21 Eylül 2021 14:28

Ege Bölgesi'nde mayıs ve ağustos ayları arası 6 bin 383 hak ihlali yaşandı

İHD İzmir Şubesi, Ege Bölgesi’nde 2021 yılı mayıs ve ağustos ayları arası yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre, bölgede 4 ayda 6 bin 383 hak ihlali yaşandı.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında Ege Bölgesi’nde yaşanan hak ihalelerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Dernek binasında düzenlenen toplantıda raporu İHD İzmir Şube Başkanı Zafer İncin duyurdu. Ege Bölgesi hak ihlalleri raporu İzmir, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak Burdur, Isparta illerini kapsıyor.

İncin, “2021 yılı ikinci 4 ayında bölgemiz ve civar illerinde yaşanan hak ihlallerinde geçen döneme göre artış belirlenmiştir. Geçen dönemde 5304 hak ihlali yaşanmışken bu dönemde 6383 hak ihlali tespit edilmiştir. Bu dönemde mülteci, çocuk, çevre, hapishane ve diğer hak ihlallerinde belirgin bir artış vardır” dedi.  

KADINA YÖNELİK 198 HAK İHLALİ GERÇEKLEŞTİ

Düşünce ve ifade özgürlüğü kapmasında yaşanan ihlallere ilişkin örnekler veren İncin, “Gözaltı ve tutuklama başlığında 226 hak ihlali gözlemledi. Kadına yönelik hak ihlalleri kategorisinde erkekler, yönetenler, aileler, cezasızlık sonucu, 198 hak ihlali gerçekleştirdi. Çocuğa yönelik ise 39 hak ihlali tespit edildi” dedi.

ÇALIŞMA YAŞAMI ALANINDA 698 HAK İHLALİ TESPİT EDİLDİ

İncin, “2021’in bu 2. 4 ayında işten atmalar, sürgünler, işten çıkarmalar, mobingler; kamu görevlilerine, sağlıkçılara tehditler, saldırılar, öldürmeler, sürgünler yaşandı. Gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle işçi kazaları/ ölümleri yaşanırken haklarını aramak için eylem ve etkinlikler düzenleyen işçilere kolluk müdahaleleri oldu. Çalışma yaşamı alanında 698 hak ihlali tespit edildi” diye ekledi.

MÜLTECİLER 4 BİN 747 HAK İHLALİ YAŞADI

Mültecilere yönelik 4 bin 747 hak ihlali tespit ettiklerini aktaran İncin, cezaevlerinde ise 56 hak ihlali gözlemlediklerini söyledi.

İncin son olarak, “Çevre alanında uzun zamandır tüm ülkede görülen çevre talanı, doğa tahribatı bölgemizde de görülmüştür. Bu döneme orman yangınları, bunların sonucunda oluşan yaralanmalar, ölümler, doğal habitatın yok olması damgasını vurdu. Asbestten oluşan kirlilik yaşamımızı tehdit etmektedir. Bölgemizdeki JES ve termik santrallerin sayısında artış gözlemlendi. Ayrıca nehirlerde kuruma, kuraklık ve balık ölümleri de görüldü. Bu alanda 164 hak ihlali tespit edildi. Diğer başlığında ise çoğunluğu cinayet, darp ve şiddet olmak üzere 151 hak ihlali yaşandığı gözlemlendi. 2021 yılı mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarını kapsayan hak ihlallerinin toplamı 6 bin 383’tür” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam