Yasa teklifi 9 aydır bekliyor | Hamile işçilerin analık ödeneği sorunu çözülmedi
Pandemi nedeniyle kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulanan işyerlerinde sigorta primleri aylarca yatırılmayan kadın işçiler, doğum yaptıklarında analık ödeneği ve emzirme ödeneği alamıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Pandemi nedeniyle kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulanan işyerlerinde sigorta primleri aylarca yatırılmayan ve bu süreçte hamile olan kadın işçiler, doğum yaptıklarında analık ödeneği (doğum parası) ve emzirme ödeneği (süt parası) alamıyor. Çünkü analık ödeneği için doğumdan önceki son 1 yıl içinde 90 gün prim şartı, emzirme ödeneği için ise doğumdan önceki son 1 yıl içinde 120 gün prim şartı aranıyor.
Kısa çalışma ve ücretsiz izin uygulamaları 30 Haziran 2021’de sona erdi. Ancak kadın işçilerin mağduriyeti devam ediyor. Çünkü kadın işçiler 1 Temmuz’da işe geri dönmüş olsalar dahi, yakın dönemde analık iznine ayrılan kadın işçilerin birçoğu 90 ve 120 günü tamamlayamadı. Dolayısıyla birçok kadın işçi ne analık ödeneği alabilecek ne de emzirme ödeneği.
Ekmek ve Gül sitesinde konuya pek çok kez dikkat çekildi, bu durumdaki kadın işçilerin Ekmek ve Gül’deki Haklarımız Var köşesine gönderdikleri sorular ve mektuplarla konunun gündem olmasının ardından HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ve TİP Milletvekili Sera Kadıgil meclise soru önergesi verdi ve sorunun çözümü için yasa teklifinde bulundu. Aradan 9 ay geçmesine rağmen kanun teklifleri Meclis komisyonlarının gündemine alınmadı ve görüşülmedi. Sonuç olarak sorunu çözecek, on binlerce kadın işçinin mağduriyetini giderecek kanun teklifleri Mecliste bekliyor...
Pandemi gibi çok zor bir süreçte hamileliğini geçiren ve doğum yapan kadınlara haklarının derhal verilmesi için yapılması gereken şey ise çok basit. Bir maddelik bir kanun değişikliği.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şu soruları tekrar soruyoruz:
- 2020 yılı içinde 90 gün prim koşulunu karşılayamadığı için analık istirahati süresince geçici iş görmezlik ödeneği bağlanmayan sigortalı kadın sayısı kaçtır?
- Kendi istek ve iradeleri dışında ücretsiz izne çıkarılan ya da kısa çalışma kapsamına alınan kadın işçilerin sigorta primlerinin yatırılmamasından doğan mağduriyetleri giderilecek midir?
- Pandemi nedeniyle sigorta primleri yatırılmayan kadın işçilerin analık ödeneği hakkından yararlanabilmesi için bir planlamanız var mıdır?
- Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılarak kadın işçilerin analık ödeneğinden yararlanmasının önündeki engeller kaldırılacak mıdır?
- Son 10 yılda analık istirahati süresince geçici iş göremezlik ödeneği verilen kadın sayısı kaçtır? Bunun yıllara göre dağılımı nasıldır?
Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz! Analık ödeneği hakkımız için yasada değişiklik istiyoruz. (EKMEK VE GÜL)