Çevre mühendisleri atama bekliyor: İş bulamadığı için kasiyerlik yapıyor
KPSS’de yüksek puanlar aldıkları halde atanmayan çevre mühendislerinin kimi işsiz, kimi market kasiyerliği yapıyor, kimi de çevre danışmanlık firmasında asgari ücretle çalışıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Ramis SAĞLAM
İzmir
Atama bekleyen çevre mühendisleri, “Hem kamuda hem de özelde iş bulmak imkansız halde” diyerek iş bulamadıklarını söyledi. KPSS’de yüksek puanlar aldıkları halde atanmayan çevre mühendislerinin kimi işsiz, kimi market kasiyerliği yapıyor, kimi de çevre danışmanlık firmasında asgari ücretle çalışıyor.
Yüz binlerce üniversite mezunu atama beklentisi içindeyken kamuoyunda 3-5 maaş tartışmaları sürmeye devam ediyor. Kamuoyunda daha çok “Atanmayan” diye başlayan haberlere konu olan üniversite mezunu her gençten biri işsiz, iş bulanların büyük bir çoğunluğu ise kendi alanlarının dışında çalışmak zorunda kalıyor. Atama bekleyen çevre mühendisleri ile yaşadıkları sorunları konuştuk.
Kamuda atama bekleyen meslek gruplarından biri de çevre mühendisleri. Atanmayan çevre mühendislerinin kadro sayıları her geçen yıl aratarak devam ediyor. CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer’in, 2021 yılı plan ve bütçe görüşmelerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, verdiği soruya aldığı yanıt, “4/B kapsamında 30 çevre mühendisi, 10 şehir plancısı ve 18 avukat planlanmıştır” olmuş. Son 4 yılda sadece 58 çevre mühendisi kadrosu açıklandığı düşünülürse işsiz çevre mühendislerinin sayısının azalması mümkün olmayacak gibi görünüyor.
KENDİ MESLEĞİ DIŞINDA HER İŞ
2016 yılında Akdeniz Üniversitesinden mezun olan Taylan Tatlı atanmayan çevre mühendislerinden sadece biri. 5 yıldır atanma bekleyen Taylan, mezun olduktan birkaç ay sonra şehir değişikliği yaparak ambalaj atığı toplama ayırma tesisinde çalışmaya başlamış. Altı ay kadar orada çalıştıktan sonra kendi şehrine geri dönüp iş güvenliği uzmanı olarak çalışmaya devam etmiş. Tatlı iş arama ve farklı işlerde çalışma sürecini şöyle anlatıyor; “Bir ilaç fabrikasında su sistemi, havalandırma vs. gibi yardımcı sistemlerden sorumlu olarak çalışmaya başladım. Orada da yaklaşık iki yıl kadar dayanabildim. Çünkü 36 saate varan çalışma sürelerim oluyordu.”
ADI MÜHENDİS, ÜCRETİ ASGARİ
KPSS’den de iyi bir puan ve sıralama almasına rağmen atanmayan Tatlı, tekrar iş aramaya başlamış. Pandemi döneminde iş bulmakta zorlandığını belirten Tatlı, zincir marketlerden birinde kasiyerlik yapmaya başladığını söyledi.
Asgari ücret veya biraz üstünde ücretle çalıştığını aktaran Tatlı, “Bu şekilde çalışmak ne yazık ki ne iş tatmini ne de geleceğe umutla bakabilmemi sağlıyor. Hâlâ daha öğrencilikten kalma borçlarımı kapatamadım. Her geçen gün işlerin yoluna gireceğini düşünürken mesleğim adına daha kötüsü oluyor. Verilen kadrolar azalıyor, mesleğimiz çevre görevlisi ve atıksu arıtma tesisi sorumlu personel eğitimleri gibi eğitimlerle ve sertifikalarla paralı belge ve sınav şartlarına bağlanıyor. Bu durum bu alanlarda çalışacak personel yönetmeliğindeki geçici maddeler ile birlikte meslek alanlarımızı özel sektörde başka meslek mezunlarının çalışabileceği hale getiriyor. Hem kamuda ve özelde iş bulmak imkansız hale geliyor hem de özelde maaşların düşmesine sebebiyet veriyor. 2 bin liraya çevre mühendisi çalıştırmak için ilan açıldığına şahit olduk” diye konuştu.
ATANMAK İÇİN BAŞARILI OLMAK YETMİYOR
İnci Toprak, 2018 yılında çevre mühendisliği bölümünden bölüm ikincisi olarak mezun olmuş. Mezun olması yetmemiş, ardından “çevre görevlisi belgesi” çıkartmış. Çünkü birçok özel sektör çevre görevli belgesi olmayan çevre mühendislerini görmezden geliyor.
Mezun olduktan hemen sonra iş koşuşturmasına başlayan Toprak, şu an işsiz ve hâlâ iş arıyor.
Toprak, “Hangi özel sektöre başvurduysam çeşitli bahanelerle olumsuz cevap aldım. Anladım ki kendi mesleğimi icra etmem için özel sektör olmayacaktı. 2019 yılının sonunda KPSS’ye çalışmaya karar verdim. KPSS’den iyi puan aldım. Aldığım puanla atanacağımı düşünmüştüm. Lakin öyle olmadı. 2020 yılında yapılan KPSS sınavının üzerinden aylar geçmesine rağmen kamu kuruluşları beklenen alımları gerçekleştirmedi” dedi.
AÇILMAYAN KADRO TÜKENEN UMUTLAR
Ayça Doğan’da 2013 yılında çevre mühendisliği bölümünden mezun olur. O da öncelikle İnci gibi, tek başına diploması işe yaramadığı için iş bulabilmek için “çevre görevlisi belgesi” çıkartarak çevre danışmanlık firmasında asgari ücretle işe başlar. Artan kira fatura gibi yaşamsal giderlere karşın artmayan maaş tek başına yetmez, ailesinden destek almak zorunda kalır.
Mezun olduktan üç yıl sonra 2016 yılında yapılacak olan KPSS’ye hazırlanmak için 2 yıl sonra ailesinin yanına geri döner. Stres ve gelecek kaygısıyla KPSS’den istediği puanı alamaz. Fakat aldığı puanla eğitimi dışında bir kamu kurumuna atanır ve 2017 yılında işe başlar. Fakat eğitimini almış olduğu mesleği yapamamak Ayça’yı huzursuz etmektedir. Kendi mesleğini yapabilmek için 2019 yılında işini bırakarak tekrar sınavlara hazırlanmaya başlar. Yaşanan yangın, kuraklık, müsilaj gibi çevre felaketleri herkesi olduğu gibi Ayça’yı da etkiler. Bu kadar çevre sorunu ve felaketler yaşanırken plan ve projeleri sahada uygulayabilecek, denetimleri yapacak personel için kadro açılır düşüncesi bir umut ışığı olur. Fakat 2020/2 merkezi alımında sadece 3 çevre mühendisi kadrosu açılır.