21 Eylül 2021 11:12

Mahkemenin koruma kararını kaldırdığı şiddet faili erkek yine eşinin kapısına dayandı

Eşi tarafından şiddet ve hakaretlere maruz bırakılan kadın koruma kararı aldı. Ancak erkeğin başvurusu üzerine mahkeme koruma kararını kaldırdı. Şiddet faili erkek yine kadının kapısına dayandı.

Fotoğraf: Hilal Tok/Ekmek ve Gül

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Eşi M.A. tarafından şiddet ve hakaretlere uğrayan S.A. koruma kararı aldırdı. Ancak Ankara 1. Aile Mahkemesi tarafından verilen uzaklaştırma kararı şüpheli eş M.A.’nın itirazı üzerine Ankara 2. Aile Mahkemesi tarafından kaldırıldı. Koruma kararının kaldırılma gerekçesinde ise sadece "İtiraz eden dilekçesi ile; eşine yönelik bir eylemin olmadığını belirterek kararın kaldırılmasını istemiştir” denildi.

Ankara’da yaşayan S.A., eşi tarafından uğradığı tehdit ve hakaretler nedeniyle emniyete şikayette bulunmuştu. Aile İçi Şiddet Bürosu, koruma kararı aldırarak şüpheli eş M.A.’nın silahına el koydu. Ankara 1. Aile Mahkemesi de ek karar alarak onadı. Ancak şüpheli eş M.A.’nın itirazı üzerine Ankara 2. Aile Mahakemesi tarafından koruma kararı kaldırıldı. Kararın tebliğ edilmesiyle birlikte M.A.’nın ilk işi hakaret ve küfürlerle S.A.’nın kapısına dayanmak oldu.

SA., 6 yıllık evliliğinin son 2 yılında psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddete uğradı. S.A., eşi M.A. ve ailesinin Kovid olmasından kaynaklı kaldıkları eve her gün yemek ve alışveriş yapmadığı bahanesiyle eşi tarafından cinsiyetçi küfürlere, tehdit ve hakaretlere maruz kaldı. S.A. sonunda eşi hakkında şikayette bulunarak koruma kararı çıkarttı. Koruma kararının yanı sıra verilen hükümde, M.A.’nın yanında bulundurduğu ruhsatlı silahını kolluğa teslim etmesi kararı da yer alıyordu. Ancak buna rağmen Ankara 1. Aile Mahkemesi tarafından verilen uzaklaştırma kararı, şüpheli M.A.’nın itirazı üzerine Ankara 2. Aile Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

MAHKEME İTİRAZ ÜZERİNE KARARI KALDIRDI

Ankara 2. Aile Mahkemesi’nin koruma kararını kaldırma gerekçesi ise "İtiraz eden dilekçesi ile; eşine yönelik bir eylemin olmadığını belirterek kararın kaldırılmasını istemiştir” denilerek sadece şüpheli eşin talebi üzerinden hüküm kuruluyor. Oysa 6284 sayılı kanun kapsamında şiddete uğrama tehlikesi ve bu yönde yapılan bir talep doğrultusunda koruma kararının verilmesi için tek başına yeterli.

KADES’E BAŞVURDU

Bununla birlikte uzaklaştırma kararının kaldırılmasıyla birlikte tehdit ve hakaretten 90 gün boyunca hakkında uzaklaştırma kararı verilen M.A., eşi S.A.’nın kapısına dayanarak hakaretlerle içeri girmek istedi. S.A. ise Kadın Destek Uygulaması’nı (KADES) aramak zorunda kaldı ve tutanak tutturdu. S.A., tekrar koruma kararı aldırmak için başvuruda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Tekno Kauçuk işçilerinin gündemi eğitim masrafları: Bizden aldığınız vergileri ne yaptınız?

SONRAKİ HABER

Yetmeyen yurtlar, her gün ‘güncellenen’ ev kiraları…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa