18 Eylül 2021 11:33

Akdeniz: Patronun karşısına göçmen işçilerle birlikte çıkmalıyız

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Mamak’ta emekçilerle buluştu. Akdeniz, Türkiyeli ve göçmen işçilerin patronun karşısına birlikte çıkması gerektiğini vurguladı. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Mamak’ta bulunan Ege Mahallesi Kütüphanesi’nde emekçilerle buluştu.Burada göçmenlerle ilgili yaşanan sorunları konuşarak soruları yanıtlayan Akdeniz, Türkiyeli ve göçmen işçilerin patronun karşısına birlikte çıkması gerektiğini vurguladı. 

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, dünyada 270 milyon göçmen olduğunu söyledi. Bunların 80 milyonunun savaş ve zulümden kaçan mülteciler olduğunu belirten Akdeniz, Türkiye’ye gelen göçmenlerin şimdiye kadar 800 bin bebeğinin olduğunu kaydetti. Göçmenlerin çoğunluğunun Körfez Arap ülkelerinde bulunduğunu bunun sebeplerinden birinin işçilik olduğunu dile getirdi. 

Göçlerin ana sebebinin kapitalizm ve emperyalizm olduğunu anlatan Akdeniz, “Sistem değismediği sürece göçler bitmeyecek. Bu süreçte bizlere pompalanan Afganlar, Suriyeliler yani mültecilerin gitmesi fikrini kafamıza kazımaya çalışıyorlar. Biz ne onlardan üstünüz ne de onlar bizden aşağıda. Bizleri de Avrupa'da sevmezler bunun adı da oryantalizm. Eğer bizler de ülkemizde bulunan mülteci göçmenleri istemezsek aynı şeyi yapmış oluruz. Bu işi bu hale getiren iktidardır. Burada anlatılan iki yol var; birincisi Türkiye transit ülke olmaya başlamalı, yani geçiş ülkesi olmalı. Avrupa'ya geçiş yapan doğu kapısı açılmalı. İkincisi kurallı çalışmayı savunmalıyız. Kayıtlı çalışma kesinlikle uygulanmalı; çalışma izni, oturma izni, sigorta kesinlikle herkese uygulanmalı. Bizler mültecileri ötelemeye değil kazanmaya çalışmalıyız; yani onlar bizim gençlerimizin işini ellerinden almıyor, patronlar alıyor. Ucuza çalışmayı tercih ettiği için gecinebilmek için kabul ediyorlar. Onlara da bunu öğretmeliyiz; birlikte mücadele etmeliyiz; birlikte o patronun karşısına çıkmalıyız. Bir Türk işçisi ne ücret alıyorsa oda aynısını alabilmeli, aynı sigortadan faydalanabilmeli. Bizler bir işçiye hakkını nasıl tane tane anlatıyorsak, mülteci meselesini de böyle anlatmalıyız. Bizler de belki bir gün mülteci olacağız. Haklarımız nelerdir; hem öğrenmeli hem anlatmalı ve öğretmeliyiz. Daha çok insana ulaşmalıyız” dedi. 

Etkinlikte söz alan bir genç, “İki sene sonra üniversite sınavına gideceğim ve AKP gençlik çok önemli diyor ama hiçbir şey sunmuyor. Çevremdeki herkes yurtdışına çıkmak istiyor. Üstelik bu durum artık beni de etkilemeye başladı” dedi. EMEP Genel Başkanı Akdeniz “Batı kapitalizmi açısından gençliğin yurtdışına nitelikli iş gücü olarak çıkışında da değişiklikler öngörülüyor. Örneğin; artık online çalıştırma koşullarını yeniliyorlar. Yani o kişiyi ülkesinde tutarak çalıştırmak ve ülkesinin para birimi üzerinden maaş bağlamak gibi yeni planları mevcut ya da bir süre çalıştırıp sözleşme ile geri ülkelerine göndermek gibi birçok planları devam ediyor” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Av. Çağırtekin: Uzunköprü'de nehre atılan kayıp sığınmacılar için çalışma başlatılmalı

SONRAKİ HABER

AYM, Özgür Gündem'in kapatılmasına dair verdiği ihlal kararının gerekçesini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa