Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Demirtaş ve Kavala'nın bırakılmasını talep etti
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması talebini yineledi.
Selahattin Demirtaş fotoğrafı: MA & Osman Kavala fotoğrafı: osmankavala.org
Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın serbest bırakılması talebini yineledi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre; Komite'nin kararında Kavala'yla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararının uygulanmaması gerekçesiyle Türkiye'ye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46'ncı maddesinin 4'üncü fıkrasına dayanan ihlal prosedürü başlatılması gerektiği ifade edildi.
Ancak Komite, Kavala'nın serbest bırakılıp bırakılmayacağını görmek için Aralık ayında yapılacak oturumu bekleme kararı aldı.
AİHM, 10 Aralık 2019 tarihli kararında, 2017'den beri tutuklu bulunan Anadolu Kürtür Vakfı Başkanı Kavala'nın "makul şüphe olmadan, siyasi nedenlerle tutuklanması ve bireysel başvurusunun makul sürede incelenmemesini" gerekçe göstererek, bu durumun hak ihlali olduğunu belirtmişti.
Haziran ayında Avrupa Konseyi, AİHM kararını uygulamaması halinde Türkiye'ye ihlal prosedürü başlatacağını açıklamıştı.
AİHM, Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını istemişti.
Komite, Demirtaş'ın serbest bırakılması için de Türkiye'ye 30 Eylül'e kadar süre verdi ve Demirtaş hakkındaki mahkumiyet kararının da bozulmasını talep etti.
Türkiye'ye daha önce de 22 Haziran'a kadar süre vermişti. Fakat Türkiye bu süreçte bir eylem planı sunmayınca bu süre 30 Eylül'e uzatıldı.
Komite'ye göre Demirtaş'a propaganda suçundan verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının amacı Demirtaş'ı cezaevinde tutmak ve seçimlere katılmasını engellemekti.
Bu nedenle Komite Demirtaş'ın hem Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davasının hem de yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan açıklamaları nedeniyle uygulanan tüm yaptırımların sonuçlarının ortadan kaldırılmasını talep etti. (HABER MERKEZİ)