Kampüse dönüşün yol masrafına tüm eğitim giderleri dahil
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri kampüslerine dönerken, pandeminin yarattığı sorunlar ve ekonomik krizle birleşen hayat pahalılığı öğrencilerin eğitime ilişkim kaygılarını arttırıyor.
Fotoğraf: Pixabay
Muhammed SÖNMEZ
Zeynep TAĞTEKİN
Berkay YEĞİN
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Geçtiğimiz hafta akademik dönemi başlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi şehirde öğrenci ağırlıklı bir hava oluştururken, kampüs geneli de sıcak havaların son günleri sayabileceğimiz bu dönemde iyiden iyiye renklenmiş oldu. Memleketinden dönen öğrencilerden, çalıştığı işlerden ayrılan gençlere kadar pek çok kişi kampüste buluştu. Ancak artan barınma, yemek ve ulaşım fiyatları heyecanlı bekleyişi öğrenciler için karartmaya yetiyor.
Eğitim Fakültesinden Ali ve Ferhat’la konuşuyoruz. Bu yıl ilk defa üniversiteye gelen 2. sınıf öğrencilerindenler, online eğitim sürecinden bahsediyorlar. “Eğitim şartları iyi değildi, zaten hocaları tanımıyorduk internet sıkıntısı soğuttu eğitimden” dedikten sonra uzaktan eğitim sürecini sadece telefonla geçirdiklerini söylüyorlar. “Köydeydik, internet pek çekmiyordu kısacası birçok sorun yaşadık” diyor.
ULAŞIMDAN KİTAP MAFRAFLARINA EĞİTİM YÜKÜ
“Ulaşım çok masraf oluyor. Bazen para olmayınca gidemediğimiz zamanlar oluyor. Otostop dahi çekiyoruz arada” diyerek kitap fiyatlarını hatırlatıyor Ferhat. “Her şey pahalı, bir kitap olmuş 60 lira.” Birçok kitap önerilmiş bu dönem. Satın alacak mısınız diye sorduğumuzda gülerek “Arkadaşları bekliyoruz alan olursa fotokopisini çekmeyi düşünüyoruz” diye ekliyor. Haliyle sorunların nasıl çözüleceğine dair de sohbet ediyoruz. Ali, “Biz nasıl değişeceğini biliyoruz, ama…” diyerek gülüyor. Meselenin “baştakiyle” ilgili olduğu ifade ediliyor.
AİLEMİZ DESTEK OLMASA MASRAFLARI KARŞILAMAK İMKANSIZ
Kampüs içindeki KYK Yurtlarına yeni yerleşmiş Yaprak ve Mesude’yle konuşuyoruz. İkisi de hemşirelik bölümünden. Yurt ücretleri ve okul masrafları sizi zorluyor mu diye sorduğumuzda Yaprak: “Biriktirdiğimiz tüm paralar yurt masrafları yüzünden bitti” diyor Okul masrafları ve kitaplar için ailelerinden tekrar destek istemek zorunda kaldıklarını söylüyorlar. Gerek yurt ücretlerine gerek üniversite yemekhane ücretlerine yapılan zamlar burslara yapılan zam oranlarında çok daha yüksek. Bu durum karşısında Yaprak: “Yapılan her zamda öğrenciler zararlı çıkıyor. Yurt ve yemekhaneye yapılan zamlarla birlikte aldığımız bursa yapılan zam fazlasıyla geri alınıyor. Bu noktada destek kaynağımız yine ailemiz oluyor. Ailemiz yardım etmeden bu şartlar altında okumamız imkânsız” diyerek devletin öğrencilere maddi olanak sağlamadaki yetersizliğinin ancak aileler tarafından kapatılabileceğine vurgu yapıyor. Mesude ise, “Üniversiteye kendimizi geliştirmek için geldik de cebimizdeki para ancak temel ihtiyaçlarımızı gidermemize yetiyor. Yeni gelmemize rağmen paramız hemen bitti. Yine ailemizden para istedik. Eve çıkmayı da düşündük ama ev masraflarını ve ulaşım masraflarını karşılayacak durumumuz olmadığı için çıkamadık” diye ekliyor.
KYK çıkmadığından bahseden Sümeyra “Ben iyi bir maddi duruma sahip değilim ama çevremde daha iyi durumda olanlara yurt çıktığını gördüm. Ancak onlar da yurda girerken çok para vermişler, bazı yurtlara 200 lira zam gelmiş. Şu an özel yurt bakıyorum. 4 kişilik oda ücretleri ailemin bir aylık gelirine denk düşüyor” derken Kevser de şunları ekliyor: “O kadar büyük bir adaletsizlik var ki arkadaşımın babası 10 bin TL maaş almasına rağmen KYK yurdu çıkıyor. Diğer arkadaşımın bir sigortası var diye KYK’ya alınmıyor. Ben Van’da okuyorum. Günde en az 10 TL yol masrafım çıkıyor. Şuradan şuraya 3 TL para veriyoruz. Van belki diğer şehirlere kıyasla ucuz ama yine de ucuz değil. Bugün Beşyol’da bir ev kiralamak istesen 1500-2000 TL… Üstelik evlerde 3-4 kişi kalıyorlar bu evin masrafları da var” diyor. Sohbet ettiğimiz tüm öğrencilerin Van’da okurken hayatlarını devam ettirmekte, eğitim masraflarını gidermekte zorlanmaları tüm üniversite öğrencilerini ortak bir paydada buluşturuyor gibi gözüküyor.