Diyarbakır'da pazar esnafı: Hayatımda bu kadar bozulup çöpe attığım ürün hatırlamıyorum
Diyarbakır'da konuştuğumuz pazar esnafı satış yapmakta zorlandıklarını belirterek "Hayatımda bu kadar bozulup çöpe attığım ürün hatırlamıyorum" dedi.
Fotoğraf: Mahsum Kara/Evrensel
Mahsum KARA
Diyarbakır
Diyarbakır'da kurulan semt pazarında Evrensel'e konuşan yurttaşlar, her şeyin pahalı olduğunu belirterek, ayın sonunu getirene kadar akla karayı seçtiklerini söyledi. Esnaf ise, eskiden belirli aylarda satış yapmakta zorlandıklarını ancak son iki senedir bu durumun rutin hale geldiğini dile getirerek, "Hayatımda bu kadar bozulup çöpe attığım ürün hatırlamıyorum" dedi.
YAZIN BÖYLEYSE KIŞIN NASIL OLUR!
Fiyatlardan dolayı eskisi gibi pazara artık gelemediğini ifade eden Mikail Bozan (32), "Ben asgari ücretle çalışan biriyim. İnanın ayın sonunu getirene kadar akla karayı seçiyorum. Eşimle birlikte pazar alışverişi yapmaya çıktık ama fiyatlar gerçekten asgari ücretle geçinen biri için uygun değil. Gerçekten bakın mesela yaz mevsiminde en çok bulunan domatesin kilosu 3 ile 4 lira arasında değişiyor. Domates şimdi bile bu kadar pahalıysa kışın Allah bilir ne kadar olur. Sadece pazar değil ki her şey pahalı. Her zaman aynı kullandığın elektriğin faturası yüksek geliyor, su faturası yüksek geliyor, evin giderleri bir yanda, kışın doğal gaz bir yandan artık ne yapacağımızı şaşırdık. Ben halimden memnunum diyen kimseyi bulamasınız, bulursanız da kendisi çok zengindir" dedi.
KİMSE BİZİ DİNLEMİYOR
Pazarı dolaşırken karşılaştığımız Zafer Güngör ise "Eskiden sadece kırmızı et pahalı olduğu için şikayetçi olurduk, şimdi artık her şey pahalı. Neyin şikayetini yapalım? Kim bizi dinleyecek? Kimsenin bizi dinlediği yok hangi siyasetçiye sorarsanız biz halkın yanındayız der durur ama öyle bir şey yok. Ben pazardan gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyorum, gel benim derdimi dinle buna bir çare bul ama kimse yok. Pazarları dolaşıp artan fiyatları gündeme getiren kimse oldu mu, olmadı, göremezsiniz çünkü işlerine gelmiyor. Meyve almıyoruz meyve, kivinin kilosu olmuş 8 lira, kavunun kilosu olmuş 6 lira neyi alacaksın. Eskiden Diyarbakır yaşam konusunda en uygun şehirlerden bir tanesiydi şimdi ise gerçekten en pahalı şehirler arasında yer alıyor bana göre. Çünkü pazarla market fiyatlarının aynı olduğu bir şehir pahalı bir şehirdir. Diyarbakır da artık böyle bir şehirdir" dedi.
1 LİRALIK ÜRÜN BANA 3 LİRAYA GELİYOR
8 yıldır pazarda tezgahtarlık yapan Servet Uyanık (41), "Maalesef değişen hiçbir şey yok her gün fiyatlar ya artıyor ya da artan fiyat değişmiyor. Ben de istiyorum satışlarım iyi olsun, evime güzel kazançla döneyim ama 1 yıldan fazladır bu durum var ve çok zorlanıyoruz. Pazarlar artık eskisi gibi değil satış yapamıyoruz, gerçekten yapamıyoruz. Ben bugün için 8 bin TL’ye mal aldım, akşama kadar yarısını satsam bile benim için çok iyi. İki ayrı tezgahımız var, 5 kişi çalışıyoruz, günlük kazancımız ancak günü kurtarıyor. Kâr ettiğimiz zamanlar oluyor ama o da çok nadir. Bunu sebebi üretim yok, bütün ürünler dışarıdan geliyor, vergiler yüksek. Hal böyle olunca 1 liralık ürün komisyoncudan tezgahıma gelene kadar 3 lira oluyor, bende kârımı eklemek zorundayım. Sonuçta akşama kadar ayakta kalıyorum çalışıyorum, bağırıyorum. Fiyatlar böyle yüksek olunca müşteri de gelip benden alışveriş yapmıyor doğal olarak, herkes kendince haklı. Yetkililerin bir an önce yapacakları tek şey yerli üretime destek vermeleri yoksa bu gidişle hiçbir şey düzelmez" dedi.
İKİ SENEDİR SATIŞTA ZORLANIYORUZ
51 yaşında Şemsettin Yıldız, 13 yıldan fazladır semt pazarlarında tezgah açıyor. Yıldız, "Sabahtan akşama kadar ürünlerimizi satmaya çalışıyoruz. Aslında satış yapmakta zorlandığımız yılın belirli ayları oluyordu, biz de o zamanlar kendimizi ona göre ayarlıyorduk ama 1-2 senedir bu durum rutin bir hale geldi, çok zorlanıyoruz. Ben hayatımda bu kadar bozulup çöpe attığım ürünlerimi hatırlamıyorum, inanın gerçekten öyle çünkü satış yapamıyorum. Herkes işini yapmak zorunda ama günün sonunda ben yaptığım, ter akıttığım işten maddi zarara uğruyorsam bana kim yardım edecek? Bu fiyatlar bizim çalışmamızdan tutun da müşterilerin bizden soğumasına kadar her şeyi etkiliyor." dedi.