22 Eylül 2021 04:52

Basın meslek örgütlerinden 100 bin TL’lik tazminat davasına tepki

Evrensel'e açılan 100 bin TL'lik tazminat davasına basın meslek örgütlerinden tepki: “Soru önergesi olarak verilen bir olayı haberleştirmek suç olmaz.”

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Basın meslek örgütleri, Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın, eşi tarafından kurulan ve e-nabız işini yapan firmanın bakanlıktan aldığı ihalelere ilişkin Evrensel’de yer alan habere 100 bin TL tazminat davası açmasına tepki gösterdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Aydın ailesinin ilişkili olduğu firmanın bakanlıktan davet usülüyle ihaleler almasını Meclis gündemine getirmişti. Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet gazeteleri de Emir’in gündeme getirdiği ihalelere sayfalarında yer vermişti. Aydın, firmanın eşi tarafından kurulduğunu ve oğlunun bir dönem firmanın ortağı olduğunu kabul etmesine rağmen önce tekzip gönderdi, ardından Cumhuriyet, BirGün ve Evrensel gazetelerine açtığı davayla onuru ve itibarının zedelendiğini savundu.

Bir soru önergesinin haberleştirilmesi üzerine açılan davaya basın meslek örgütlerinden de tepki geldi. TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş mahkemenin davayı reddetmesi gerektiğini belirtirken, TGC “İktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerinin haberleştirilmesi gazetecilerin asıl görevidir” dedi. RSF Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu medyanın şeffaflık için uğraştığını aktardı. DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren ise tekzip mekanizmasının kötüye kullanıldığına dikkat çekti.

"HALKIN PARASINI ÇALANLARDAN HESAP SORULMALIDIR"

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş her köşeden bir yolsuzluğun patladığı, kamu yetkilerinin kişisel menfaatler için kullanıldığı bir ülkeye dönüldüğünü belirterek “Bu kötü ve çarpık düzenin toplum tarafından bilinmemesi için de gazeteciler uzun yıllardır baskı altında. Mecliste soru önergesi olarak verilen bir olayı haberleştirmek suç olmaz.” dedi.

Durmuş şöyle devam etti: “Bu haber nedeniyle Evrensel, Cumhuriyet ve BirGün gazetelerine açılan tazminat davası mahkeme tarafından bir an önce reddedilmeli ve söz konusu bürokrat hakkında dava açılması gerekmektedir. Halkın parasını çalanlardan hesap sorulmalıdır.”

TAZMİNAT DAVALARIYLA HALKIN HABER ALMA HAKKI ENGELLENEMEZ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tazminat davalarıyla halkın haber alma hakkının engellenemeyeceğini belirterek “İktidarın kamu yararına olmayan faaliyetlerinin haberleştirilmesi gazetecilerin asıl görevidir” dedi.

TGC halkın oyuyla seçilmiş milletvekillerinden oluşan TBMM’de gündeme gelen soru önergelerini haberleştirdikleri için gazetecilerin tazminat davalarıyla baskı altına alınmaya çalışılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

TGC açıklamasında “Bunun son örneği Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın ailesinin ortak olduğu şirket hakkında CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in soru önergesini haberleştirdikleri için Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet’e tazminat davası açmasıdır. Bu girişim basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemeye yöneliktir” diyerek şöyle devam etti: “Kamu kaynaklarının halkın yararı dışında kullanılmasıyla ilgili iddialar her zaman haberdir. Siyasetçilere, bürokratlara düşen görev tazminat davası açmak değil, haklarındaki iddiaları şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşmak, gazetecileri bu konuda bilgilendirmektir. Gerçek demokrasiye gazetecilerin mesleklerini yapmasına engel olmadan, halkın haber alma ve bilgilenme hakkını koruyarak ulaşabileceğimizi unutmayalım.”

