21 Eylül 2021 05:17
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2021 16:51

Yurttaşlar Üsküdar Belediyesinin Validebağ Korusu'na döktüğü kumu toplayıp çöpe attı

Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu’na sabah saat 5’te iş makinesiyle girdi. Belediye çalışanları, kamyonla getirdikleri moloz ve kumu koruya döktü.

Fotoğraf: Çevre Mühendisleri Odası

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Üsküdar Belediyesi, Anadolu yakasının en büyük doğal yeşil alanlarından biri olan ve 1’inci derece doğal sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’na sabah saat 5’te iş makinesiyle girdi. Belediye çalışanları, kamyonla getirdikleri moloz ve kumu koruya döktü. Olayı haber alan mahalleliler duruma tepki göstererek iş makinelerini engellemeye çalıştı. Ancak görevliler, insan zinciri oluşturarak vatandaşlara engel oldu.

Validebağ Gönüllüleri adlı Twitter hesabından kumun döküldüğü ve vatandaşların duruma engel olmaya çalıştığı anların görüntüsü paylaşıldı. Paylaşımda, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e tepki gösterildi, “Üsküdar Belediyesinin Hukukçu Başkanı Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor! Koruyu çöplük yapan zihniyete geçit vermeyeceğiz. Biz varken asla!” denildi.

Validebağ Savunması ise konuyla ilgili yaptığı paylaşımda, “Validebağ Üsküdar Belediyesinin çöplüğü değildir! Her ağacın dalının tek tek korunması gereken Validebağ korusuna şafak baskınıyla moloz dökmek hiçbir şekilde açıklanamaz!” dedi.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman, belediyenin “Doğa parkı yapıyoruz” söyleminin yalan olduğunu, koruya toprak değil içinde asfalt, cam, alçıpan olan stabilize malzeme döktüklerini söyledi.

Sabah saat 5’te polis, zabıta ekiplerinin sivil kıyafetlerle koruya geldiklerine dikkat çeken Validebağ Savunmasından Dr. Figen Küçüksezer ise işlemler sırasında hiçbir yetkilinin kimlik göstermediğini vurguladı.

"HERKES SİVİL, KİMSE KİMLİK GÖSTERMİYOR"

Küçüksezer, koruya moloz dökerek onu presleyen iş makinelerine engel olmaya çalışan vatandaşların polis tarafından nasıl engellendiğini şöyle aktardı:

“Koruda işlem yapılamayacağını belirten 4 mahkeme kararına karşı bu hukuksuz işlemi durdurması gerekirken, polis bizi engellemeye çalıştı. Bu durumda kamyonlar girdi, moloz döktüler. Koruda hiçbir işlem yapılamayacağına dair Koruma Kurulu Kararı, 2 tane yürütmeyi durdurma kararı var. İhalenin iptali ile ilgili mahkeme kararı var. Ona rağmen Üsküdar Belediyesi ‘Koruyu rehabilite etmek için toprak döküyorum’ diyor. Ama rehabilite projesi kanun dışı.”

Gelen ekiplerin hukuk tanımaz bir tavır içerisinde olduklarını belirten Küçüksezer, “Herkes sivil. Kimse kimlik göstermiyor, kimliğini açıklamıyor. Onlarca belediye görevlisi var. Ayrıca zabıta müdürü, onunla birlikte sivil zabıtalar. Burada işleme engel olmaya çalışan insanlar tartaklanıyor” dedi.

Validebağ Korusu’ndaki işlemlerin durdurulduğunu, İBB’nin bölgeye ekip gönderdiğini belirten Küçüksezer, “Bölge Üsküdar Belediyesi sınırları içinde yer alsa da, İBB’nin kanunsuz işlemleri denetleme yetkisi var. Koruya ekip gönderecekleri duyumu aldık. Onları bekliyoruz” diye konuştu.

YURTTAŞLAR KUMU TOPLAYIP ÇÖPE ATTI

Validebağ Korusu’nda yapılmak istenen çalışmayı engelleyen yurttaşlar, belediyenin yola döktüğü kumu toplayarak, çöp konteynırına boşalttı. Getirilen el arabası ve poşetlerle toplanan kum çöp konteynırlarına boşaltıldı.

Belediye ekipleri ile gönüllüler arasında, toplanan moloz ve kumlardan kaynaklı kısa süreli gerginlik yaşandı. 

Yurttaşların direnmesi sonucu belediye çalışanları, korunun diğer yerlerinde kalan kum ve molozları ise kendileri topladı.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI BAŞKANI AHMET KAHRAMAN: KORUYA TOPRAK DEĞİL STABİLİZE MALZEME DÖKTÜLER

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in “Yapılan çalışma betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir” açıklamasının yalan olduğunu, koruya toprak değil içinde asfalt, cam, alçıpan olan stabilize malzeme döktüklerini söyledi.

İçinde asfalt, cam, alçıpan parçalarının olduğu bir malzemenin koruma altındaki bir yere girmesinin sıkıntılı olduğunu belirten Kahraman şunları söyledi:

“Bunu tabiat parkı için döktüklerini söylüyorlar. Böyle bir tabiat parçası yok. Hiçbir mesnetleri yokken üç dört noktada bu malzemeyi sermişler. Yöreden insanlar gelince işi durdurmuşlar ama bayağı da bir iş yapmışlar. Korunun içinde olmayan bir madde bu, kaldı ki koruya toprak bile getirilmesi sıkıntılıdır. Çünkü buranın doğal bir toprağı var.”

Üsküdar Belediyesinin mesai saatini bile beklemeden yaptığı baskının; bilimi, hukuku, tekniği yok sayma anlamına geldiğini belirten Kahraman sözlerini şöyle tamamladı:

“Bozkurt’ta dere yatağına ev yapılırsa insanların öleceği bilinmiyor muydu? Elbette biliniyordu. Bilim yolunda, doğa yolunda düşünmemekten öldüler. Koruda da yaptıkları budur. Bu da bir talandır. Doğayı, bilimi hiçe saymaktır. Rant ve yağma politikasıdır. Mahkeme kararı hiçe sayılarak yapılıyor bunlar. İzin, belge hiçbir şey yok. Üstelik baskın şeklinde yapılıyor. Ne rüyası görüyorlarsa burada anlamak mümkün değil."

MÜCELLA YAPICI: SUÇ İŞLEMEYİN

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyeleri koruyu korumaya yönelik direnişe destek verdi. TMMOB üyesi Mücella Yapıcı, burada yaptığı konuşmada son süreçte alınan mahkeme kararlarına uyulmama durumunun arttığını söyledi. Yapıcı, “Bu durum, hukuka, insan haklarına meydan okumaktır. Bu gerçekten büyük bir suçtur. Onun için buradaki yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Bütün yetkilileri ve ilgilileri bu konuda sorumluluk almaya ve artık suç işlememeye davet ediyorum. Burada yurttaşlar yıllardır bu koruyu yaşatıyorlar. Kendileri için yaşatmıyorlar. Tüm Türkiye için yapıyorlar” diye konuştu.

CHP’DEN VALİDEBAĞ YANLIŞINDAN GERİ DÖNÜN ÇAĞRISI

Vatandaşların koru içinde, polis ve belediye ekipleri ise koru dışında bekleyişlerini sürdürürken, CHP milletvekili Ali Şeker ve HDP Milletvekili Musa Piroğlu koruya gelerek gönüllülere destek oldu.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç ise yayımladığı yazılı açıklamada, Üsküdar Belediyesi ve aynı zamanda bir “hukukçu” olan Üsküdar Belediye Başkanı'na “Halka ve yargı kararlarına rağmen sürdürülen bu yanlıştan dönün" çağrısı yaptı.

Ali Öztunç tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle:

"DEVLET GÜN IŞIĞINDA YÖNETİLİR"

"Yasa tanımayan AKPli belediyeler, güneşin doğmasını dahi beklemeden Validebağ'a saldırmıştır. Devletin tüm iş ve eylemleri günışığında olur. Yani şeffaf olur, hukuka uygun olur. AKP ise, halka ve yargı kararlarına rağmen; yangından mal kaçırır gibi gece karanlığında yeşili, kentsel müşterek alanları katlediyor. Kentsel müşterek alanlar  kentlinin ortak kararlarıyla yönetilmelidir. Yargı kararlarını tanımayan AKP halkın iradesini de gasbetmektedir.

Daha bir ay önce binlerce hektar ormanımız yangınlarda yok oldu. Ormanlar tahribatları nedeniyle, kentlerimiz sel suları altında kaldı. Gözünü rant hırsı bürüyen AKP iktidarı, hızla ormanlarımızı, doğal alanlarımızı yok ediyor. Doğanın sonunu getiren AKP aslında kendi sonunu da getiriyor.  

Kentin ortasındaki doğal sit alanını katleden AKP millet bahçesi gibi yapay ve beton projeler ile iklim kriziyle mücadele edeceğiz diyor.  AKP’nin çevre politikası, 'Betonu sev, doları öp' politikasıdır.

Doğal yeşil alanlar kentin ve kenttekilerin nefes alanlarıdır. Validebağ saldırısı İstanbul ve İstanbulluların nefesini kesmektir.

Üsküdar Belediyesini ve aynı zamanda bir 'hukukçu' olan Sn. Üsküdar Belediye Başkanını 'halka ve yargı kararlarına rağmen' sürdürülen bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

ÖNCEKİ HABER

Kanada’da genel seçimlerin galibi Başbakan Trudeau oldu

SONRAKİ HABER

Ankara’da parkta çadır kurduğu için gözaltına alınan öğrenciler serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa