16 Eylül 2021 10:53

Rangârenk Umutlar Derneği: Pandemide çocuk işçiliği arttı

Rengârenk Umutlar Derneği, “Pandemide Artan Çocuk İşçiliği Araştırma Raporu-Diyarbakır Örneği” başlıklı raporunu açıkladı. Rapora göre pandemi döneminde çocuk işçiliği arttı.

Rangârenk Umutlar Derneğinin basın açıklaması | Fotoğraf: MA

Paylaş

Rangârenk Umutlar Derneğinin açıkladığı rapora göre, pandemi sürecinde çalışmak zorunda bırakılan çocukların sayısında artış yaşandı.

Rengârenk Umutlar Derneği, “Pandemide Artan Çocuk İşçiliği Araştırma Raporu-Diyarbakır Örneği” başlıklı raporunu Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Dernek yöneticileri, hukukçular ve DİSK Genel-İş Diyarbakır 2 Nolu Şube Başkanı Kamuran Taş toplantıya katıldı.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNDE ARTIŞ

Dernek üyelerinden Alper Yalçın, koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecindeki yasak ve kısıtlamaların toplumu hem psikolojik hem de ekonomik olarak olumsuz etkilediğini ifade etti. Yalçın, kısıtlamalar nedeniyle çocukların birçok alanda hak ihlaline maruz kaldığına işaret ederek, "Yaşanan hak ihlallerin başında ise çocuk işçiliği gelmektedir. Kısıtlama kapsamında okulların kapatılması çocukların istihdam alanlarına yönelmelerine neden olmuştur” dedi.

Rapor kapsamında kentin 4 merkez ilçesini kapsayacak şekilde farklı iş kollarında çalışan 155 çocukla anket yaptıklarını aktaran Yalçın, “Çalışan çocukların ebeveynlerinin hangi motivasyonla çocuklarını çalıştırdıklarını ve çalışırken ne gibi zorluklar yaşadıklarını öğrenebilmek için 14 ebeveynle mülakat gerçekleştirildi. Sosyoekonomik koşulları nedeniyle çocuklar, uzaktan eğitime bağlanabilecekleri araçlardan yoksun oldukları için eğitim hakkına erişememişlerdir. Görüştüğümüz 155 çocuktan 26’sı pandemi bitse bile okula geri dönmeyeceklerini beyan etmiştir. Okula devam edeceğini belirten 129 çocuktan 93’ü ise EBA’ya erişemediğini ifade etmiştir. Çalışan 155 çocuktan 112’si çalışma nedenini, ailesine ekonomik destekte bulunmak olduğunu belirtmiş. 155 çocuktan 30’u bir yıldan az süredir, 83’ü ise en az 1, en fazla 3 yıldır çalıştığını ifade etmiştir. 3 yıldan az çalıştığını belirten çocukların ise atık toplama ve sanayi iş kollarına yöneldikleri görülmektedir. Çocuklardan 94’ü günde 7 saatten fazla çalıştığını ifade etmiştir. Çocuklardan 47’si çalışırken kaza geçirdiğini ifade etmiştir” bilgilerini paylaştı.

BAKANLIK HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Çocukların ihtiyaçlarının patronlar ve devlet tarafından görmezden gelindiğine dikkat çeken Yalçın, "Sokaklarda her geçen gün artan, buna karşın daha görünmez hale gelen çocuk işçiliğine alışmak istemiyoruz. Çocukların çalışırken maruz kaldıkları ihlallerin ciddiyetini ve bu ihlallerle ilgili doğrudan sorumlu olduklarını bilerek, çocuk koruma ile ilgili kurumlar arası koordinasyonu sağlamak ile ilgili birincil yükümlülüğe sahip kurum olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyuna bildirmek isteriz" dedi. (Diyarbakır/MA)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri arkalarını 171. kez rektörlük binasına döndü

SONRAKİ HABER

Okul bahçesinde Eylül'ün ölümü: Müdürün yargılandığı davada tanıklar dinlenecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa