20 Eylül 2021 10:31

Kanser hastaları, ilaç tedariği sorunu nedeniyle tedavi olmakta zorlanıyor

Fransa'da Kanserle Mücadele Ligi derneği, ilaç stoklarının tükenmesiyle kanser hastalarının en az yüzde 75'inin ilaçlara erişmekte sorun yaşadığını açıkladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Fransa'da Kanserle Mücadele Ligi derneği, son dönemlerde ilaç stoklarının tükenmesiyle kanser hastalarının en az yüzde 75'inin ilaçlara erişmekte sorun yaşadığını açıkladı.

Kanser ilaçlarının yüzde 10'u Asya'da bulunan fabrikalarda üretiliyor ancak özellikle Covid-19 salgını esnasında patlak veren üretim sorunları nedeniyle birçok ülkede hastalar hayati öneme sahip olan bu ilaçlara erişmekte zorlanıyor.

La Pitié hastanesinde hematolog olan ve Kansere Karşı Lig'in başkan yardımcısı Jean-Paul Vernant, "Stok sorunu hakkında konuşmayı bırakmalıyız, çünkü stok diye bir şey yok. Şu an dünyada tedarik sorunu yaşıyoruz. Açıkça ilaç kıtlığı olduğunu söylemek lazım" diyerek hükümet yetkililerini uyardı.

2020'de Ulusal İlaç Güvenliği Ajansı (ANSM), 2 bin 446 kez stok sorunu kaydetti, 2019'da bu sayı bin 504 idi, 2008'de ise sadece 44.

ESKİ İLAÇLARIN ÜRETİMİ AZALDI

Tedarik sorunun en çok eski ilaçlarda olduğunu vurgulayan Jean-Paul Vernant, "Kansere karşı kullanılmaya devam eden eski ilaçlar var. Belli bir süre sonra bu ilaçların patenti bitiyor ve kamu malı oluyor. İlaç üreticileri de yeterince kar elde etmedikleri için üretimlerini ciddi ölçüde düşürüyor" diye konuştu.Bu durumun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayan Jean-Paul Vernant, ilaç kıtlığı nedeniyle bazı hastaların mesane ablasyonu yaptırmak zorunda kaldığını belirtti.

FRANSIZ HÜKÜMETİ YASALARLA SORUNU AŞMAYI PLANLIYOR

Fransa'da bu soruna karşı çeşitli yollar denendi. Örneğin 30 Mart 2021'de yayınlanan kararname ile laboratuvarlar "önemli ilaçlar" (MITM) adı verilen temel tedavilerin stoklarını oluşturmaya zorlandı.Eylül ayından bu yana laboratuvarlardan, Fransa'da pazarlanan tüm MITM'ler için stokların tükenmesine karşı planlar geliştirmeleri istendi.Amaç, riskli durumları tespit etmek ve mümkün olan en iyi koşullarda tedavinin devamını sağlayacak çözümler önermek. Bunu yapmayan laboratuvarlara ceza kesilecek. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

"Barınamıyoruz" diyen öğrenciler geceyi sokakta geçirdi

SONRAKİ HABER

Meslek odaları, ODTÜ yolu ihalesini protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa