapan Özgentürk, “Altın Koza için Yaşar Kemal’in romanlarından, eserlerinden, hatta senaryolarından yapılan filmleri bulduk. Son bir hafta içinde o filmleri yan yana getirdik. Bu toprakların çocuğu, Çukurova’nın güzel çocuğu Yaşar abiyi, bir sempozyumda daha anmanın onurunu, gururunu yaşıyoruz. Yaşar Kemal sonsuzluktadır.” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Vali Ayhan: Sivas’ta 4 sınıf koronavirüs karantinasında 

SONRAKİ HABER

İsrail Başbakanı Bennett, bağımsız Filistin devletine karşı olduğunu söyledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa