17 Eylül 2021 14:01

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko: Sahilevleri’ni kimyasal atıklardan kurtarın

Narlıdere’de Sahilevleri’nde bulunan balıkçı barınakları tersanenin çevreye ve halka verdiği zarar için Meclise soru önergesi veren CHP’li Beko, “Sahilevleri’ni kimyasal atıklardan kurtarın” dedi.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

Reklam

İzmir Narlıdere Altıevler Mahallesi’nde (Sahilevleri) bulunan Narlıdere Su Ürünleri Kooperatifinin kullandığı balıkçı barınağının içindeki tersanenin çevre kirliliğine neden olmasına ilişkin CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığına soru önergesi verdi.

Kimyasallardan dolayı sahil boyunca balık tutan, restoran, cafe ve lokantaların yanı sıra tüm çevre halkının etkilendiğini ifade eden Beko, bir an önce tersanede ve bölgede denetimlerin yapılması çağrısı yaptı.

“DENETİM KONUSUNDA CİDDİ ENDİŞELER VAR”

Beko, “İnsanların ve doğanın telafisi mümkün olmayan zararlar görmesine yol açabilecek maddeler içerdiği vurgulanan tersanede sürdürülen çalışmalar, özellikle bölgede yaşayan yurttaşlar olmak üzere tüm ilçede endişeleri artırmıştır. Evrensel’den Ramis Sağlam’ın haberine göre sorumluluğun tamamen bakanlık ve Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nde olan tersane ile ilgili görüntü kirliliğinin yanı sıra insan ve çevre sorunlarına yol açacak maddelerle işlem yapıldığı belirtilmektedir. Çevre halkı gemi ve teknelere deniz canlılarının yapışmaması için kullanılan, zararlı olduğu bilinen ve ulu orta değil gemilerin karantinaya alınarak özel havuzlarda özel yöntemlerle kazınması gereken organokalay maddesinin kırıntılarının otomobillerinin üzerinde bulduklarını anlatıyorlar. Denetim konusunda ciddi endişeler var. Bu tersanenin ciddi zararlara yol açmadan denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak denetimin yapılıp yapılmadığını soru önergemize taşıdık” ifadelerini kullandı.

“ARTAN GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ İÇİN DE ÖNLEM ALINMALI”

Sahil boyunca balık tutan kişilerin, gıda ürünü satan restoran ve lokantaların tersanedeki kimyasallardan ve kirletici mahiyetteki unsurlardan etkilendiği endişesinin yurttaşlarca, kamu otoriteleri ile defalarca paylaşıldığını hatırlatan Beko, şunları dile getirdi: “Buna rağmen vatandaşların CİMER’e yaptığı şikayete Narlıdere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün denetimlerin İl Müdürlükleri yetkisinde olduğu ve gerekli denetimin yapıldığı, olumsuz bir durumun olmadığı cevabı verilmiştir. Oysaki vatandaşların tersanedeki çalışmaların görüntüsünü çektiği videoda atıkların küreklerle denize döküldüğü görülmektedir. Bu çevre felaketine bir an önce gerçek bir denetimin yapılması çağrısı yapıyorum. Bahse konu tersaneden kimyasal maddelerin yanı sıra büyük bir gürültü yayıldığı belirtilmektedir. Bu konuda sorumlu olanlar çeşitli kereler ceza almış olmalarına rağmen sorunun çözülmediği görülmektedir. Artan gürültü kirliliğine ilişkin de önlem alınmalıdır.”

Öte yandan tersaneye ilişkin şikayet ve endişelerini dile getiren yurttaşların, Tersane sahiplerinin kendilerine zarar vermesinden çekincelerinin de olduğunu ifade eden Beko, “Bakanlığınızca; temel bir yurttaşlık hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara karşı ortaya çıkan bu duruma ilişkin ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde önleyici bir tedbir alınmış ya da alınması planlanmış mıdır?” diye sordu.

Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemir’li tarafından yanıtlanması için şu soruları sordu;

  • Narlıdere balıkçı barınağının içinde olduğu belirtilen tersaneye ilişkin olarak bakanlığınız tarafından yapılmış olan bir denetim bulunmakta midir? Varsa sonuç ne olmuştur?
  • Bahse konu bölge için "organokalay" maddesinin yayılımı konusunda ölçümlerin yapılması için ilgili kamu kurumlarınca bir çalışma başlatılmış mıdır?
  • Sahil boyunca balık tutan kişilerin, gıda ürünü satan restoran ve lokantaların tersanedeki kimyasallardan ve kirletici mahiyetteki unsurlardan etkilendiği endişesi yurttaşlarca, kamu otoriteleri ile defalarca paylaşılmıştır. Bakanlığınız veya ilgili kurumlarca bu konuda hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu çerçevede yapılmış testlerin ya da analizlerin sonuçları nedir?
  • Bahse konu tersaneden kimyasal maddelerin yanı sıra büyük bir gürültü yayıldığı belirtilmektedir. Bu konuda sorumlu olanlar çeşitli kereler ceza almış olmalarına rağmen sorunun çözülmediği görülmektedir. Artan gürültü kirliliğine ilişkin somut bulgulara binaen Bakanlığınızca atılmış yahut atılması planlanan adımlar nelerdir?
  • Tersaneye ilişkin şikayet ve endişelerini dile getiren yurttaşların, Tersane sahiplerinin kendilerine zarar vermesinden çekindikleri de vurgulanmaktadır. Bakanlığınızca; temel bir yurttaşlık hakkını kullanmak isteyen yurttaşlara karşı ortaya çıkan bu duruma ilişkin ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları ile işbirliği içerisinde önleyici bir tedbir alınmış ya da alınması planlanmış mıdır? (İzmir/EVRENSEL)
Reklam