Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ'daki müdahaleyi savunuyor
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen Validebağ’da vatandaşların itirazlarını dinlemiyor, yaptığı açıklama ile müdahaleyi savunuyor.
Fotoğraf: Evrensel
Üsküdar Belediyesi, 1’inci derece doğal sit alanı ilan edilen Validebağ Korusu’na dün sabah iş makinesiyle girdi.
Belediye çalışanları, kamyonla getirdikleri moloz ve kumu koruya döktü.
Validebağ gönüllüleri Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e tepki gösterdi, “Üsküdar Belediyesinin Hukukçu Başkanı Hilmi Türkmen polis eşliğinde hukuk ve doğa katliamı yapıyor” dedi.
Üsküdar Belediyesi, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen imzalı bir açıklama yayımladı.
“Doğaya saygılı ve korumacı bir belediye” olduklarını iddia eden Türkmen, “Validebağ Korusu’nun temizlik ve çevre bakımı bir süredir yürütmektedir. Üsküdar Belediyesinin buradaki amacı, doğal dokuyu koruyarak, insanların ve tüm canlıların doğanın güzelliklerini özgürce yaşayabilecekleri bir atmosfer oluşturmaktır” dedi.
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Kahraman ise belediyenin “Doğa parkı yapıyoruz” söyleminin yalan olduğunu, koruya toprak değil içinde asfalt, cam, alçıpan olan stabilize malzeme döktüklerini söylemişti.
BELEDİYE BAŞKANI VATANDAŞLARA "BİR GRUP" DEDİ
Türkmen’in açıklamasında “Yürüyüş yollarına ve koruya daha önceden dökülen moloz kalıntılarının temizlenmesi ve vatandaşların rahat yürüyebilmeleri ve spor yapabilmeleri için ince topraktan oluşan doğal bir zemin sabah saatlerinde yürüyüş yoluna serilmek istenirken bir grup tarafından ekiplerimize müdahale edilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Açıklamada “bir grup” olarak bahsedilen kitlenin içinde bölge halkının oluşturduğu Validebağ gönüllüleri, avukatlar, milletvekilleri, oda temsilcileri bulunuyor.
Türkmen, “Üsküdar Belediyesi olarak Validebağ Korusu’nda faaliyetlerimizi yasal zeminde tamamen yargı denetiminde sürdürüyoruz. Burada yaptığımız tüm çalışmalar tüm düzenlemeler kesinlikle yasal zemindedir ve halkımızın istekleri, talepleri ile gerçekleşmektedir” dese de Avukat Onur Cingil hukuksuzlukları şöyle anlattı:
“1’nci derecede doğal sit alanına yol çalışması yapacak kadar fütursuzlar. Üsküdar Belediye Başkanlığı 10 Ağustos 2021’de tebliğ almasına rağmen, 53 sayfalık yürütmenin durdurulmasına yönelik karar olmasına rağmen hukuk tanımıyorlar.”
Türkmen, vatandaşların karşı çıktığı “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” sürecini anlatarak yapılanların hukuki olduğunu savundu.
“Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” süreci şöyle:
Üsküdar Belediyesi Meclisi Mart 2020’de, “olağanüstü” gündemle toplandı ve mülkiyeti Hazine’ye ait olan korunun 261 bin metrekarelik bölümünü bakım ve onarım gerekçesiyle Üsküdar Belediyesi’ne tahsis etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Nisan’da Üsküdar’ı ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından Validebağ Korusu’nda Üsküdar Belediyesi’yle “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi”ni hayata geçireceklerini duyurdu.
17,6 milyon liralık “Rehabilitasyon ve Düzenlenme İşi” ihalesi ile koruda 88 dönümlük alana saha çimi döşenmesi planlanıyordu.
BELEDİYE BAŞKANI KORU'YA MÜDAHALEDE ISRARCI
Türkmen açıklamanın devamında belediyenin Validebağ girmesini şöyle savundu: “Bir taraftan bu doğal korunun birinci derece sit alanının mevcut halinin bakım onarımını yapıyoruz. Uzayan otları biçiyoruz, kuruyan ağaç dallarını buduyoruz ve yılların getirdiği kullanımdan kaynaklanan (çakıl ve taşlardan dolayı) betonlaşan yolları doğal topraklarla rehabilite ediyoruz. Validebağ Korusu’nda yaptığımız budur, yoksa biz koruya bir metre küp beton dökmüyoruz ve dökmemiz de mümkün değil. Asla müsaade edemeyiz. Teknik Ormancılık faaliyeti demek korunması gereken koruyu muhafaza altına almak demektir. Şu anda ne yazık ki Validebağ Korusu hem güvensiz bir alan haline geldi hem de bakımsız bir alan haline geldi.”
Gönüllülerin itirazlarını dikkate almayan Belediye Başkanı Türkmen yapmak istediklerini şöyle sıraladı:
“Üsküdar Belediyesi olarak Çevre Bakanlığı ile yaptığımız protokoller gereği mevcut kurullardan da aldığımız kararlar gereği mevcut koruyu rehabilite ediyoruz. Başka bir amacımız asla söz konusu olamaz. Daha sağlıklı bir ortam, daha güvenilir bir ortam ve daha huzurlu bir ortam oluşturma adına altını çizerek söylüyorum, yaptığımız Teknik Ormancılık faaliyetidir. Burada günün belli saatlerinde spor yapmak, yürümek noktasında yoğun talepler var. Fakat yollar buna izin vermeyecek durumda bozuk ve betonlaşmış durumda. Yeni bir yol açmadan, mevcut yürüme yollarını rehabilite ediyoruz. Tamamen doğal kum harici hiçbir malzeme kullanmadan… Korunun mevcut halini mevcut doğallığını bozmadan yılların kullanımından kaynaklanan sıkıntıları izole etmeye çalışıyoruz, hepsi budur.” (HABER MERKEZİ)