Ankara Barosu için adaylar konuştu: Mücadeleci barolar gerekli
Ankara Barosu’nun 66. Olağan Genel Kurul’unun başlaması için gereken 2 bin 84 imza 8 buçuk saatte toplandı. Genel Kurul, baro başkan adaylarının konuşmalarıyla başladı.
Fotoğraf: Evrensel
Ankara Barosu 66. Olağan Genel Kurulu yeterli imza sayısını 8 buçuk saat sonra tamamlayarak başladı. Mevcut baro başkanı Erinç Sağkan parçalı adliyelere ilişkin Adalet Bakanlığı ile görüşüldüğünü belirtirken Mesleğe Vefa Grubu Başkan Adayı Sezgin Özkan mali tablonun okunmadan onaylanmasını eleştirdi. Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı İlke Işık ise katılımcı ve demokratik bir baro kurulması gerektiğini belirterek, "Başkancılıkla, tek adam iktidarları ile asla barışmayacağız. Başka bir Ankara Barosu istiyoruz; sorunlarımızın toplamı ile birlikte mücadele eden cesaretle savunan bir baro" dedi.
Pandemi gerekçe gösterilerek 4 defa ertelenen Ankara Barosu Genel Kurulu Bilkent Odeon Gösteri Merkezinde toplandı. Sabah saat 09.00 itibariyle toplanma çağrısı yapılan genel kurulda yeterli imza sayısına 8 buçuk saat sonra ulaşılarak başladı. Seçimlerde mevcut baro başkanı ve Demokratik Sol Avukatlar Grubu'ndan Erinç Sağkan, Özgür lükçü Çağdaş Avukatlar Grubu adına İlke Işık, Mesleğe Vefa Grubu'ndan Sezgin Özkan, Doğrudan Demokrasi Hareketin den Nihad Karslı, Avukat Hakları Grubu'ndan ise Nazlı Didem Moğulkoç aday olarak yarıştı.
"TEK ADLİYE İÇİN BAKANLIKLA GÖRÜŞTÜK"
Açılış konuşmasını yapan Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, parti ve spor kulüplerinin genel kurullarının yapmasına rağmen baroların genel kurullarına pandemi gerekçe göstermesine tepki göstererek sözüne başladı. Sağkan, "Adalet arayan kim varsa meslektaşlarımız hep yanındaydı. Çoklu baro baroları parçalanmasına karşı en büyük cevabı en büyüğünü mücadelesiyle Ankara Barosu vermiştir. Direnen tüm meslektaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Yaşadığımız baskı ve tehditler altında mesleğimizi yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz. Meslektaşlarımızın haciz mahallerinde, adliye önlerinde, ofislerinde bıçaklandığı, katledildiği, müvekkilleriyle özdeşleştirildiği için tutuklandığı, avukatların ikinci bir baroya üye olmamaları durumunda tehdit edildiği, tren kazasında yakınları katledilmiş insanların açıklamalarının polis engeline takıldığı, korkunun ve gelecek kaygısının toplumun en kılcal damarlarına kadar sızdığı yani umutsuzluğu en üst, mutluluğun ise artık sadece belleklerde kaldığı hukuk sistemi haline gelmiştir" diye konuştu.
Baronun yaptığı faaliyetleri aktaran Sağkan Ankara’ya tek bir adliye binasın yapılması için Adalet Bakanlığı ile görüştüklerini ifade ederek, "En önemli sorunlarımızdan biri olan adliye binasının tamamlanması, fiziki şartların sağlanması elzemdir" dedi.
IŞIK: KATILIMCI, MÜCADELECİ BİR BARO
Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar Grubu Adayı İlke Işık iktidarın, savunmanın sorunlarını çözmek yerine Çoklu Baro Yasası icat ettiğini söyleyerek, "Hiçbir avukatın böyle bir gündemi yoktu. Barolar Birliği iktidarla birlikte bu projeyi savundu. Bizim bir Barolar Birliği sorunumuz var. Memleketteki tüm hukuksuzluklar için iktidara kefil olarak politika yapan bir Barolar Birliği Başkanı var. Bu durum Baromuzu uzun süredir yöneten anlayışa ilişkin önemli bir veri sunuyor. Kurtarıcı arıyorsunuz, şahane baro başkanları, baroyu yöneten güçlü, zengin erkek avukatlar buluyorsunuz. Baroyu başkancılık biçiminde yönetiyorsunuz. Katılımcılık yok, demokrasi yok. Meslektaşlarla birlikte karar vermek yok. Katılımcı mekanizmalar kurmadığınız için de her şeyin Başkanda bittiği bir yapı sizinki. İşte bunun sonuçları sizin yarattığınız Başkan, nereye kadar savruldu, ne hallere geldi ve her birimize ve memlekete ne kadar büyük kötülükler yapıyor. Başkancılıkla, tek adam iktidarları ile asla barışmayacağız. Başka bir Ankara Barosu istiyoruz; sorunlarımızın toplamı ile birlikte mücadele eden cesaretle savunan bir baro" dedi.
Işık, "İşçi avukatlar, geçim sıkıntısı, genç avukatlar, kadın avukatlar, kapanan bürolar. Biz bunları önceki genel kurulda söylerken bize oturduğunuz yerlerden sataşıyordunuz. İşçi avukat olur mu diye. Mevcut yönetim işçi avukatlara ilişkin iyi niyet belgesini anlatıp duruyor. İşçi avukat arkadaşlarımız kendi toplantılarını yapıp önergelerini kendi hazırladı. Kadın avukatlar keza öyle. Yani işçi avukatlar bunu yaşıyor şunu yaşıyor diyorsunuz ya bizim grubumuz onlardan oluşuyor zaten. Bildiğiniz asgari ücret veriyor meslektaşlarımız. 7 adliyede kan ter içinde koşturuyorlar. Fazla mesai, hafta tatili, ubgt, yıllık izin hak getire. İyi niyet belgeleri imzalatmakla çözülür mü bu mesele" dedi.
"İYİ NİYET PROTOKOLÜ DEĞİL BAĞLAYICI İŞ SÖZLEŞMELERİ"
Bağlayıcı iş sözleşmelerine ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Işık, "İşçi avukatların haklarını savunan, onların arkasını yaslayacağı bir baro olmaya İhtıyacımız var. Gelip hep beraber meslek kuralı olmasını sağlayalım. TBB ye götürelim bu işi. Baromuz iş sözleşmelerini istesin kayıt altına alsın. İşçi avukat kütüğü oluştursun. Kaç avukat işçi bilelim, merkez bunu takip etsin. İşçi avukat benim patronumu kollar baro diye endişelenmeden başvursun destek istesin yardım istesin. İnsan ve meslek onuruna yakışır bir ücret ve çalışma koşullarını bugün burada kayıt altına alalım işçi avukatlarla ilgili samimiyseniz. Genç, stajyer avukatlarla ilgili bir dayanışma ağı kuralım. Destek fon karşılıksız geri ödemesiz. Baro olanakları ile bürolar yaratalım" dedi.
"MEVCUT BARO ŞEFFAF DEĞİL"
Doğrudan Demokrasi Hareketi’nin adayı Nihad Karslı, Ankara Barosu’nun çalışmadığını ve avukatların aleyhinde bir mevcut Başkan Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği yönetimine seçilmek istemesini de eleştirirerek, "Türkiye Barolar Birliği yönetimine seçilir de görevden ayrılırsanız Ankara Barosu’nu kalanlar olağanüstü genel kurula götürecek mi? Yoksa mevcut yönetim içinden mi seçeceksiniz. Ankara Barosu ne kadar siyasetin içindeyse o kadar da siyasetin dışında hareket etmesi gerekir… Avukatların dünya kadar sorunu var, birçok avukat arkadaşımız açken Diyanet ile polemik yapmak doğru değil. 20 bin üyesi olan Ankara Barosu ne karar alıyor da üyeleriyle paylaşmıyor, şeffaf değil.”
İŞÇİ AVUKAT ÖNERGELERİNE DESTEK
Mesleğe Vefa Grubu adayı Sezgin Özkan, işçi avukatlarla ilgili İlke Işık’ın verdiği tüm önergelere destek vereceklerini açıkladı. Ankara Barosu yönetiminin mevcut sayıyı geç saatte toplandığını belirterek, mali tablonun okunmadan onaylanmasını eleştiren Özkan, “Ankara Barosu’nun internet sayfasında mali tablo var ama açıklanan hiçbir şey yok. Ankara Barosu’nun kendine ait binası yok. Kızılay’daki bina kirası ödenen bir bina. Kiralarını vaktinde ödeyemiyor. Kiralık binası olan Ankara Barosu kurulları 5 yıldızlı otellerde yemeğe götürüyor” diye konuştu.
Avukat Hakları Grubu Başkan adayı Nazlı Didem Moğulkoç, Ankara’da adliyelerin parçalı olmasını eleştirerek, " Adliye yapılacak olsa adliyeler bölünerek, plazalara serpiştirilmezdi. Burada baro yönetiminde yanlış yönetilen bir süreç var. Baro yönetimini çözüm üretmek konusunda göremiyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
Ankara Barosu 66. Olağan Genel Kurulu başladı. Adayımız İlke Işık konuşuyor. https://t.co/NUWkRDT7cR
— Özgürlükçü Çağdaş Avukatlar (@ocav_) September 18, 2021