"MEDYA ŞEFFAFLIK İÇİN UĞRAŞIYOR"

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, RSF’nin resmi Twitter hesabından “Medyaya yönelik ağır tazminat davalarının yaygınlığı birçok çevrenin medyayı iş yapamaz hale getirmek için didindiğini gösteriyor. Şeffaflık için uğraşan medya, kamu ile sermaye arasındaki çıkar ilişkilerine eğilince ağır baskıyla karşılaşıyor” dedi.

TEKZİP MEKANİZMASININ KÖTÜYE KULLANILMASI

DİSK Basın İş Başkanı Faruk Eren basın üzerindeki baskılardan birinin de tekzip mekanizmasının kötüye kullanılması olduğunu belirterek “Özellikle gazeteler bu tekzip mekanizması nedeniyle ağır bir ekonomik baskı altına alınıyor. Mahkemeler iktidar tarafından açılan davalarda iktidar lehine karar alıyor ve ağır para cezaları verebiliyor. Bütün baskıları elbette aşacağız.” dedi.

Özellikle muhalefet partisi milletvekillerinin yaptıkları işler haberleştirildiğinde cezalarla karşı karşıya kalındığını aktaran Eren “Ana muhalefet partisinin milletvekili soru önergesi veriyor ve bu yüzden dava açılıyor. Neredeyse genel başkan konuşması yayımlandı diye dava açılacak hale geldik.” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün geldiği nokta bu. Umarım mahkemeler bunu dikkate almaz ve ‘Bu saçma bir durum’ diye karar verir. Ancak bu konuda da çok umutlu olamıyorum açıkçası.”

NE OLMUŞTU?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis Genel Kurulunda yaklaşık 9 ay önceki konuşmasında Sağlık Bakan Yardımcısı Sabahattin Aydın’ın, eşine kurdurduğu daha sonra oğlu Muhammed İkbal Aydın’a devrettiği Bilbest Yazılım firmasını gündeme getirmişti. Firmanın e-nabız ihalesinde alt yüklenicilik yoluyla iş aldığını dile getiren Emir, firmaya ayrıca son 5 yılda 19 ayrı ihaleyle 5 milyon 128 bin TL’lik iş verildiğini de ifade etmişti.

Aydın ailesinin bakanlıktan davet usulü ihaleler alan firmayla olan ilişkisi basında geniş yer buldu. 19 Haziran 2021 tarihinde Evrensel’de “Bakanlığın ballı ihaleleri bakan yardımcısının kucağına” başlığıyla yayımlanan haberin ardından, Aydın Evrensel’e bir cevap/düzeltme metni gönderdi. 26 Ağustos 2021 tarihinde yayımlanan cevap/düzeltme metninde “Bu düzmece haberde iddia edildiğinin aksine, müvekkilim Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın herhangi bir aile şirketi olmadığı gibi, kendisinin eşinin veya oğlunun ortak olduğu bir şirketin varlığı da söz konusu değildir” denildi.

İDDİALARI DOĞRULADI

Ancak CHP’li Emir’in gündeme getirdiği iddiaları doğrulayan Aydın, bu metinde “Bilbest” adlı şirketin eşinin de yer aldığı 4 hissedar tarafından 20 yıl önce kurulduğunu, kuruluşunun ikinci yılında eşinin hissesinin diğer kuruculara devredildiğini bildirdi.

Bakan Yardımcısı Aydın, Evrensel’de yayımlanan cevap/düzeltme metninin ardından Evrensel’e dava açtı. Cumhuriyet ve BirGün gazetelerinden de 100 bin TL tazminat isteyen Aydın, İstanbul 4. Asliye Hukuk Mahkemesinde açılan davada, Evrensel Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı’dan 100 bin TL tazminat talep etti. Dava dosyasında geçmişte firmanın ortakları arasında eşi ve oğlunun bulunduğunu kabul etmesine rağmen Aydın, haber nedeniyle onuru ve itibarının zedelendiğini savundu. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimin yeni döneminde koridordan derslikler

SONRAKİ HABER

Avustralya’da 6,0 büyüklüğündeki depremde bazı binalarda hasar meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa