21 Eylül 2021 06:58
/
Güncelleme: 17:02

Öğrenciler, “barınamıyoruz” diyerek parklara çadır kuruyor

Öğrenci yurtlarının ve ev kiralarının pahalılığını protesto etmek için parklara çadır kuran üniversite öğrencileri: Hakkımızı gasbedenlerin ellerine dillerine dursun diyoruz.

Öğrenciler, “barınamıyoruz” diyerek parklara çadır kuruyor

Fotoğraf: MA

Ev kiraları ve yurtların fahiş fiyatlara karşı parklara çadır kurarak durumu protesto eden üniversite öğrencilerinin eylemleri devam ediyor.

"Barınma için çözüm istiyoruz" Öğrenci Sendikası gençleri "Akşam Nöbeti"ne çağırdı.

İstanbul Kadıköy'de bulunan Yoğurtçu Parkı’nda bir araya gelen öğrencilere, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Dersim Dağ ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Mahir Başarır da destek verdi.

Öğrenciler, "KYK bursu 650 TL 1+1 ev 2650 TL KYK yurdu 450 TL" ve "Bu ülkede ne zaman gençler için güzel bir şeyler olacak?" dövizleri açtılar.

CUMHURBAŞKANI’NIN AÇIKLAMALARI

Eylemde öğrenciler adına açıklama yapan Devran Kara, en temel ihtiyaçları olan barınma haklarının bile giderilmemesi nedeniyle sokakta kaldıklarını söyledi.

Fahiş yurt ve kira fiyatlarıyla karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Kara, "Emlakçılar odası başkanı dalga geçercesine önümüze 5 bin liralık ev fiyatları koyarken, ülkenin cumhurbaşkanı, aldığımız burs fiyatları için şükür etmemizi beklemekte ve üzerine de beddualar etmektedir ve 'elinize yüzünüze dursun' demektedir. Bu ihlaller, saldırılar ve yıpratma çabalarınız açık bir şekilde bizim gençlik birliğimizi sağlamak, yeni düşünceler geliştirmemizi ve kampüslerde bilim ve sanat çalışmaları yapmak yerine, barınma gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışmak zorunda kalıyoruz. Hakkımızı gasbedenlerin ellerine dillerine dursun diyoruz" ifadelerini kullandı.

parkta yatan öğrenciler

İzmir | Fotoğraf: DHA

İZMİR

İzmir'de kiralık ev ve kalacak yurt bulmakta zorlanan üniversite öğrencileri, geceyi Buca ilçesindeki Hasanağa Parkı'nda geçirdi. Öğrenciler, 'Barınamıyoruz, sokaktayız' yazılı pankart açtı.

"OKUMAK İÇİN GELDİK AMA KALACAK YER BULAMIYORUZ"

Ev ve yurt kiralarının düşürülmesini talep eden öğrencilerden Dokuz Eylül Üniversitesi Sağlık İşletmeciliği Bölümü Öğrencisi Elif Yerlikaya, kalacak herhangi bir yerleri olmadığı için sokakta olduklarını belirtti. Yerlikaya, şunları söyledi:

"Yaklaşık 1,5 yıl aradan sonra üniversiteler açıldı fakat fahiş ev fiyatları öğrencilere çok büyük engel oluyor. Okumak için geldik ancak kalacak yer bulamıyoruz. Ev fiyatları yüksek olduğu gibi devlete ait yurtlara talep fazla olunca 8 bininci yedeğe düşüyoruz. Devlet yurduna yerleşmek mümkün olmuyor. Yer bulamayan öğrenciler bu kez de özel yurtlara başvuru yapıyor ancak onların da fiyatları yüksek kalıyor. Şu an sokaktan başka kalacak bir yerimiz yok. Bu konuyu milletvekillerine de anlatarak onlardan destek talep ettik. Kiralara üst sınır getirilmesi, özel yurtların kamulaştırılarak üniversitelilere açılması ve eğitim için bütçe gibi taleplerimiz var."

parkta yatan öğrenciler

İzmir | Fotoğraf: DHA

"KALACAK YER BULAMAYAN KAYIT YAPTIRMADAN MEMLEKETİNE DÖNÜYOR"

Arkadaşlarına destek olmak için geldiğini belirten ve İstanbul'daki Mimar Sinan Üniversitesinde eğitim gören Fırat Sertkaya "Bu sorun şu an tüm üniversiteler için geçerli diye düşünüyorum. Hem ev kiraları yüksek hem de özel yurt fiyatları. 'Üniversite kazandım' diyerek sevinen öğrencilerden bazıları sırf 'barınacak' yer bulamadıkları için okula kayıt yapamadan memleketlerine dönmek zorunda kalıyor. Bu yüzden dönen arkadaşlarımız oldu" dedi.

Fotoğraf, yurtsuzlar_ Twitter hesabından alınmıştır

ANKARA

Barınma sorunlarının çözülmesini talep eden öğrenciler, sabahlamak için Ankara'da 100. Yıl Mahallesi İlhan Erdost Parkı’na çadır kurdu.

Polis parka giderek öğrencilerin çadırları kaldırmalarını istedi. Çadırların kaldırılmasına karşı çıkan 9 üniversiteli bu sırada gözaltına alındı. Öğrenciler ifadelerinin alınmasının ardından servest bırakıldı.

Dersim | Fotoğraf: DHA

DERSİM

Dersim'de Munzur Üniversitesine kayıt yaptıran öğrenciler, sınırlı KYK yurtları ve yüksek kiralar nedeniyle barınma sıkıntısı yaşıyor.

Toplamda 7 bin kadar öğrencisi bulunan üniversitede yurt kapasitesinin 2 bin 100 olması, öğrencileri kiralık evlere yöneltti. İl genelinde 1+1 daire kiralarının 2 bin liradan başlaması, 2+1 olanların ise 4 bine kadar çıkması öğrencileri daha da mağdur etti.

"KAYDIMI DONDURABİLİRİM"

Çözüm bulunmazsa kaydını dondurup memleketi Şanlıurfa'ya döneceğini belirten Munzur Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Osman Serhat Dolaş da "Siverek'ten okumaya geldim. Bir haftadır buradayım, yurtlar açıklanmadığı zaman misafir olarak kalıyorduk. Açıklandıktan sonra asiller geldiği için, misafir öğrenciler dışarıya çıkartıldı. Hepimiz dışarıda kaldık" dedi.

GENÇLERDEN BARINMA SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Üniversite öğrencilerinin yaşadığı barınma sorununa dair iktidarın hiçbir çözüm üretmediğini belirten Gençlik Hareketi Koordinasyonu, 9 maddelik çözüm önerisi sundu:

  • Eğitim denilince hemen ‘harçları kaldırdık’ diye övünmeye başlayan siyasi iktidar, parasız eğitim hakkının harçlardan ibaret olmadığını idrak etmelidir. Parasız eğitim; barınmadan ulaşıma, gıdadan faturalara, temel ihtiyaçlardan sosyal yaşama kadar bir bütündür.
  • Gençliğin üretimde, eğitimde olması bir suç değil, eğitim devletin giderlerini karşılaması gereken zorunlu bir dönemidir. Bu sürecin ailelerin üzerine yıkılması, asgari ücretin ortalama gelire dönüştüğü ülkemizde büyük adaletsizliktir. Gençliğin eğitim döneminde ihtiyaçlarını karşılamak, devletin doğrudan sorumluluğudur.
  • Her ile üniversite açmakla övünenler, her öğrenciye yetecek kadar devlet yurdu açmak zorundadır. Her sokak başında bir üniversite var, bir de AVM. Öğrencilere ise ne kalacak yer var, ne harçlık. Gereksiz AVM’ler kapatılsın, yerlerine yurt yapılsın.
  • Öğrencilerin kayıt dönemlerinde kiralık evlerin fiyatlarındaki artış yalnız öğrencilerin değil, tüm yurttaşların sorunudur. Bu yüzden öğrenciyi sömürmek üzere hazırda bekleyen serbest emlak piyasasına devlet sınır getirmelidir. Kira giderleri, hanenin yıllık gelirinin yüzde 30’unu aşmayacak şekilde sınırlandırılmalıdır.
  • Öğrencilere yeterince yurt yok ama yandaş derneklere, cemaatlere yurt yapsınlar diye bol bol ödenek aktarıyorlar. Hiçbir öğrenciye barınmak zorunda olduğu için hiçbir görüş dayatılamaz. O ödenekler kesilsin, o paralarla devlet yurt yapsın.
  • Devlet yeterince yurt yapamıyorsa, aklımızla alay eden rakamlarda olan 650 TL’lik burs miktarına kira bedeli eklemelidir.
  • İnsanlık dışı koşullarda barınmayı dayatan odalar, yurtlar, apartlar denetlenmeli ve kapatılmalıdır.
  • Bu maddeler hayata geçirilmeden, hiçbir devlet kurumu ve siyasi iktidar ‘parasız eğitimden’ bahsetmemelidir. Kaldı ki saydığımız maddeler yalnızca barınma başlığını ilgilendirmektedir.
  • Öğrenciler 3-5 kişi birleşip yalnız ev tutmamalı, öğrenciler birleşip bu gidişata dur demelidir. Her kampüste, her fakültede birleşmeli, haberleşmeli, koordine olmalıdır. Öğrencileri dağınık bir biçimde sosyal medya itirazlarından ibaret görenlere yanıtını vermelidir. Bu mümkündür. Bugün yaşadığımız eğitim çilesinden daha büyük bir zorluk yok. Bu koşullarda yaşayan öğrenci gençliğin mücadelesi ile kazanacağı bir gelecek var. Kazanalım, kazanacağız.

(HABER MERKEZİ)

Evrensel'i Takip Et