EMEP: Fındık üreticisi oyalanıyor, mağduriyet devam ettiriliyor
Emek Partisi Ordu Gölköy İlçe Başkanı Yalçın, fındık fiyatlarının kasıtlı olarak düşük tutulduğunu belirterek üreticiye örgütlenme çağrısında bulundu.
Fotoğraf: Pixabay
Emek Partisi (EMEP) Ordu Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın, fındık fiyatlarının serbest piyasa uygulamaları nedeniyle düşük tutulduğunu söyledi.
TMO’nun açıkladığı 26.5 lira fiyatın tarım ve gıda tekellerinin çıkarına olduğunu vurgulayan Yalçın, “Açıklanan fiyatın tavan fiyat olduğunu hep söyledik. Her yıl aynı oyun oynanıyor. İktidar ‘Serbest piyasa var fiyata müdahale edemeyiz’ diyerek fındık tekellerine hizmet ediyor. Tarım tekellerinin hakim olduğu bu piyasa düzeni devam ettiği sürece fındık üreticisinin yüzü gülmez. Bu nedenle fındık politikalarını mevsimlik bir sorun olarak görmüyoruz. Tarım-fındık politikasının değişmesi hem örgütlenme hem de iktidar sorunudur. O nedenle üreticiler kendi örgütlerinde örgütlenerek öncelikle birliğini sağlamalıdır. Bu da yetmez Emek Partisi saflarında iktidar mücadelesine katılarak her yıl kendilerini mağdur eden iktidarlara ve tarım-gıda tekellerine karşı mücadeleyi büyütmelidirler” dedi.
"TARIM POLİTİKASI DEĞİŞMELİ"
Fındık politikaları ve uygulamaları tartışırken temel konuların gündeme getirilmediğini belirten Emek Partisi Gölköy İlçe Başkanı Mehmet Uğur Yalçın şunları söyledi: “Fındıkta fiyat tartışmaları yapılırken tarım politikalarının özü göz ardı ediliyor. Başta tarım politikalarının değiştirilmesi gerekir. İzlenen tarım politikaları nedeniyle üretici köylüler üretimden vaz geçiyor. Fiyat, tarım politikalarının en son konusudur. Girdilerin yüksek olduğu tarım üretiminde üretici köylünün rahat yüzü görmesi için tarım yasalarında da değişiklik yapmak zorunludur. Yoksa serbest piyasacı ve tekellerin önünü açan politikalar sürdüğü sürece üretici köylünün mağduriyeti bitmez.”
"TOP TACA ATILIYOR"
Yalçın, fındık fiyatı konusunda sadece Ferrero’nun öne çıkarılmasının yeterli olmadığını belirterek, “Fiyat tartışılıyor ve hemen Ferrero ortaya atılıyor. Evet fındık fiyatının belirlenmesinde Ferrero belirleyici de buna olanak sağlayanların hiç mi suçu yok. Üreticinin ürününün değerinin belirlenmesini tarım ve gıda tekellerine bırakan yasalar çıkarırsanız, uygulamayı buna göre düzenlerseniz sonuç böyle olur. Bu nedenle tarım ve gıda tekeli olan Ferrero üreticilerin emeğinin ve ürününün karşılığını alamaması bakımından etkili. Ancak İktidarın sorumluluğu ve suçunu görmezlikten mi geleceğiz?
Bugün yaşanan mağduriyetin asıl sorumlusu kapitalist sistem ve bu sistemin ürünü olan sermaye iş birlikçisi patron partileri ve onların gelmiş geçmiş hükümetleridir. Eğer bugün fındık üreticisinin beklediği ve istediği fiyat olan 35 TL’ye fındık satılamıyorsa, işsizlik, yoksulluk artıyor, köylü ürününü ucuza satarken halk pahalı tüketiyorsa, dünya savaş ve açlık kol geziyorsa tüm bunların kaynağı bu zengini daha zengin, yoksulu daha yoksul yapan kapitalist sistem ve onun sağlı sollu partilerinden kaynaklanmaktadır” dedi.
Yalçın, “Bu nedenle üretici köylülere çağrımızı yineliyoruz. Emeğiniz ve ürününüz için sendikalarda, derneklerde örgütlenin. Yetmez, demokratik halk iktidarı için partiniz Emek Partisinde birleşelim” ifadeleriyle örgütlenme çağrısı yaptı.
FERRERO, TÜRKİYE'DEN 495 MİLYON DOLAR İHRACAT YAPTI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Türkiye’de fındık ve fındık mamülleri sektöründe en çok ihracatı Ferrero yaptı. Türkiye’de “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret” adıyla faaliyet gösteren İtalya sermayeli gıda tekeli Ferrero 2020 yılında da bu alanda en çok ihracat yapan firma oldu.
Gıda sektöründe Türkiye’nin en çok ihracat yapan 45. şirketi olan Ferrero, “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Ticaret AŞ” firmasıyla 2020 yılında da Türkiye’den 461 milyon dolar ihracat yaparken, “Ferrero Türkiye Çikolata ve Tarım Ürünleri San. Ve Dış Tic. AŞ” isimli firmasıyla 34.3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylece Ferrero’nun 2020 yılında Türkiye’den yaptığı ihracat 500 milyon dolara yaklaştı.
İtalya sermayeli Ferrero’nun dünyada toplam 105 şirketi, 31 fabrikası bulunuyor. Şirkete bağlı çalışan işçi sayısı ise yaklaşık 37 bin kişi. (Ordu/EVRENSEL)