Pasifik’te Çin karşıtı ittifaklar artıyor: Japonya ve İngiltere arasında anlaşma
Japonya ile İngiltere, "Çin’in bölgesel tehditkar faaliyetlerine karşı" Serbest ve Açık Hint-Pasifik vizyonunun hayata geçirilmesinde anlaştı.
Görsel: Pixabay
Japonya ile İngiltere'nin "Çin’in bölgesel tehditkar faaliyetlerine karşı", "Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesinde anlaştığı bildirildi.
Kyodo ajansına göre, İngiliz mevkidaşı Elizabeth Truss ile telefonda görüşen Japonya Dışişleri Bakanı Motegi Toşimitsu, ikili ve bölgesel gelişmeleri ele aldı. Dışişleri Bakanlığına göre, görüşmede ikili, “Serbest ve Açık Hint-Pasifik” vizyonunun gerçekleştirilmesinde mutabakata vardı.
Bakan Motegi, savunma sahasında ABD, İngiltere ve Avustralya arasında oluşturulan üçlü “AUKUS” özel güvenlik anlaşmasını, ülkesinin memnuniyetle karşıladığını söyledi.
Üç ülke, AUKUS anlaşmasının, Çin’in büyüyen bir askeri varlığa sahip olduğu Hint-Pasifik bölgesindeki çıkarlarını savunmak için hayati öneme sahip olduğunu düşünüyor.
Öte yandan Motegi, Avustralya Dışişleri Bakanı Marise Payne ile yaptığı telefon görüşmesinde, bölgesel yakın iş birliğinin sürdürülmesinin önemini vurguladı
FRANSA-AVUSTRALYA GERİLİMİ SÜRÜYOR
AUKUS anlaşması nedeniyle tepki gösteren Fransa’nın geri çağırdığı Canberra Büyükelçisi Jean-Pierre Thebault, Avustralya’dan ayrılmadan önce Avustralya’yı ihanetle suçladı.
Büyükelçi Thebault, ülkesine hareketinden önce büyükelçilik önünde, Avustralya ile Fransa arasındaki denizaltı yapımı anlaşmasının iptalinin ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Avustralya’dan ayrıldığı için çok üzgün olduğunu ifade eden ancak bu ülkenin Fransa’ya yönelik tutumunun “Arkadan bıçaklama” olduğu yorumunu yapan Thebault, “Bence bu çok büyük hata, ortaklığın çok kötü şekilde ele alınması çünkü bu bir sözleşme değildi. Güvene, karşılıklı anlayışa ve samimiyete dayalı olması gereken bir ortaklıktı” dedi.
Fransa ve Avustralya halkları arasındaki ilişkilerin güçlü olduğunu ve öyle kalacağını vurgulayan Thebault, Avustralya’nın diplomasisinin “Beceriksiz, yetersiz ve Avustralya’ya aykırı” olduğunu söyledi.
NE OLMUŞTU?
Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından 16 Eylül’de imzalanan AUKUS anlaşması ile, Avustralya ve Fransız Naval Group tarafından 2016 yılında imzalanan ve 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltı inşasını öngören, 90 milyar Avustralya doları (66 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşme tek taraflı iptal edilmişti.
Fransız Naval Group ile yapılan anlaşmanın iptaline Fransa tarafından sert tepki gösterilmişti.
Anlaşmanın iptalini “ihanet” olarak değerlendiren Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise “Sırtımızdan vurulduk” ifadelerini kullanmıştı.
Anlaşmaya göre Avustralya, ABD ve İngiliz teknolojisiyle en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa edecek. Anlaşma ilk etapta Fransa ile gerilimi tırmandırsa da asıl olarak Çin’e karşı bir askeri ittifak anlamını taşıyor. (DIŞ HABERLER)