İzmir Tabip Odası özel sağlık kuruluşlarında çalışma koşullarına dikkat çekti
Özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerinin hakları için basın açıklaması yapan İzmir Tabip Odası, çalışma saatlerinin uzunluğuna ve artan iş yüküne dikkat çekti.
İzmir Tabip Odası'nın açıklaması | Fotoğraf: Dilek Omaklılar/Evrensel
İzmir Tabip Odası, özel sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık emekçilerinin hakları için basın açıklaması yaparak, haklarına sahip çıkma ve sorunlarının çözümü için dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi.
İzmir Tabip Odası binasında yapılan açıklamada konuşan oda başkanı Lütfi Çamlı, yapılan bir anketin sonuçlarını paylaşarak, özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin mesleklerini yürütürken yaşadıkları sorunları dile getirdi. Çamlı, “Yoğun iş yükü, uzayan çalışma süreleri, iş, istihdam, gelir ve sosyal güvencesizlik ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Buna bağlı olarak hekimlerin stres, depresyon, tükenmişlik düzeyleri, olumsuz yaşam ve beslenme koşullarına bağlı sağlık sorunları ile karşılaşma riskleri artmaktadır” dedi.
“UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ”
Anket çalışmasının sonuçlarına da bakıldığında ankete katılanların yüzde 19'unun haftada 55 saat, yüzde 46'sının ise haftada 45 saatin üzerinde çalıştığını aktaran Çamlı, "Uzun çalışma saatleri ve yetersiz dinlenme sürelerinin yüksek hata ve kaza oranı, stres ve yorgunluk, kısa ve uzun dönemli sağlık sorunları gibi olumsuz sonuçlar doğurduğu bilinmektedir" diye konuştu.
Çamlı, "Hekimler artan iş yüküyle mücadele ederken en temel sosyal haklarını kullanamamakta adeta tükenmektedirler. Ankete katılan hekimlerin yüzde 38’i son iki yıl içerisinde toplamda 10 günden az, yüzde 41’i 11-20 gün, izin kullanabilmiştir. İzinlerde gelirinin kesilmesi ve her işyeri değişiminde izin hakkının sıfırlanması önemli bir rol oynamaktadır" dedi.
Son dönemde iş yasasının getireceği yükümlülüklerden kaçınmak ve mali açıdan bazı avantajlar elde etmek adına işverenlerin özel hastanelerde çalışan hekimleri çalışan statüsünden çıkarılıp, şirket kurmaya zorlamakta olduğunu söyleyen Çamlı, ayrıca sendikalaşmanın önemine de değindi.
“EKONOMİK KRİZİN FATURASI HEKİMLERE ÇIKARTILAMAZ”
“Sağlık kuruluşları, yaşadığı finansal sorunlar ya da ekonomik krizin faturası hekimlere çıkartılamaz” diyerek sözlerine devam eden Çamlı, “Ankete katılanların yüzde 53’ü şu anki çalışma koşullarından memnun olmadığını belirtmiştir. Yüzde 61’i sosyal hayatlarının giderek kötüleştiğini, yüzde 70’i ciro baskısı yaşadığını, yüzde 61’i iş güvencesi kaygısı taşıdığını belirtmiştir” dedi.
Çamlı son olarak şunları kaydetti:
“İzmir Tabip Odası olarak özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekim arkadaşlarımızın haklarına sahip çıkma ve sorunlarının çözümü için dayanışma içerisinde olacağımızı ve birlikte mücadelemizin süreceğini bir kez daha belirtiyoruz.”
“HUKUKSUZ UYGULAMALAR SÖZ KONUSU”
Açıklama sonrası söz alan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Türkiye’deki sağlık sisteminin en az yüzde 35’lik kısmı tümüyle özel sektöre devredilmiş durumda. Sağlık ordusunun da yüzde 40’lık kısmı bu alanda çalışmakta. Özellikle sağlık üreticisi olan hekimler ve sağlık personellileri bu koşullar için de hele de performans gibi uygulamanın etkisi altında kalıyorlar. Dolayısıyla hiçbir sektörde görünmeyen hukuka uymayan düzenlemeler söz konusu. Özel sektör olarak tarif edilen sağlık kuruluşları, konunun sadece parasal kısmıyla ilgileniyor hukuki ve idari kısmıyla bütün yükümlülükleri sağlık çalışanlarına bırakmış durumda” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)